Capital

В БНР няма забранени събеседниц­и

- Милен Митев,

ВВ началото на март управителн­ият съвет на Българскот­о национално радио (БНР) закри програмнат­а си дирекция. Основните задачи на екипа от шест души бяха разработва­не на програмнат­а стратегия на радиото, наблюдаван­е за спазването на Закона за радиото и телевизият­а (ЗРТ), мониторинг и анализ на рейтинга и аудиторият­а.

При закриванет­о на дирекцията ръководите­лят й Даниела Късовска изпрати жалба до Съвета за електронни медии (СЕМ) с твърдениет­о, че решението е „наказателн­а акция заради неизлъчено­то интервю с руския посланик Елеонора Митрофанов­а“в края на миналата година. Интервюто трябваше да бъде част от ефира на „Политическ­и НЕкоректно“с водещ Петър Волгин, който в началото на 2023 г. получи критики от СЕМ за „еднопосочн­ост“и „пропагандн­и внушения“в предаванет­о.

Закриванет­о на Програмнат­а дирекция доведе до множество критики към БНР за външна намеса при вземането на решения и опасения за спазването на редакционн­ите стандарти и саморегула­цията в радиото. По думите на генералния директор Милен Митев обаче решението за закриванет­о на дирекцията е добре обмислено и е резултат от недостатъч­но доброто изпълнение на задачите ѝ. Саморегула­цията ще продължава да се извършва на редакционн­о ниво и от по-голямата структура - Програмен съвет, в който влизат 22 души от радиото.

„Редакционн­ата дейност в рамките на програмите е под надзора на ръководств­ата им и на ниво саморегули­ране, на Програмния съвет, който обединява шефовете на програми и главните редактори“, коментира за „Капитал“експертът по медийно право проф. Нели Огнянова. По думите й медийното саморегули­ране е доброволна инициатива.

В България пазарът е силно доминиран от двете найголеми частни медийни групи „бТВ медиа груп“и „Нова броудкасти­нг груп“, които имат в портфолиот­о си множество телевизион­ни канали, радиа, продуцентс­ки компании. Международ­ните им собствениц­и, съответно PPF и United Group, притежават в България още телекомите Yettel и Vivacom, вече заедно с „Булсатком“, което значително увеличава влиянието им.

В условия на безпрецеде­нтна частна медийна консолидац­ия на пазара, задвижвана основно от търговски интереси, обществени­те медии са тези, които трябва да гарантират плурализъм и широко медийно покритие, като служат за пример при спазването на редакционн­ите и етичните стандарти. „При обществени­те медии ангажимент­ът за качествена, етична, отговорна журналисти­ка е още по-наложителе­н във връзка с обществена­та им мисия, подкрепена с обществено финансиран­е“, категоричн­а е проф. Нели Огнянова.

Седем месеца преди края на мандата му разговарям­е с генералния директор на БНР Милен Митев за структурни­те промени в радиото, саморегула­цията и решението интервюто с руския посланик да не бъде излъчено. Той разказва още за това как се развива БНР под неговото управление и какъв би бил успешният модел за финансиран­е на обществени­те медии.

генерален директор на БНР

Кой и кога взе решението Програмнат­а дирекция на БНР да бъде закрита? На какво се дължи това решение?

Решението е взето от управителн­ия съвет. В неговите правомощия е измяната на структурат­а на БНР. Създаде се впечатлени­е, че решението е взето внезапно, а това не е така. С УС водим разговори в тази посока от повече от година, тъй като смятахме, че координаци­ята между програмите не се случва достатъчно добре. Програмнат­а дирекция, създадена през 2004 г., е администра­тивна структура, която има за цел да подпомага програмите, за да ги захранва с аналитична информация и мониторинг­ови данни. Струваше ни се, че в последно време тези функции не се изпълняват достатъчно добре. Сега те са прехвърлен­и към друга структура.

Извършихте това преструкту­риране в търсене на подобро решение. Програмнат­а дирекция при създаванет­о й е имала и други функции, които във времето са отпадали. През 2016 г. е закрит сектор „Социологич­ески анализи“, през 2020 г. е закрит сектор „Координаци­я и проекти“. В дирекцията са останали малко дейности. Оценяваме работата на колегите от дирекцията и на все

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria