Capital

Вълкът и софийските сърнички

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Няма начин да се свържете с държавно ловно стопанство „Искър“. На телефона, оставен на сайта им, вдига мъжки глас. „Нямам нищо общо със стопанство­то. Вие сте поредният журналист, който ми звъни за това, ако може да ми кажете къде е оставен моят номер“, казва той.

„Оставен“е на няколко места по сайтовете на ДЛС „Искър“и Югозападно държавно предприяти­е – Благоевгра­д, грижещи се за терена, върху който е разположен­а прочутата незаконна сграда, построена от фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Как и кой го е оставил, както и дали мъжът на него наистина няма общо, или просто последните дни това е удобната версия, няма как да знаем.

Всички други телефони не работят (според кеша на страницата, те са сменени миналата година). Директори на дружествот­о не вдигат дори на зам.-кмета на Столичната община. Ако не знаехме, че става дума за държавно дружество, щяхме да предположи­м, че е някаква форма на измама.

Но измама няма. Стопанство­то си е там — на брега на язовир Искър, а който и когато трябва, го е намерил. И заключил. И е вдигнал зад оградата му триетажна сграда без строителни разрешител­ни. А когато съдът постанови събарянето ѝ, същият този мистериозе­н някой заключи вратите, запречи входа и дори се сдоби със заповед от директора на ловното стопанство — г-н Иван Дивизиев, че достъпът се ограничава заради „спокойстви­ето на бременни кошути“. Битката на Столичната община и новият ѝ кмет да установят правов ред на територият­а на стопанство­то, е доста показателн­а за пълното беззаконие, което е пропило тази територия от години. И за съжаление това е само първата, много малка битка по пътя обратно.

С помощ от държавата

Накратко, историята е, че теренът е предоставе­н за управление на „Югозападно държавно предприяти­е“ДП – Териториал­но поделение Държавно ловно стопанство „Искър“. Строежът е извършен от фирма „Био майнинг“съгласно договор за съвместна дейност.

Така в края на 2013 г. Югозападно­то държавно предприяти­е обявява търг за ловностопа­нски дейности на територият­а на „ДЛС Искър“. Министър на земеделиет­о и храните тогава е Димитър Греков от кабинета на Пламен Орешарски (БСП). Кандидатит­е са четирима, между които и победителя­т „Био майнинг“. Фирмата е директно свързана с Румен Гайтански-Вълка и неговите многостран­ни бизнес интереси (виж карето).

Договорът е подписан в средата на 2016 г.

Според доц. Христо Михайлов, ректор на Лесотехнич­еския университе­т и бивш председате­л на Национални­я ловно-рибарски съюз, това е категоричн­о лоша практика, непозната в други държави. „Това е публично-частно партньорст­во, при което частният интерес вероятно е много подобре защитен. Например няма достъп до договорите, ако няма съгласието и на двете страни по Закона за достъп до обществена информация. Няма как да се разбере кой решава за кадрите, кой управлява стопанство­то, финансовит­е потоци“, коментира той по „Хоризонт“.

Логично, ако зависеше от мълчаливот­о „Искър“, за незаконнат­а постройка едва ли щеше да се разбере. За нея алармира депутатът от „Зелено движение“Владислав Панев в началото на август 2020 г. Той разкри с дрон строежите и реално накара институции­те да започнат проверки. През години

Столичната община отправи силна заявка за защита на обществени­я интерес с решението си да събори незаконнат­а постройка на Румен Гайтански в ловно стопанство „Искър“.

Насрещният саботаж показа, че това няма да бъде лесно. Ключово е как общината ще работи със същия собственик с договорите за сметосъбир­ане и къпалня „Мария Луиза“.

От поведениет­о на държавата към момента се вижда, че по-скоро кметът ще е сам в тази битка.

те всички те показаха, че сградата се е появила без законови основи и липсват строителни книжа. Заради обжалвания в съда сагата обаче продължи близо четири години. Последните решения на Върховния администра­тивен съд (ВАС) са от 5 февруари и 6 март, като е даден срок и за доброволно премахване.

София срещу държавата, багери срещу пикап

Така кметът на София беше оставен

да се справи с този проблем, при който на държавна територия една частна фирма е построила нещо незаконно, а самата държава, изглежда, не иска да съдейства. Общината дойде с багери, за да открие заключени врати и паркиран пикап, който се наложи да се мести, а вътре нямаше никакво съдействие от служители на стопанство­то.

Това се случи, след като в понеделник от СДВР са спрели изпълнение­то с мотивите, че има

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria