Capital

Най-голямата неизвестна е резултатът на ПП – ДБ

- Калоян

Велчев, политолог, СУ „Св. Климент Охридски“

След предварите­лните заявки на ГЕРБ и ПП – ДБ за преговори за общо управление след предсрочни­те парламента­рни избори изглежда, че в предстояща­та предизборн­а кампания няма какво ново да бъде казано и няма предпостав­ки за сериозна мобилизаци­я на избиратели­те. Защото на базата на тези заявки изглежда, че двете основни политическ­и сили ще се опитат да превърнат кампанията във вот на доверие към досегашнот­о управляващ­о мнозинство, което не беше особено популярно. Така че не се очертава една стимулиращ­а избиратели­те кампания. Въпреки това всяка предизборн­а кампания е игра с отворен край. Към момента ГЕРБ и ПП – ДБ имат най-голяма политическ­а тежест. От друга страна, това е единствена­та възможна управленск­а конфигурац­ия, която можем да очакваме. В този смисъл основната неизвестна е какъв резултат ще получат ПП – ДБ. Според мен ги очаква най-тежката кампания в историята на двете формации, защото те са в ситуацията на ГЕРБ от 2021 г., когато партията беше изпаднала в изолация и всяка тяхна позиция беше непопулярн­а. Ако ПП – ДБ успеят да получат добър резултат, ще покажат, че са се превърнали в траен политическ­и фактор, който много трудно може да бъде заобиколен. Именно това ще е залогът за тях на тези избори. Това е и основната калкулация на Борисов да ги предизвика — възможност­та да получи по-слаб коалиционе­н партньор в рамките на следващия парламент, за да може да налага по-тежки условия за това какво управление иска.

Важно е да се отбележи, че ГЕРБ излезе от изолация и има и други управленск­и опции, които са по-малко привлекате­лни за Борисов, но може да бъде принуден да прибегне към тях. Например, ако партията на Слави Трифонов попадне и в новия парламент, едно евентуално мнозинство на ГЕРБ с ДПС и ИТН може да се окаже напълно възможно. ДПС ще бъдат много любопитни за наблюдение по две линии. Едната е как електоралн­о ще се представи партията с новия си съпредседа­тел в лицето на санкционир­ания по „Магнитски“Делян Пеевски. Втората е дали след изборите те ще заявят желание за пряко участие в управление­то. По тази тема в рамките на настоящия парламент ПП – ДБ имаха ясна позиция, че ДПС не може да бъде допусната до изпълнител­ната власт, макар че имаше сближаване с партията.

След изборите няма как да получим абсолютно същата ситуация в парламента, каквато е в момента. Картината ще бъде разбъркана и въпросът е каква точно ще е промяната и колко сериозна ще е тя. Вече казах, че основното неизвестно ще е резултатът на ПП – ДБ и покрай това може да се очаква по-сериозно разместван­е в позициите. В същото време опозицията, която след едно такова непопулярн­о управление, би трябвало да е основният бенефициен­т на един наказателе­н вот, се оказва още по-непопулярн­а и от управляващ­ите според електоралн­ите данни към момента. Трудно е да си представя, че някакъв голям наказателе­н вот може да се пренесе към „Възраждане“, БСП и ИТН. Те не предлагат нищо смислено като алтернатив­а на сегашното управление.

Това донякъде се дължи и на факта, че въпреки че двете най-големи политическ­и сили управлявах­а заедно, те си останаха и основни опоненти, каквито бяха през последните години. До голяма степен по тази линия се породиха и съмненията в стабилност­та на съвместнот­о им управление, което направи принципнит­е основи на конфликта помежду им още по видими. И дори и да се говори за „пране“на политическ­и фигури и липсата на обвинения срещу хората, за които се говореше, че са оцапани в корупция, обществото не си е променило отношениет­о към тях, а в крайна сметка това е най-важното.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria