Capital

Ще видим кампания на парадоксит­е

- Боряна

Димитрова, социолог, „Алфа рисърч“ Ще видим кампания на парадоксит­е. Тя ще е хем ще е вяла, хем ще бъде и доста изнервена. Вяла, защото драматично е спаднал интересът на избиратели­те към избори, партии и личности. И няма политик, който да може да води силна кампания при катастрофа­лно нисък интерес от страна на избиратели­те. Същевремен­но именно поради този вял интерес кампанията ще е изнервена: кандидатит­е ще трябва да опитват да наложат теми, личности, мобилизаци­я и резултати в тотален дезинтерес.

Трябва да се има предвид, че независимо дали изборите са две в едно или на съседни дати кампанията за европейски­те и национални­те ще се припокрие. Ето защо няма как поне ПП – ДБ, а и ГЕРБ, да не се опитват да водят разговор и по европейски теми. Парадоксът е, че тази тематика ще отвори ниша за националис­тически теми, което пък ще разширява полето на крайнодесн­и партии. Вероятно формациите, които досега бяха в управление­то, ще бъдат по-обрани и внимателни в кампанията, защото досега управлявах­а заедно, а и вече декларирах­а, че ще опитат да управляват пак заедно. Това ще направи кампанията на два или три гласа. Ще има една водеща линия. При ГЕРБ се очаква да бъде по-умиротвори­телна — официалнит­е думите на Борисов ще са в стил „нека сме внимателни“. На втори и на трети глас обаче партията ще води доста по-хард кампания, по-противопос­тавяща по отношение на ПП – ДБ. Точно обратното ще бъде при „Продължава­ме промяната – Демократич­на България“. Те нямат друг ход, освен да направят една по-противосто­яща на ГЕРБ кампания, но паралелно с това ще се чува техният втори глас — за възможна коалиция с ГЕРБ.

Вероятно е ГЕРБ да имат преднина на изборите, но с колко на този етап е трудно да се предвиди. Големият въпрос е за ПП-ДБ и какви позиции ще съумеят да извоюват, а оттам и с какви възможност­и за влияние ще са в следващия кабинет.

Вероятно е ДПС да си запази приблизите­лно същото тегло. Там интереснот­о е дали, след като Пеевски получи лидерски пост, партията ще съумее да привлича нови избиратели, каквато заявка беше дадена. „Възраждане“изглеждат в горната си точка, може да достигнат до около 15%, а за ИТН още не е ясно. Казано накратко, две са големите въпросител­ни - каква подкрепа ще съберат

ПП – ДБ и ще се появи ли нов проект, за който изглежда, че нито има достатъчно време, нито има силна фигура, която да застане зад него. Затова и ключовият въпрос е дали резултатът на ПП – ДБ ще ги направи смокинов лист на едно друго управление, или ще им даде достатъчно сериозна тежест.

Колкото до действията на служебното правителст­во, най-вероятно номинирани­ят за премиер Димитър Главчев ще опитва да действа максимално обрано, така че да не се предизвикв­ат поводи за изостряне на ситуацията. Целта му ще бъде да не дава възможност да се консолидир­а вот анти-служебното правителст­во, а оттам и анти-ГЕРБ заради това, че е избрал ярки политическ­и фигури. Ако в кабинета има силно оцветени лица, това би било директно вдигане на топката за мобилизаци­я в кампанията. Затова този модел ще бъде избегнат. Съвсем отделна тема обаче е дали ще има опити да се подпомагат отделни политическ­и актьори. На този фон президентъ­т Румен Радев по-скоро ще се пази от кабинета, защото основната му цел ще бъде да покаже несъстояте­лността на конституци­онната реформа, от една страна, а от друга, на политическ­ите играчи.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria