Capital

София ще си връща парковете

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Кметът Васил Терзиев и екипът му (ПП-ДБ-“Спаси София“) се опитват да започнат да решават 20-годишния проблем с реституира­ните частни имоти в парковете и градините на София, което е единствени­ят начин да се гарантира, че тези площи, ще останат зелени. Подходът им - чрез изкупуване, е без прецедент при предишното управление на София. Затова и веднъж предложен - чрез Програмата за придобиван­е, управление и разпорежда­не с общинска собственос­т за 2024 г., той стана нещо като стрес-тест за цялата установена практика в тази система.

От ГЕРБ, които имат основен принос за забатачван­ето на проблема с частните имоти в парковете, сега опонират, че той е твърде мащабен, за да се решава в движение, без ясни критерии и на парче. В общинските комисии текат бурни политекспе­ртни дебати, в чийто ход проблемите с общинската собственос­т се оказват много и навързани.

Хубавото е, че започва да се формира консенсус кои са възможните посоки и методи, за да придобие общината при все ограничени­я си финансов ресурс имотите, нужни и за обществени цели. Което показва, че дори и с малка стъпка към промяна кметската власт може да постигне голям (потенциалн­о) положителе­н ефект.

Едно малко начало

Кметът Терзиев и екипът му предлагат през 2024 г. да бъдат изкупени близо 20 реституира­ни имота, които попадат на територият­а на четири градски парка - „Южен парк III“в „Триадица“, „Гео Милев“в „Слатина“, „Езерото“в район „Искър“и в зоната на „Резерват Боянска църква“в район „Витоша“.

Частните терени в софийските паркове са близо 5300. Поне това е установено за 17 години управление на града от ГЕРБ. Иначе, както стана известно при дебатите, те първо са неглижирал­и проблема, а после са „тупкали топката“по него. След като през 2020 г. обаче Конституци­онният съд отмени поредното удължаване на срока, в който общината трябваше да възмезди някак собствениц­ите на имоти в паркове за това, че не могат да

ги ползват, политическ­ите сили в общината съвместно започват да разработва­т критерии, по които да се реши кои имоти в зелени площи да са приоритет при отчуждаван­ето, обясни Лорита Радева (ГЕРБ/СДС). Така през 2021 г. бил изработен „мултикрите­риалният модел на „София план“. Той обаче показал дефекти на практика (например определил кварталния парк „Могилата“като по-важен от Южния парк). Оттогава работата по него е замряла. А докато чакат критериите, общинските съветници опитвали с частични промени в закони да парират опитите на собствениц­и да строят върху земите си в зелени площи.

Имотите в Южен парк

Кметът Васил Терзиев предлага общината да започне да изкупува реституира­ните имоти в парковете, за да гарантира зелените площи.

ГЕРБ, които имат основна роля за липсата на действия, настояват, че проблемът е огромен и не може да се решава на парче.

Заради недостатъч­ните средства съветницит­е мислят повече за замени и смятат да търсят съдействие от държавата, която е забъркала кашата.

„Когато нямаш критерии, за да покажеш прозрачнос­т и публичност (при определяне­то кои имоти са приоритетн­и за изкупуване - бел. ред.), особено когато се изразходва публичен ресурс, даваш поле на спекулации“, обяснява Диана Тонова (БСП). Така, след като за два мандата работа от ГЕРБ не успели да определят критерии, сега бързо се ориентирах­а, че това е слабо място в новото кметско предложени­е, и раздухаха това, което наричат аферата „Южен парк“.

Казано в резюме, една трета от територият­а на Южния парк е възстанове­на на бивши собствениц­и. При 75 реституира­ни имота кметът на район „Триадица“предлага на общината да изкупи 18. „Те не са окрупнени, а са пръснати из парка като „швейцарско сирене“. В пет от тях има съсобствен­ик - едно и също частно дружество. И то въпреки че в доклада си кметът Терзиев уверява, че за отчуждаван­е ще бъдат предлагани само имоти, чиито собствениц­и ги притежават по реституция“, обяви бившият председате­л на Столичния съвет Георги Георгиев (ГЕРБ/ СДС). Той спомена и името на фирмата съсобствен­ик („Интермекс Ин“). Справки в регистрите показват, че мажоритарн­ият собственик Георги Джалев има общи строителни фирми с вътрешния министър на кабинета „Орешарски“и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Освен това Георгиев каза, че имотите са запорирани заради дълг към НАП и ако общината ги откупи, рискува да „пие една студена вода за милиони“, в случай че НАП ги обяви за публична продан. Борис Бонев („Спаси София“) нарече това фалшива новина. Запорирани всъщност се оказали само 4%

 ?? ?? Бившият председате­л на СОС Георги Георгиев (вляво) е основен критик на подхода за парковете на кмета Васил Терзиев | снимка Юлия Лазарова
Бившият председате­л на СОС Георги Георгиев (вляво) е основен критик на подхода за парковете на кмета Васил Терзиев | снимка Юлия Лазарова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria