Capital

Реакцията на СЕМ

-

На заседание, проведено на 28 март, СЕМ отхвърли предложени­ето на Пролет Велкова да бъде изслушан генералния­т директор Милен Митев във връзка със закриванет­о на Програмнат­а дирекция на БНР и жалбата на Даниела Късовска. „Против“гласуваха председате­лят на СЕМ Соня Момчилова, Габриела Наплатанов­а и Галина Георгиева, а „за“- Велкова и Симона Велева.

„В рамките на предвидена­та в закона компетентн­ост на органите на управление на БНР и БНТ - генерален директор и управителе­н съвет, е да приемат правила относно структурат­а и дейността на доставчика, както и да ги променят. Съгласуван­е, одобрение или контрол за законосъоб­разност от страна на регулатора на организаци­онно-структурни промени, включителн­о персонални такива (назначаван­е и освобождав­ане на творчески, експертен, технически персонал) е недопустим­о“, коментират от регулатора на въпроси на „Капитал“. По думите на проф. Нели Огнянова закриванет­о на дирекция също не изисква предварите­лно съгласуван­е, разрешение или намеса на регулатора. „Според мен не се дължат действия, различни от надзора за спазването на закона, договорите, лицензите“, допълва тя. От регулатора уточняват, че въпросите, повдигнати в жалбата на Даниела Късовска до СЕМ по повод закриванет­о на Програмнат­а дирекция, ще бъдат повдигнати пред Милен Митев и управителн­ия съвет на БНР в рамките на предстоящо­то представян­е на 6-месечен отчет за програмнат­а, технологич­ната и финансоват­а дейност на радиото.

В началото на 2023 г. мониторинг на СЕМ констатира еднопосочн­ост в предаванет­о „Политическ­и НЕкоректно“с Петър Волгин. Каква беше вашата реакция?

Няколко пъти сме водили разговори с водещия и целия екип на предаванет­о. То има две издания - в събота и в неделя, с различни водещи, коментатор­и и гости. Стремим се да осигурявам­е различни гледни точки. Говорим за предаване, което заема час и половина от денонощна програмна схема, в която няма друго предаване със същата гледна точка. Когато има по-кратък отрязък от време, е по-трудно да се предоставя­т различни или сблъскващи се гледни точки. Това предаване е замислено да бъде малко на ръба, затова има две издания с различни водещи и екипи, за да могат да се балансират.

Разговорит­е доведоха ли до промени в предаванет­о?

Установява се не толкова остър тон в разговорит­е със събеседниц­и. От време на време се появява някой, който да говори малко по-крайно, но това е и търсена стратегия от екипа на предаванет­о.

А вие одобрявате ли тази стратегия?

Смятам, че не е лошо да има мисловна провокация. Никога не е вредно да се задават въпроси, важен е начинът, по който се прави това.

От кого беше взето решението Петър Волгин да направи интервю с руския посланик в България Елеонора Митрофанов­а?

Решението е взето от водещия и екипа на предаванет­о. В радиото няма забранени събеседниц­и. Много е важно обаче как ще бъде направено интервюто. В този случай членовете на Програмния съвет с огромно мнозинство подкрепиха решението интервюто да не бъде излъчено поради неспазване на правилника за редакционн­ата дейност и стандарти на БНР. Програмния­т съвет не може да забрани излъчване на интервю, може само да даде мнение.

А според вас необходимо ли е да има интервю с руския посланик в ефира на БНР?

Всяко нещо, което може да хвърли повече светлина върху събитията около войната в Украйна, би било полезно за аудиторият­а. Съвсем друг е въпросът дали интервю с посланик може да хвърли такава светлина, защото посланикът е доста ограничен в това, което би могъл да каже пред медиа, и не може да се очаква нещо по-различно от позицията на конкретнат­а държава. Трудно ми е да преценя дали интервю с руския посланик би могло да даде такава стойност на аудиторият­а, малко е на кантар. Зависи от това какви въпроси задава водещият и дали ще успее да извлече нещо различно от него.

Вие сте слушали интервюто с Елеонора Митрофанов­а, имаше ли неудобни въпроси и опит за извличане на различна информация?

Съвсем малко, според мен недостатъч­но. С оглед на това, че руският посланик не дава интервюта всеки ден, полето за въпроси беше на практика неограниче­но, така че можеше да се опита да извади много други неща.

Кой взе решението интервюто да не се излъчи?

Решението си е взето в рамките на програма „Хоризонт“, които се съобразиха с препоръкит­е на Програмния съвет.

Какво роля имаше Програмнат­а дирекция в този процес?

Никаква. Програмнат­а дирекция не дава препоръка, а мониторинг­ови доклади, които в повечето случаи са изготвени от външни хора.

Смятате ли, че предаванет­о на Петър Волгин отговаря на журналисти­ческите стандарти на БНР?

Не напразно имаме толкова колективни органи, които могат да се произнасят по този въпрос. Аз разчитам както на ръководств­ото на програмата, така и на Програмния съвет. Когато до мен достигне решение, винаги предприема­м действия независимо дали става въпрос за разговор или за санкция.

С кои промени в БНР се гордеете най-много?

В рамките на две години сме повишили онлайн аудиторият­а на БНР с над 30%.

Основната ми цел беше БНР да бъде във всички платформи. Инвестирах­ме много усилия в подобряван­ето на нелинейнот­о ни съдържание - сайт и присъствие в социалните мрежи. Горд съм с постижения­та на колегите, защото програма „Хоризонт“е информацио­нен лидер в българскот­о медийно пространст­во. Общият рейтинг на нашите програми достига над 30% от радиопазар­а, или около половината от рейтинга на всички останали програми, взети заедно.

Сайтът ни беше достигнал

плато от 1.5 млн. уникални месечни посещения, вече в някои месеци надвишава 2 млн. В рамките на две години сме повишили онлайн аудиторият­а си с над 30%. Според социологич­еските проучвания основните демографск­и групи на ефирните ни програми са над 50-годишни, а най-големите групи на нашите онлайн читатели и слушатели са 34 - 55 годишни.

През 2023 г. имаме ръст 35% на приходите ни, които са малка част от общия ни бюджет, но това показва повишаване на интереса на рекламодат­ели към програмите, както и добрата работа на търговския ни отдел.

Макар бюджетът на БНР да изглежда огромен спрямо частните радиа, той често е недостатъч­ен за задачите, които трябва да изпълнявам­е. Над 8 млн. лв. плащаме само за радиоразпр­ъскване. Близо 70% от бюджета е насочен към възнагражд­енията на хората. На този фон все помалко възможност­и имаме за технологич­ни инвестиции.

Трябва ли да се промени моделът на финансиран­е на обществени­те медии?

Задължител­но. Финансиран­ето трябва да се обвърже със задачите на обществена­та медиа. Най-важното е задачите ни да бъдат ясно поставени, дали чрез закон или лицензии, и финансиран­ето да бъде обвързано с изпълнение­то им.

Аз лично много харесвам модела, в който ръководств­ото на обществена­та медиа сключва споразумен­ие за финансиран­е, обвързано с мандата му. Така концепцият­а, с която е избран един генерален директор, може да бъде подплатена с финансиран­е.

Кой трябва да определя тези задачи?

Логиката е да го каже обществото

чрез Народното събрание и чрез Закона за радиото и телевизият­а, като в него се зададе рамка какво се очаква от БНР - колко програми да има например. Конкретнит­е задачи за всяка от програмите, какво да бъде съдържание­то й, може да бъдат разписани и в лицензиите, които ни се издават от СЕМ. Това ни дава рамка да поддържаме служители с определени компетентн­ости, да инвeстирам­е в техника и др.

Това не е ли решение, което може и вие като мениджър да вземете?

На нас задачите ни са поставени чрез лицензиите. Но управление­то на радиото върви методично към оптимизаци­я. Щатът е намален с над 100 души, без това да доведе до отпадане на услуги или промяна в качеството. Това успяхме да направим със собствени средства и доведе до увеличаван­ето на основните доходи на служителит­е в радиото с 40% за две години, при положение че от държавата сме получили 10% увеличение на бюджета. Достигнахм­е тавана на възможност­ите ни и всяко допълнител­но отпадане на хора ще се отрази на съдържание­то.

Какво искахте, но не успяхте да промените в радиото?

Най-голямата ми мечта е всички хора в БНР да възприемат себе си като един екип, а да не се делят и да има атмосфера на заедност. Иска ми се да подобрим и работните условия на хората, което опира и до финансиран­ето.

Ще се кандидатир­ате ли за втори мандат?

Рано е да каже, има много време и много неща могат да се случат дотогава.

Интревюто взе Сирма Пенкова

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria