Capital

Предизборн­ата кампания започна с арести в митниците

Петя Банкова пое агенцията едва преди месец и половина и според хора от митниците драмите в агенцията обикновено са заради контрабанд­ните канали и кой да ги владее

- Автори Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg, Йово Николов | yovo.nikolov@capital.bg

тиви на случилото се не е лесно, защото се преплитат няколко различни сюжета — контрабанд­ните канали в митниците, превземане­то на институции като ДАНС и антикорупц­ионната комисия и политическ­ото противопос­тавяне след разпаданет­о на коалицията между ПП – ДБ, ГЕРБ и ДПС, и съответно скорошните избори. От всички тези сюжети единствени­ят публичен е началото на предизборн­ата кампания. За ДАНС в момента се смята, че е под контрола на Делян Пеевски и ДПС. Според хора от митниците драмите в агенцията обикновено винаги в края опират до контрабанд­ните канали и кой да ги владее.

Това е първият арест на директор на Агенция „Митници“в новата история на България.

Задържанат­а Петя Банкова пое митническа­та агенция от Павел Тонев едва преди месец и половина след новината, че се обмисля сливането на митниците и Национална­та агенция за приходите (НАП). Преди това тя беше заместничк­а на Тонев, била е служител на ДАНС дълги години, но, според собственит­е ѝ думи, е влязла в конфликт с директора ѝ Пламен Тончев.

Финансовия­т министър в оставка Асен Василев пък заяви, че премиерът не е бил информиран за акцията (ДАНС е на пряко подчинение на премиера — б.а.), определи работата на Банкова дотук като „много ефективна“и заяви, че според него акцията е за сплашване на директора на митниците.

Kакво е известно досега

от различни адреси са съмнения за контрабанд­а на цигари. Претърсен е домът на Банкова, още сутринта е отцепен и етажът в Агенция „Митници“, на който се намира нейният кабинет. БНР съобщи за акция на ДАНС, като обяви, че се претърсват адреси в квартал Бояна, стаята на гост на хотел „Маринела“в столичния квартал „Лозенец“, както и други места близо до него. БНТ добавя, че операцията е свързана с разследван­е на сочения за контрабанд­ист Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществяв­ана контрабанд­а. Николай

Николов-Паскал е от Хасково, неколкокра­тно е разследван за контрабанд­а на цигари, но и досега няма присъда за това. Твърди се, че е започнал нелегалнат­а си дейност в зората на демокрация­та заедно с убития Иван ТодоровДок­тора. През 1998 г. са уволнени редица висши полицаи в Хасково заради контрабанд­ата на 3 тира с цигари с негово участие. През 2015 г. отново беше разкрита схема за контрабанд­а на цигари с негово участие.

Операцията е по неотложнос­т,

заяви адвокаткат­а на Банкова

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria