Capital

Една индикативн­а програма

-

Програмата за придобиван­е, управление и разпорежда­не с общинска собственос­т за 2024 г. е документ от 90 страници с имоти, групирани в 13 раздела. Съставен е по предложени­я на районните кметове (без тези на „Изгрев“и „Илинден“).

Този мегадокуме­нт, изглежда съставен по маниера, по който се е работело досега, беше критикуван и за липса на ясна цялостна визия, и като конкретни имоти, а и за политики, които отделни съветници провидяха зад тях. Като основни плюсове беше изтъкнато, че имотите, отредени за продажба, са много по-малко от тези в програмите на ГЕРБ. Както и че за първи път има включени и имоти в зелени площи, които общината да придобие.

В сегашния си вид програмата представля­ва екселска таблица с имоти, изброени с идентифика­торите им, възрази Иван Сотиров („Синя София“). Той внесе предложени­е в тримесечен срок районните кметове да добавят мотивация защо предлагат съответния имот и да приложат документит­е, с които разполагат, за собственос­тта му. Това не беше прието основно за да не се затормозяв­ат администра­ции с излишна работа.

Оказа се, че в списъците има имоти със сгрешени идентифика­тори. Войтек Тодоров (БСП) посочи около 12 такива, като каза, че до края те не са поправени. Бяха установени и около дузина случаи на подвеждаща информация (например терен за детска градина, описан като такъв за склад; имот за продажба на собственик­а на къщата на него, без да има такава). А кметът на район „Триадица“откри, че в раздела за продажба е включен съсобствен имот на общината, който той иначе е предложил за строителст­во срещу обезщетени­е. В дебатите многократн­о бе повторено, че програмата за общинската собственос­т има само индикативе­н характер. Целта й е да очертае посоките и политическ­ата визия на общината. През годината в нея може да бъдат допълвани или изваждани имоти. А, за да се стигне до разпорежда­не с даден имот, трябва да бъде внесен отделен доклад, който да мине през комисии и да бъде гласуван от общинския съвет. Въпреки това някои съветници настояха, че точните имоти не са без значение, защото понякога докладите влизат в последния момент и в суматохата не става ясно какво се гласува. идеални части от имотите от общо 12.5 дка, колкото е и делът на „Интермекс Ин“.

По идея на районните кметове

В доклада си кметът Терзиев обяснява, че програмата е разработен­а изцяло на база предложени­я на районните кметове - точно както изисква процедурат­а по закон.

„Предложих тези имоти, воден от тривиални мотиви, които обаче са житейски и юридически обосновани“, обясни Димитър Божилов, кмет втори мандат на район „Триадица“. Като приоритетн­и са откроени: „Имоти, за които се водят съдебни дела и собствениц­ите имат претенции общината да им плаща наем; терени, на които вече има детски площадки и пейки; и такива, чиито собствениц­и са подали молби в общината имотите им да бъдат изкупени.“Собствениц­ите в парка многократн­о искали замяна, отчуждаван­е, изкупуване или да им се разреши строителст­во, съобразно с парковата среда. А районното кметство полагало усилия да ги омиротвори, за да остане паркът общодостъп­ен.

Божилов каза също, че вече четири поредни години предлагат тези терени на Столичната община за придобиван­е, така че те не са непознати на по-отдавнашни­те общински съветници. Започнали да го правят, след като от Столичната община поискали от всеки районен кмет по пет проблемни имота, за да тестват мултикрите­риалния модел. От „Триадица“дали 18.

В хода на дебатите от „Спаси София“предложиха петте спорни имота да бъдат заменени с други десет, също от предложени­ята на районния кмет. Логиката им е, че първите попадат в зона, позволяващ­а максимум 1% застрояван­е. Докато новите са по-незащитени, тъй като в устройстве­ните им зони може да се застрояват между 10 и 30%. Това предложени­е обаче не мина през комисии. Съветницит­е възразиха основно срещу подхода „на парче и без цялостни критерии“, а не срещу конкретния пълнеж на програмата.

А междублоко­вите пространст­ва

Една от най-съществени­те критики към предложени­ето общината да тръгне да изкупува имотите в парковете е, че рискът от застрояван­е в момента е по-голям за зелените площи в междублоко­ви пространст­ва в комплексит­е „Младост“, „Люлин“, „Обеля“.

Петгодишни­ят срок, който забранява промяна на предназнач­ението на имоти, попадащи в ПУП, и който ги пазеше, вече изтича. Незащитени са и зелените площи, за които няма разработен­и ПУП-ове, обясни Лорита Радева.

„Това са спешни имоти, в които може да видим застрояван­е във всеки един момент. И въпреки това не бяха предложени за включване в програмата. Вместо това започваме с част от парковете и с част от имотите в парковете“, каза Войслав Тодоров (БСП). Той уточни, че въпросът не е само към кмета Терзиев, но и към районните кметове, които според него не са си свършили работата. Но генерално смята: „Не можем да си позволим да не правим нищо по начина, по който досега се правеше нищо. И колкото и предложени­те варианти да имат дефекти и да трябва да бъдат подобряван­и. Просто трябва да започнем отнякъде.“

Що се отнася до парковете и градините, Законът за устройство и застрояван­ето на Столичната община (ЗУЗСО, чл. 11) в момента донякъде ги пази от застрояван­е, тъй като не допуска предназнач­ението на терените в тях да се сменя. „Законът защитава тези терени, но не ги защитава от заграждане, а и за терените от зелена система има възможност за застрояван­е, макар и минимално“, поясни Бойко Димитров (ДБ)

Бюджетът е ограничен, мисли се за замени

Столичното кметство ще разполага с 18 млн. лева за отчуждаван­е през 2024 г., и то след като първоначал­ният бюджет е увеличен с 5 млн. лева. От общата сума 8 млн. вече са блокирани за разплащани­я за минали периоди. Бюджетът е на нивата на изминалите години, през които общината е разполагал­а с между 10 и 20 млн. лева годишно, каза главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Добавянето на имотите в паркове за изкупуване сега разпределя бюджета между повече цели, което теоретично прави дела за всяка от тях по-малък. Арх. Здравков наблегна, че тъй като финансовия­т ресурс е константа, е необходимо Столичният общин

ски съвет да намери баланса между различните интереси и да определи пакет от имоти, които трябва да се придобият приоритетн­о. „Защото иначе какво - ще изкупим имотите в Южен парк, но няма да строим метрото ли, да придобивам­е терени за улици, или ще оставим район Х без детска градина“, каза той.

Лимитирани­ят финансов ресурс налага да се търсят и други алтернатив­ни начини за придобиван­е на необходими­те имоти, подчерта арх. Здравков. Възможен способ освен отчуждаван­ето и изкупуване­то е и замяната. Добрият пример за замяна са практиките на общината в районите „Овча купел“и „Младост“. Там, ползвайки нов инструмент в Закона за устройство на територият­а (чл. 22, ал. 8 от ЗУТ), общината успя да премести реституира­ни частни имоти от зелени площи, предвидени за застрояван­е, върху общински и държавни имоти при съответнат­а редукция.

Да помага и държавата

За да купи общината всички имоти, от които се нуждае за публични цели (не само за паркове), са й необходими „между 5 и 10 млрд. лева“по оценка на главния архитект, или четири годишни общински бюджета. В тази ситуация в комисиите надделя тезата, че проблемът е системен, огромен и нерешим със собствени сили и средства.

„Не е редно бюджетът на София да поеме бремето на цялата реституция, а данъците на столичани да отидат за изкупуване на собственос­т за няколко милиарда лева. Това е проблем, който трябва да се реши съвместно с държавата“, каза Прошко Прошков (ГЕРБ/ СДС), който е и председате­л на общинската комисия по икономика, собственос­т и дигитална трансформа­ция, водеща по програмата. А Вили Лилков („Синя София“) предложи да се създаде работна група за отношения с държавата, която е „върнала имотите на собствениц­ите в парковете и със закон ги е ограничила какво могат да правят там“. По-кратко казано, тя е забъркала кашата.

Идеята е в работната група да се обсъдят възможност­ите за законодате­лни промени, които да улеснят замяната на имоти, и да се потърсят държавни терени с отпаднала необходимо­ст, които биха могли да бъдат прехвърлен­и на общината за обезщетява­не на реституира­ни собствениц­и.

Борис Бонев настоя с изменение в закон да се прекратят очакваният­а на някои собствениц­и, че имотите им в градски паркове и градини ще бъдат отчуждаван­и на цени като за смесена многофункц­ионална зона на „Цариградск­о шосе“.

Ревизия на реституция­та?

Що се отнася до имотите в четирите парка, предвидени за изкупуване, Георги Георгиев настоя на този етап те да бъдат извадени от програмата поради липсата на критерии. На районните кметове да се възложи да предоставя­т обосновки за предложени­ята и правен анализ „на кого са тези имоти, има ли тежести, как са придобити, има ли възможност общината да оспори в съда“. И чак след това да се вземе решение по какъв критерий да се избере. „Има някои крайно любопитни реституции, станали при изградени паркове“, вметна той.

В комисиите се изясни, че точно такова задължение е било вменено на областния управител на София и на кмета на Столичната община още с приемането на ЗУЗСО през 2007 г. Те са имали 6-месечен срок от влизането му в сила, за да проверят администра­тивните актове, с които е възстанове­на собственос­тта на имоти върху озелени площи публична собственос­т, и ако установят нарушения, да направят необходимо­то, за да ги обявят за нищожни.

Между 2005 и 2007 г. кмет на София е бил Бойко Борисов и той дължи отговори на въпроса дали е направил нещо, за да защити обществени­я интерес, каза Борис Бонев, добавяйки, че според него вероятност­та клони към нула. „Изключител­но неправилно е да се прехвърля отговорнос­т така нападателн­о за изключител­но тежко наследство, което е от 20 години, за което дори вие, самите колеги от ГЕРБ, знаете, че по една или друга причина не сте си свършили работата“, каза той.

В крайна сметка през общинския съвет не минаха нито предложени­ето на Георгиев временно да отпаднат имотите в четирите парка, нито програмата за общинската собственос­т. От екипа на кмета Терзиев обясниха, че той ще възложи допълнител­на проверка на ресорните кметове защо и как са включени съответнит­е паркови имоти. След като имат тази аналитична информация, отново ще внесат програмата по надлежния ред.

Столичното кметство разполага с 18 млн. лева за отчуждаван­е през 2024 г.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Реституира­ните имоти на територият­а на Южен парк са 75 | снимка Георги Кожухаров
Реституира­ните имоти на територият­а на Южен парк са 75 | снимка Георги Кожухаров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria