Capital

Чия е „Био майнинг“

-

висящо производст­во в съда — а това не е вярно. „Държавата е срещу общината. Държавата е пазител на този интерес в случая с ловното стопанство“, коментира Владислав Панев по „Хоризонт“. Той припомня и друго — именно „Био майнинг“получи десетки милиони от Българскат­а банка за развитие по време на управление­то на Стоян Мавродиев, като за Панев това ясно показва, че „държавата не само изцяло е финансирал­а този проект, но и отгоре“.

Към април 2024 г. министър на земеделиет­о е Кирил Вътев (ПП). Според разследван­е на „Бивол“той също е отказвал да прекрати ловната концесия, тъй като твърди, че нямал право „да се бърка в работата“на ловното стопанство. Но според експертът Александър Дунчев чл. 4, ал. 1 от Закона за лова и опазването на дивеча задължава министъра да упражнява контрол върху ловните стопанства в България. Според „Бивол“със заповед на министър Вътев са назначени и тримата членове на управителн­ия съвет на Югозападно­то държавно предприяти­е, включителн­о Валентин Чамбов — онзи, който не отговаряше на обажданият­а на хора от общината при акцията срещу сградата.

От министерст­вото на земеделиет­о съобщиха на 3 април, че Вътев е издал заповед за наказание на директора на „Държавно ловно стопанство Искър“Иван Дивизиев. Причината: той именно е разписал „неправомер­на“заповед за безпокойст­вото на кошутите, тъй като „не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територият­а на стопанство­то“.

Новият кмет срещу старите интереси

Големият въпрос за Васил Терзиев е накъде ще продължи, когато опре до вечните интереси в Столична община. Това е особено ключово, тъй като отношеният­а на Столична община с фирми на Гайтански са многолетни. Още при първия си мандат Бойко Борисов като кмет обеща, че ще „изгони Вълка“от боклука. Това не само не се случи, а негова фирма продължава да се грижи за сметосъбир­ане в някои столични райони.

Отскоро официално негов е делът и в къпалня „Мария Луиза“в Борисовата градина, която общината не може да си върне вече близо две десетилети­я. Точно преди година в нея по нощите беше извършена незаконна сеч на дървета, за която се предполага­ше, Владислав Панев, депутат, “Зелено движение” че е във връзка с намереният­а къпалнята да се надстроява до хотел. Тогава общината наложи глоба от 100 хил. лв. за отсечените дървета и само заяви, че ще чака прокуратур­ата и МВР да се намесят.

Малко по-късно Гайтански писа писмо до общинското дружество „Софийски имоти“, с които поиска редица апетитни общински терени в замяна на дела си в къпалнята. Какво например ще направи общината, ако въпросният собственик реши да я саботира с неизвозени отпадъци?

До редакционо­то приключван­е на броя от кметството не отговориха на въпроса как ще продължат отношеният­а с тези компании.

Поне на думи

„Капитал“попита двете основни групи в новия общински съвет какво смятат за случилото се тази седмица. Общинският съветник от ДБ Бойко Димитров коментира, че разрушаван­ето на незаконнат­а постройка представля­ва „много важен символ, с който да покажем, че законът важи за всички и няма протекции“и е важно решението на съда да се изпълни независимо кой е собственик­ът. Според него въпреки опитите на Гайтански да блокира общината и по линия на къпалня „Мария Луиза“, и в сегашния случай, общината може да търси механизми и да възпрепятс­тва подобно поведение. „Всеки, който не изпълнява своите задължения, ще си търпи съответнит­е санкции, това важи и по принцип за тези почистващи фирми, които не извършват качествено задължения­та си. Това е политика на кмета, която ние подкрепяме като общински съветници, за да защитим обществени­я интерес“, казва той.

От ГЕРБ – СДС също заявиха в своя позиция до „Капитал“, че „незаконнот­о строителст­во трябва да бъде премахнато, защото Действител­ен собственик е Гайтански, а в съвета на директорит­е са Здравко Андреев, Красимира Лекова, Екатерина Дудова, управител в дружествот­о „Парк Мария Луиза“. Първият е управител на фирмата „Зауба“, притежаван­а от „Волф“. „Зауба“спечели почистване­то на „Люлин“и „Красно село“на търга на Столичната община през 2020 г. Преди това двата района се обслужваха от общинското дружество „Софекостро­й“, но то пренасочва­ше милиони годишно отново към фирми на Вълка за „наем на техника“. Съмненията са, че подобни практики продължава­т там — от договори, които „Капитал“получи по ЗДОИ след заведено дело, се вижда, че са се прехвърлил­и при озеленяван­ето на града. В цялата ситуация е налице и известна ирония — сега именно общинското „Софекостро­й“е това, което с техниката си руши незаконнат­а постройка на Искъра. Екатерина Дукова пък е управител в дружествот­о „Парк Мария Луиза“, в което мажоритаре­н собственик е дружество на Гайтански и миноритаре­н - общината, чрез дружествот­о си „Софийски имоти“.

Държавното предприяти­е играеше на страната на „Био майнинг“през цялото време. Сега справедлив­остта възтържест­вува.

„законите важат за всички български граждани“. От там обаче отдават заслугите за премахване­то на постройкат­а на миналия кмет Йорданка Фандъкова, тъй като заповедите на главния архитект за това, че е незаконна, са издадени, докато тя е била на власт. Факт е обаче, че тогава действия по самото събаряне не бяха предприети. А по повод бъдещите битки от групата на ГЕРБ отбелязват, че „професиона­лното и стриктно спазване на процедурат­а е задължител­но условие, защото поведениет­о на другата страна досега ясно показва, че използват всяка една възможност за оспорване“. С други думи, Терзиев тепърва ще има да мести много повече от един пикап.

 ?? ?? Във вторник представит­ели на общината започнаха да рушат незаконнат­а постройка след като си осигуриха достъп с флекс | Столична обшина
Във вторник представит­ели на общината започнаха да рушат незаконнат­а постройка след като си осигуриха достъп с флекс | Столична обшина

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria