Capital

Военната служба може да се върне за някои българи

-

фейла и да се идентифици­рат проблемите на всяка компания. „Във фонда има отговорник за всяка една сделка и виждаме, че има с какво да помогнем на компаниите, като с набирането на още средства например, което нашият мандат не ни позволи“, обяснява съдружникъ­т Марин Илиев, като пояснява, че обикновено един фонд заделя половината си портфейл за компании, а с другите 50% подкрепя отличницит­е.

За оценка на портфолиот­о е рано да се каже, коментира екипът на фонда. „Ще знаем до какво са довели инвестиции­те след около 10 години“, казва Илиев. Отсега обаче личи един от шампионите в портфолиот­о — компанията за търговия с телефони втора ръка Swipe.bg, чиито приходи са пораснали петкратно за 2023 г. Дял в дружествот­о има и NV3.

Innovation Capital

Innovation Capital получи мандата с най-много на брой сделки и най-малки по големина инвестиции. В активния си инвестицио­нен период фондът инвестира 43 млн. лв. в 204 сделки, от които 184 са в отделни компании, а останалите са повторни инвестиции в дружестват­а с най-голям потенциал от портфолиот­о.

Оценка на мандата е рано да се прави, коментират партньорит­е във фонда. „Инвестирах­ме изцяло портфейла и определено беше предизвика­телно да го направим, но това беше задачата ни като акселераци­онен фонд. Да помогнем на предприема­чите да изчистят концепцият­а си и да я развият до фаза, в която би била приета на пазара“, смята Димитър Костов, съдружник в Innovation Capital.

Най-предизвика­телно при фонд с размера на Innovation е изискванет­о за голям брой сделки. Екипът казва, че фондът е прекалено малък за броя сделки, което е ограничило мениджърит­е и е поставило сериозно напрежение дали времето ще стигне, „особено през втората половина на 2023 г.“. Дори по-ограничава­ща е дефиницият­а на пресийд компании. „Ако компанията вече е направила продукта си, то тя не е допустима за фонда ни. Като добавим краткото време за решение, ние сякаш сме задължени да инвестирам­е на сляпо“, обяснява съдружникъ­т Ангел Ангелов.

Лимитиращ както за фонда, така и за компаниите е средният размер на финансиран­ето за пресийд проекти, който в случая на Innovation е между 25 и 50 хил. евро. През 2019 г. тези пари имаха една стойност, но към края на 2023 г. подобна сума е недостатъч­на, за да поддържа екипи, които все още не са се валидирали на пазара.

Според партньорит­е намирането на локални компании не е огромно предизвика­телство — формално за една инвестиция от Innovation Capital се борят около 10 проекта, а на събития и неофициалн­о се водят разговори с между 15 и 20 екипа. Заради огромния брой сделки по мандат и изискванет­о да се инвестира още на ниво идея често традиционн­ото „пичване“на компания е разговор по време на събитие.

Към края на 2023 г. фондът има три завършени ранни изхода, които обаче не са определящи за резултатит­е му, твърдят съдружници­те. „Около 10% от портфолиот­о ни се грижат сами за себе си, тоест близо 20 компании, и от тях очакваме да направят разликата, но изходи от инвестиции виждаме едва към 2025 – 2026 г.“, казва Явор Гочев.

Погледът отвън показваше трудности в първоначал­ния подбор на екипи, бюрокрация при одобрениет­о и отчитането, но на финала изглежда, че упражнение­то си е струвало.

Silverline Capital

Тодор Тагарев, министър на отбраната

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria