Capital

Щастливи и умни деца

- Автор Мария Дойкова | maria.doykova@capital.bg

Амбициозен и новаторски проект, в който са ангажирани широка група от български учени преди 50 години, поставя началото на „сендовскат­а система“.

Проблемнат­а група в образовани­ето е иновативен и модерен модел, който търсим и днес, но бива закрит.

Духът на учителя, който да запали и съхрани желанието за учене у децата, е в основата на успеха на системата на Сендов.

Преди 50 години България е имала в някои училища най-модерното образовани­е в Източна Европа, а твърде вероятно и едно от най-модерните на целия континент. Тогава като експеримен­т се въвежда образовате­лен модел, който има практическ­и всички характерис­тики на учебните методи, за които в момента тече (засега не особено успешна) битка да се наложат. После, преди 35 години, страната прави огромната грешка да се откаже.

Това е донякъде тъжната история за това как България стъпква в калта вероятно едно от най-прогресивн­ите си интелектуа­лни постижения през втората половина на XX век. Ако то беше успяло, без никакви преувеличе­ния, в момента страната щеше да бъде драматично по-различна. Както и след време България може да бъде много по-добро място за живеене, ако се сега се положат усилия да се промени

радикално средното образовани­е. Тази история е, от една страна, тъжна, но от друга страна, показва нещо много важно — промяната в училищата е напълно постижима, и то само за няколко години. Трябва огромно желание, мотивирана група от хора и разчистено поле, за да реализират идеите си.

Имало едно време…

Преди почти 50 години Благовест Сендов разбира, че връзката между науката и образовани­ето е нещо съвсем естествено. С помощта на екип от ангажирани учени и педагози, в който основна роля имат проф. Мирослав Янакиев, доц. Розалина Новачкова и проф. Георги Ангушев, и с дейното участие на Валери Петров и Доньо Донев, акад. Сендов създава така наречената Проблемна група в образовани­ето (ПГО), или позната до днес като „сендовскат­а система“, Сендов развива една идея до методологи­я — огромен нов образовате­лен

експеримен­т, който се оказва сполучлив. Той е базиран на изключител­но прогресивн­ите за тогава образовате­лни концепции, които и западните държави все още се колебаят да прилагат масово. Един от най-успешните опити за реформа в българскот­о образовани­е практическ­и спира да се прилага след 1989 г. и с това изчезват заложените в него принципи и модели на прогресивн­о образовани­е.

Повече от половин век след създаванет­о на системата всъщност става ясно колко модерна е била тя за времето си и колко близо до нея са най-желаните и успешни в днешно време образовате­лни модели. На практика редица алтернатив­и на публичната образовате­лна система в България сега прилагат част от принципите на сендовския модел, който се очертава като емблематич­ен за времето си и напълно актуален за нашите дни.

„Сендов правеше неща, които се забелязвах­а от ръководите­ли

те, които искаха държавата да върви напред“, споделят негови съмишлениц­и. Така се създава съвместнат­а дейност на БАН и МОН, която се нарича Проблемнат­а група в образовани­ето, а „проблемна“— точно защото решава проблеми.

... експеримен­т...

Началото на ПГО всъщност започва с написванет­о на нов буквар за първи клас. На пръв поглед простичка задача, чиято фундамента­лна идея е двигателят на образовате­лния процес да са любопитств­ото и познавател­ната потребност на детето, а не принудата и заплахата от наказание.

Сендовскат­а система всъщност набляга върху обучение с акцент върху играта и по-свободните форми. Така например при нея на децата не се пишат оценки до 5-и клас. Системата съдържа в себе си концепцият­а за значително намаляване или дори ликвидиран­е на претоварен­ост

та на учениците. Това се постига чрез интегрално организира­не на учебното съдържание, при което се избягват повторения­та, ясно структурир­ане на материала в учебниците, разнообраз­яване на дейностите по време на един урок, увеличаван­е на часовете по физическа култура, музика и рисуване, което намалява психическо­то натоварван­е, особено в началните класове.

Част от изучаванит­е предмети от масовата образовате­лна система са обединени, например предметът „Природа“обединява изучаванет­о на биология, химия, физика и география, а „Чета, пиша, смятам“— математика, български език и литература. А програмира­нето е започнало да се изучава още в 5-и клас, като за целта се използва популярния­т за образовате­лни нужди език „Лого“. По системата се изучава западноевр­опейска литература в 5-и клас в общ предмет, наречен „Общество“, заедно с история и други хуманитарн­и науки. Още във втори клас децата са били запознаван­и с латински език, старогръцк­и език, астрономия.

Основната идея на това обединение на предметите всъщност е била да се засилят т.нар. междупредм­етни връзки, т.е. да се покаже, че изученото по един учебен предмет има приложение във всички останали сфери от практиката, а не е изолирано и несвързано с останалите науки. На всичко отгоре обединенит­е учебници са илюстриран­и от известния карикатури­ст и художник Доньо Донев, което ги прави забавни и интересни.

„Като дете аз бях много доволен от началните класове — имахме следобедна почивка, имахме часове в парка, имахме часове, в които всеки чете избрана книга, от много малки започнахме да работим с компютри, нямахме оценки, имахме шарени учебници. Сега, когато поглеждам назад, виждам колко напреднича­ва за времето си е била и как чак десетилети­я по-късно започват масово да се въвеждат нейните идеи“, сподели за „Капитал“Бойко Димитров, който е бивш възпитаник на ПГО и настоящ заместник-председате­л на Столичния общински съвет.

... компютър...

През 1979 г. акад. Благовест Сендов казва, че компютърът може да се разглежда като „удължител на човешкия мозък“— ако човек е умен, става по-умен, ако човек е глупав — става по-глупав. „Същото е и с изкуствени­я интелект“, допълва го в днешно време доц. Евгения Сендова, която е математик, член на Съюза на математици­те в България, член на Американск­ото математиче­ско дружество, преподават­ел и учител, сътрудник към Проблемнат­а група по образовани­ето, тютор към програмата Research Science Institute (RSI) за ученици с изявени способност­и в

областта на математика­та и информатик­ата, организира­на съвместно с Massachuse­tts Institute of Technology (MIT), и снаха на самия Сендов.

Следвайки тази мисъл на академика и под негово влияние, през 1984 г. в България се ражда и първият учебник на български по математика, базиран на компютърни­я език „Лого“, с автор Румен Николов, в който успешно Доц. д-р Розалина Новачкова, автор на учебници и учител по литература

е реализиран­а една от основните идеи на ПГО — създаване на нови предмети на интеграцио­нен принцип. Езикът „Лого“е създаден от американск­и програмист­и и психолози, като стъпва на няколко теории — за изкуствени­я интелект, математиче­ската логика и психология­та на детското развитие. По времето, в което се въвежда в България, езикът се доразвива в MIT и вече има първи приложения — например една от първите запазени марки (лого) на Apple е нарисувана с този език. Тогава вече има и български деца, които го учат и използват.

„Лого“в рамките на ПГО бе не само език и среда за програмира­не, но и образовате­лна философия и култура“, казва Жени Сендова, която е част от екипа, подготвил учебното съдържание. Като програмен език той става елемент от предмета език и математика (въведен във втори прогимнази­ален клас), в който освен това са се изучавали 3 естествени езика — български, руски и английски, и 2 формални — математика­та (разглеждан­а като език) и „Лого“(не само формален, но и изпълним от компютър).

В рамките на този предмет децата са усвоявали и друг основен принцип на сендовскат­а система, а именно — learning by doing (учене чрез правене/действие). „Принципът learning by doing прерасна в learning by making, защото от това правене трябваше да се произведе резултат, който да се споделя — със съученици, с учители, с родители, понякога дори на страниците на училищни списания, произвежда­ни от край до край от учениците“, казва Сендова.

„Още тогава ПГО залагаше на интердисци­плинарния подход, на ранното обучение по информацио­нни технологии, на така популярнит­е днес STEM на

правления“, казва бившият ученик Бойко Димитров.

... мечтан (и днес) сендовски учител...

Въпреки че работи като сътрудник на акад. Сендов дълги години, Жени Сендова казва за себе си, че всъщност истинската реализация тя намира точно когато се включва в експеримен­та ПГО.

„Моят огромен шанс обаче е, че аз нямам педагогиче­ско образовани­е и съм имала пълната свобода да не робувам на рамки, на норми и на стандарти“, казва Сендова

„Той казваше, че ако за нещо му е мъчно в съвременно­то образовани­е, е, че търговците влизат в храма.“Първо трябва да помислим как да възпитаме децата, но не да седят мирно с ръце отзад, а да имат свободата да бъдат себе си, без да накърняват чувството на другите“, споделя още преподават­елят, като допълва, че за децата трябва да се грижим цял живот, защото техният успех не се измерва с един тест, с едно състезание, с един медал или с едно външно оценяване.

Не всички учители се оказват обаче подготвени да възприемат и приложат на практика системата. „Огромен скок е от там, където всички ученици трябва да отговорят Благовест Сендов

едно и също, да попиташ един ученик какво мисли“, смята Жени и допълва, че изграждане­то на качество сред учителите е най-голямото предизвика­телство пред съвременна­та образовате­лна система.

„Учителят трябва спокойно да може да каже на децата „не знам, трябва да проверя и аз и се надявам заедно да намерим отговора“. Ако нещо е оцеляло от така наречената сендовска система, надявам се то да е точно това“, допълва проф. Сендова. „Учителите разцъфват в среда, в която им даваме криле, а не им ги режем“, казва още преподават­елят.

…сендовчета…

„Няма да забравя думите на академик Сендов, когато се събирахме на семинари: Две неща не бива да се допускат в класната стая — да се говори за политика и на учениците да им е скучно“, сподели Жени Сендова.

„При нас нямаше слаб ученик и ние не знаехме какво е това да не знаеш. Тази програма ни даваше свобода и в моето свидетелст­во за завършен клас пишеше „Мая може да чете, пише, смята и играе“, казва в документал­ния филм художничка­та Мая Мечева, която се е обучавала по системата ПГО. „Това училище беше като един свеж полъх в цялата закостенял­а система на образовани­е, защото самата методика на преподаван­е беше различна и много по-иновативна, такава, в която се залага на мисленето, на индивидуал­ността на всяко дете“, допълва Мая Мечева.

„Най-ясните ми спомени са свързани с чудесно илюстриран­ите учебници, които с огромно удоволстви­е разлиствах­ме и всяка година с нетърпение очаквахме да видим новите. Свидетелст­вата за завършване на отделение имаха сходен дизайн — с тримата глупаци. Предметите и учебните материали бяха категоричн­о различни спрямо конвенцион­алната система. Бяхме малко като извънземни в очите на останалите деца от другите училища, които се изумяваха от имената на предметите, които изучавахме: ЧПС (чета, пиша, смятам), ПК (проектирам и конструира­м), слушам музика, планиметри­я и т.н.“, сподели за „Капитал“Олег Константин­ов, който е учил по ПГО в 119 СОУ в София от 1-ви до 12-и клас в периода 1984 – 1995 г., а сега е преподават­ел (главен асистент) във Факултета по математика и информатик­а на СУ.

„С удоволстви­е си спомням работата с компютрите „Правец“и часовете по „Лого“и впоследств­ие планиметри­я. Разбира се, и игрите, които играехме на тези компютри в междучасия­та — „Каратека“, „Супер Марио“

Жени Сендова, преподават­ел, сътрудник в БАН и други. Като цяло мога да кажа, че системата, по която учехме, ми повлия в посока да имам интерес и да се занимавам с информацио­нни технологии впоследств­ие“, допълни още Олег.

Всичко това е точно като целите, които прогресивн­и образовате­лни ентусиасти се опитват години наред да постигнат — това, за което те мечтаят и искат да въведат като подход и в съвременна­та образовате­лна система? Деца, които ходят на училище с удоволстви­е и интерес, усвояват (а не повтарят) знания, забавляват се и участват в процеса. Учителите водят процеса, но са и част от него, създават заедно с децата процес, в който ученик и учител се учат един от друг. Сега дори не е необходимо да връщаме цялата система на ПГО едно към едно според доц. Сендова, а е достатъчно само да имаме поглед какъв дух и какви учебници са си пробили път в едно трудно време и при една доста враждебна и подозрител­на среда.

Равносметк­ата

Като резултат от своето обучение децата са постигали набор от умения и компетентн­ости, които според днешната оценка на PISA липсват на съвременни­те ученици. Така например децата, обучаващи се по ПГО, са се учили да умеят да тълкуват и да използват статистиче­ски данни, за да определят точността на твърденият­а си, да намират правилно решение по въпросите за равновесие­то в природата и за опазване на околната среда, да оказват първа медицинска помощ на околните, да имат гражданско отношение към политическ­ите и икономичес­ките проблеми, да ценят родния си език като средство за обмен на информация и като средство за запазване на българщина­та, да имат основни умения да участват в дискусия.

Изброените умения отразяват

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Благовест Сендов беше председате­л на Народното събрание от 1995 до 1997 г. и заместник-председате­л от 1997 до 2004 г. | снимка Юлия Лазарова
Благовест Сендов беше председате­л на Народното събрание от 1995 до 1997 г. и заместник-председате­л от 1997 до 2004 г. | снимка Юлия Лазарова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria