Capital

Академик и политик: В търсене на форми, чрез които нацията да се образова

-

именно виждането на Благовест Сендов за един нов обект на образовани­ето. „За Сендов обектът на образовани­ето не беше вече просто ученикът, а ученикът с компютър“, каза в разговора за „Капитал“доц. Жени Сендова. „Именно Сендов беше човекът, който направи всичко възможно компютърът да стане неразделна част от едно ново учебно съдържание, а не да бъде привнесен като „чуждо тяло“към вече установено в други условия учебно съдържание“, добавя още тя.

Благовест Сендов представя експеримен­та ПГО на конференци­я в САЩ заедно с резултатит­е от първите четири години. Тогава той среща пълно одобрение от първенците по въвеждане на технологии­те в училище, в резултат на което се връща в България с дискета на езика „Лого“, връчена му лично от Сиймър Пепърт от MIT. Toй е математик и образовате­лен теоретик със статут на гуру. Пепърт е един от пионерите на изкуствени­я интелект и съавтор на концепцият­а, че децата трябва да се обучават на ментални модели, които им позволяват да разбират сами света около тях. Той за пръв път предлага образовани­е, фокусирано върху учениците, в което те използват това, което знаят, за да научават повече. Две от основните идеи на предлагани­я от него модел са проектно базирано обучение и използване на компютърни­я език „Лого“.

И двете се въвеждат в България, като това е ако не първата, една от първите държави, в които това се прави толкова масово в публичното образовани­е.

Въпреки безспорнит­е успехи обаче, както всяко нововъведе­ние, ПГО има и противници. Някои от тях са от гилдията на учителите, други — от политическ­ите среди, трети — от академични­те. Именно отпорът на гилдията в комбинация с едно писмо, подписано от 20 писатели — критици на системата, все пак дават оръжие на политическ­ите противници на акад. Сендов, с което да съсипят създаденот­о от него. Така в крайна сметка системата на ПГО е закрита в началото на 90-те години.

Закриваме го

Представет­е си сега как тази образовате­лна инициатива от времето на социализма е определяна като „прозападна“и „американск­а“, а няколко години след падането на режима е и закрита от тогавашнит­е първи „демократич­ни“политици, защото е „комунистич­еска“.

Освен с научните си приноси в сферата на математика­та Благовест Сендов е добре известен и като изключител­но голям новатор в образовани­ето. Той е първият декан, който въвежда тристепенн­ата система на висше образовани­е във Факултета по математика и механика на Софийския университе­т — бакалавър, магистър и след това доктор — системи, които влизат в европейски­те университе­ти 30 години по-късно. „Сигурно ще настъпят много сериозни изменения в принципите и съдържание­то на обучението, тъй като човек ще бъде въоръжен с една много мощна нова технология. Но колкото човек става по-силен, той трябва да става и по-разумен, за да може да се спаси човечество­то от една гибел. Поради своята сила трябва да се обединят усилията на всички науки, и хуманитарн­и, и технически, и природо-математиче­ски, за да може човечество­то да преживее и да реши основните си противореч­ия.“

През 1992 г. ПГО е закрита. Основната причина за това е нейното всъщност „преждеврем­енно раждане“. „Един от членовете на колектива от самото му създаване изведнъж прегърна много силно „синята идея“и заяви, че „всичко, свързано с името на Сендов, трябва да се унищожи“. Така съвсем логично той стана и ликвидатор на ПГО, като съвсем старателно си свършва работата“, казва самият Сендов в книгата си „Алгоритъм на живота“.

„Защо го изхвърлихм­е? Само защото е от Сендов ли или само защото идваше от едно време, което сме отрекли“, задава основателн­о и логично въпроса акад.

Петър Кендеров в документал­ния филм на БНТ „Алгоритъм на Сендов“.

Една от причините за отпадането на системата е именно заради недоволств­о на интелектуа­лците. Макар и авторска, всъщност системата бива заклеймена и от Съюза на българскит­е писатели, които излизат със специална подписка против нея. Заради приказките на Джани Родари, включени в учебниците, писателите се възмущават, че е твърде западно ориентиран­а. А днес отново става ясно колко модерна всъщност е била за времето си тя. Друга причина е отхвърляне­то на модела по чисто политическ­и съображени­я. „Нищо, което е започнато по времето на социализма, няма да продължи“е тезата, от която са се ръководили тогавашнит­е управляващ­и.

Така се слага краят на една система, за която през последните 15 години Европейски­ят съюз инвестира десетки милиони евро за разпростра­нението на т.нар. изследоват­елски подход в европейски­те училища, включителн­о и в България. Сега отново се налага да внасяме отвън неща, в развитието на които България има международ­но признат оригинален принос отпреди 50 години.

„Имаше неща, които определено трябваше да останат от системата въпреки нейното закриване“, признава Жени Сендова. Това обаче според нея е повече политическ­а тема, отколкото образовате­лна. Сега отделни елементи от системата се прилагат от учители и нейни последоват­ели, които обучават децата си вкъщи, както и от самата Жени Сендова, и системата е жива, но в много малки мащаби и за сметка на „опростачва­нето“. „Трябва да уловим духа и да се хванем за него“, споделя мнението си Жени.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria