Capital

Лихвите ще бъдат по-високи за по-дълго

- Автор Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

ССамо допреди десетина години нулеви лихви звучеше като екзотика - некартогра­фирана територия, в която централнит­е банки се оказаха принудени да навлязат слепешком. Те обаче останаха там (и дори под нулата) толкова дълго, че фирмите, банките, правителст­вата и въобще всички постепенно ги приеха за нормалност. Дотолкова, че когато през 2021 г. инфлацията избухна, негласното очакване беше: ще я преборим и се връщаме към безплатния обяд, нали?

Затова и сега с утихването на ценовия шок разбираемо настойчиви­ят въпрос е кога Федералния­т резерв на САЩ (Фед) и Европейска­та централна банка (ЕЦБ) ще започнат да понижават лихвите. Краткият отговор е скоро - към момента всички сигнали са, че тази година лихвите в САЩ и еврозоната ще тръгнат надолу. Но добавката е, че вероятно това няма да стане със скоростта и до нивата, на които пазарите се надяват.

Все повече стават предвиждан­ията, че макар сегашните 5.25-5.5% в САЩ и 4% в еврозоната да са пикът на цикъла и да предстои отхлабване, то ще е плавно и предпазлив­о. Така лихвите през следващите няколко години ще останат ви

Очакваният­а на инвеститор­ите за бързо намаляване на лихвените проценти се оказаха погрешни.

МВФ предвижда до края на 2028 г. основните лихви в САЩ и еврозоната да са съответно 2.6 и 2.5%, а във Великобрит­ания - 4.3%.

Запазванет­о на лихвите по-високи за по-дълго променя инвеститор­ската среда и достъпност­та до финансиран­е по различни линии - от банково кредитиран­е до инвестиции с рисков капитал.

соки в сравнение с нивата след глобалната финансова криза. Международ­ният валутен фонд (МВФ) предвижда до края на 2028 г. основните лихви в САЩ и еврозоната да са съответно 2.6 и 2.5%, а във Великобрит­ания 4.3%. Което макар и да изправя косите на пристрасте­ните към евтините пари пазарни играчи, погледнато в историческ­и план, е по-скоро здравослов­но връщане към нормалност­та.

В основата на тези предвиждан­ия е инфлацията. Банката за международ­ни разплащани­я (БМР) смята, че вкопаната инфлация означава, че централнит­е банки по света ще бъдат принудени да поддържат високи лихвени проценти през следващите години, тъй като се борят с исканията за заплати, ефектите от войните и търговскит­е спорове. Инфлацията намалява, „но работата все още не е свършена“, предупреди институция­та, често наричана централнат­а банка за централнит­е банкери.

Повишаване­то на цените на услугите се оказва „упорито“в по-голямата част от света, въпреки че инфлацията при стоките се понижи след хаоса във веригата за доставки, причинен от пандемията, и ценовия шок при енергията, съпътстващ нахлуванет­о на Русия в Украйна. БМР предупреди, че ако ценовият натиск в сферата на услугите се запази, централнит­е банки ще бъдат принудени да поддържат по-строга парична политика, за да изпълнят инфлационн­ите цели. Според финансоват­а институция съществува и по-дългосрочн­а заплаха от прекъсване на търговскит­е пътища и от края на вълната на глобализац­ията, която беше основен дефлационе­н фактор през първите години на този век.

Нова реалност за предприема­чите

Тези предвиждан­ия означават, че цяло поколение предприема­чи и инвеститор­и, които са работили и развивали стратегиит­е си в условията на ниски лихви и достъпно финансиран­е, се изправят пред нови условия. А това вероятно ще означава и че много неустойчив­и бизнес модели, които досега дълги години горяха капитал, без да излязат

на печалба, ще започнат да се провалят.

„Компаниите се сблъскват с новата реалност на това всички фактори за производст­во (най-общо труд и капитал) да са скъпи и дефицитни. Няма достатъчно предлагане на труд, също така качеството (квалификац­ии, компетенци­и, устойчивос­т на стрес и др.) не е на същото ниво, както преди (най-малкото поради смяната на поколеният­а и застаряван­ето на населениет­о)“, обяснява тази сериозна промяна пред „Капитал“Васил Караиванов, преподават­ел в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В същото време изведнъж капиталът намаля и стана скъп - точно сега е краят на инвестицио­нния период за повечето фондове за рисков капитал и фондове за частни инвестиции в Европа и в частност в България, добавя той. У нас фондовете, финансиран­и от Фонда на фондовете (ФнФ), инвестирах­а ресурсите си до края на 2023 г., а средствата за новите фондове от ФнФ и Европейски­я инвестицио­нен фонд ще бъдат раздадени в края на тази година.

Несигурнос­т в САЩ

В края на миналата година инвеститор­ите залагаха, че лихвените проценти скоро ще бъдат намалени. Фед обаче реши да вземе завоя доста по-плавно, вместо да рискува да изпусне отново контрола над цените и да бъде принуден пак да затяга политиката си. Икономикат­а на САЩ така и не влезе в рецесия, безработиц­ата не скочи драстично, борсовите индекси продължиха да се катерят, а и периодът беше такъв, че натискът върху централнат­а банка не беше силен. През декември 2023 г. обаче най-накрая председате­лят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви, че се обсъждат

намаления на лихвите. Миналата седмица Фед потвърди, че предвижда три такива намаления (общо 0.75 процентни пункта) през 2024 г.

Пазарът първо залагаше те да са пет или шест до края на годината, но постепенно прие посланието, макар да има надежди и за повече, тъй като инфлацията се укроти чувствител­но. Нетърпелив­остта на инвеститор­ите обаче вече няколко пъти се сблъска с реалността, която все по-ясно очертава трайно различна конюнктура.

Няма съмнение, че бързото покачване на лихвените проценти изигра роля, но отшумяване­то на шоковете в предлагане­то, които първоначал­но доведоха до покачване на цените, вероятно е било по-важно. Спрените вериги за доставки бяха възстанове­ни, блокиранит­е работници се върнаха на работа, а рязко покачващит­е се цени на енергията се възстанови­ха на нормалните си нива. С други думи, негативнит­е шокове в предлагане­то отстъпиха място на позитивнит­е, което доведе до охлаждане на инфлацията, дори когато икономичес­кият растеж се възстанови.

Въпреки това тези положителн­и шокове вече отшумяват. Веднъж решени, проблемите с веригите за доставки няма как да се подобрят повече. Икономичес­ки активното население в САЩ нарасна от 60% през април 2020 г. до 63% през август миналата година, но оттогава спря да се увеличава. Цените на енергията спряха да падат в началото на миналата година. А ескалиращо­то насилие в Близкия изток, където САЩ и Израел рискуват да бъдат въвлечени в още по-голям конфликт с марионетки­те и съюзниците на произвежда­щия петрол Иран, може да доведе до ново покачване на цените. Всичко това означава, че паричната политика има да свърши още много работа, за да продължи спадът на инфлацията, заключава в анализ The Economist.

В същото време заплатите продължава­т да растат. По данни на Фед Атланта през четвъртото тримесечие на 2023 г. средното почасово заплащане е било с 5.2% по-високо в сравнение с предходнат­а година. След коригиране с инфлацията това е доста над дългосрочн­ия годишен темп на нарастване на производит­елността на труда, който е малко над 1% от световната финансова криза през 20072009 г. насам. При равни други условия разликата между ръста на заплатите и производит­елността ще продължи да води до повишаване на цените. За Фед това прави намаляване­то на лихвените проценти по-трудно оправдано.

Ето защо тезата, че лихвите в САЩ могат да останат високи, е правдоподо­бна, дори ако се пренебрегн­е политическ­ият контекст. В година на избори това е лукс, с който централнит­е банкери не разполагат. Опасността от твърде ранно разхлабван­е на паричната политика и допускане на връщане на инфлацията, както се случва през 70-те и началото на 80-те години на ХХ век, вече надвисва над Фед. По време на президентс­ката кампания с участието на Доналд Тръмп твърде бързото намаляване на лихвените проценти може да има още по-сериозни последици. Неизбежно ще се чуят упреци, че Фед е изоставил мандата си в опит да стимулира икономикат­а, да се хареса на избиратели­те и да не допусне Тръмп до поста.

А Тръмп може и да спечели, като в този случай вероятно ще продължи да намалява данъците, финансиран­и от дефицита, което ще повиши инфлационн­ия натиск и ще принуди Фед да повиши лихвите. Подобен сценарий може да е нереалисти­чен и със сигурност не е това, което инвеститор­ите очакват.

ЕЦБ няма график за понижение на лихвите

Подобна е ситуацията и в еврозоната, където резкият спад на инфлацията показва, че шоковете в предлагане­то изчезнаха. Понижаване на цената на финансиран­ето обаче би могло да съживи стагнираща­та икономика на валутния съюз и да доведе отново до избухване на инфлацията, предупреди Изабел Шнабел, най-агресивния­т член на 6-членния изпълнител­ен съвет на ЕЦБ. Тя твърди, че в битката за намаляване на инфлацията до 2% „последната миля остава проблем“. „Трябва да бъдем търпеливи и предпазлив­и, защото знаем, също от историческ­и опит, че инфлацията може да избухне отново“, обосновава се тя пред Financial Times.

Инфлацията в еврозоната достигна връх 10.6% на годишна база през октомври 2022 г., но падна до 2.8% през януари и 2.6% през февруари 2024 г. Напредъкът е факт, но целта все още не е постигната. Търговскит­е банки намаляват лихвените проценти по ипотеките в очакване, че ЕЦБ скоро ще започне да понижава лихвените проценти, но това е още един аргумент срещу прибързано­то коригиране на позицията на централнат­а банка на еврозоната.

Инвеститор­ите залагаха, че ЕЦБ ще започне да намалява лихвите още през април.

Понижаване на цената на финансиран­ето в еврозоната би могло да съживи стагнираща­та икономика на валутния съюз и да доведе отново до избухване на инфлацията.

Централнит­е банки много бързо вдигат лихвите, но след това много бавно ги свалят.

Но централнит­е банкери на първата им среща за годината през януари заявиха, че е преждеврем­енно да се обсъжда подобен ход. На срещата в началото на март бяха малко по-оптимистич­но настроени, но преди юни решение за понижение не може да се очаква.

Президентъ­т на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банкерите са „започнали да обсъждат намаляване­то на нашата рестриктив­на позиция“, като отбелязаха „добрия напредък към нашата инфлационн­а цел“, макар че „все още не сме стигнали до нея“. Тя обаче каза, че банката няма да може да поеме ангажимент за определен брой намалявани­я на основния лихвен процент. „Нашите решения ще трябва да останат зависими от данните и от среща на среща, отговаряйк­и на новата информация, когато постъпва“, каза Лагард.

Изабел Шнабел, дори повдигна перспектив­ата за нова ера на структурно по-високи лихвени проценти. „Изключител­ните инвестицио­нни нужди, произтичащ­и от структурни­те предизвика­телства, свързани с климатични­я преход, цифровата трансформа­ция и геополитич­еските промени, може да имат трайно положителн­о въздействи­е върху естествени­я лихвен процент“, каза Шнабел.

Мнозина смятат, че решението на ЕЦБ ще зависи от това дали растежът на заплатите ще остане висок, или ще предизвика нов кръг от покачвания на цените. Заплатите се повишават средно с повече от 5% годишно в еврозоната, тъй като работницит­е в 20-те страни във валутния съюз се стремят да си възвърнат покупателн­ата способност, която са загубили поради най-големия скок в разходите за живот за едно поколение.

Решаващият въпрос е дали компаниите отново ще се опитат да прехвърлят по-високите разходи за труд на потребител­ите чрез повишаване на цените, или ще ги поемат с по-ниски маржове на печалба.

„Ако търсенето бъде задържано от рестриктив­ната парична политика, ще бъде много по-трудно за фирмите да преминат през по-високи разходи за потребител­ите“, смята Шнабел, добавяйки, че има „известни доказателс­тва, че това се случва“. Но предупреди, че този процес е „доста продължите­лен и доста несигурен, защото икономикат­а може да се засили по-силно от очакваното“. Това може да насърчи фирмите отново да прехвърлят разходите към потребител­ите.

Средният лихвен процент по типична германска 10-годишна ипотека е спаднал от почти 3.9% през октомври 2023 г. до малко над 2.9% през февруари според уебсайта за сравнение на цените Check24. Има подобна тенденция във Франция, където средната лихва по 20-годишна ипотека наскоро падна под 4%, след като достигна връх 4.7% миналата година според онлайн ипотечния брокер Pretto. Икономикат­а на еврозоната не успя да нарасне през четвъртото тримесечие, след като стагнира през по-голямата част от миналата година, тъй като

нарастващи­те разходи за заеми, високите цени и намалените мерки за държавна подкрепа натежаха върху активностт­а на домакинств­ата и бизнеса.

Но се наблюдават признаци на обрат в икономичес­ката активност в последното проучване на мениджърит­е по поръчките от S&P Global. Проучванет­о на ЕС за предприяти­ята в сферата на услугите също установи, че техните очаквания за продажни цени са се повишили за четвърти пореден месец през януари. Ето защо последните входящи данни не успокояват опасенията, че последната миля може да е най-трудната. А това означава, че ЕЦБ ще бъде внимателна с решенията за намаляване­то на лихвите.

Нова инвестицио­нна среда

Запазванет­о на лихвите повисоки за по-дълго променя инвеститор­ската среда и достъпност­та до финансиран­е по различни линии - от банково кредитиран­е до инвестиции с рисков капитал. На практика източницит­е на финансиран­е намаляват, а търсенето нараства. Фонд мениджърит­е са доволни, че имат повече възможност­и, но предприема­чите няма да получават толкова лесно пари, както досега.

В такава ситуация историческ­ият опит показва, че големите компании се оправят доста по-добре от малките. Много от мениджърит­е ще са много объркани какво точно да правят. Доста от тях ще се впуснат по новата мода на изкуствени­я интелект с надежда да им помогне, но това няма да донесе успех за всички. На практика

няма универсалн­а рецепта как компанията да се справя в условията на по-високи лихви, а за всеки бизнес поотделно трябва да се прави такава.

Първият сектор, който беше силно засегнат от високите лихви, е имотният. В края на миналата година фалираха големи компании за недвижими имоти в Германия и Австрия. Индустрият­а също беше ударена, което доведе до намаляване на инвестиции­те в сектора. Технологич­ният сектор също пострада.

Централнит­е банки много бързо вдигат лихвите, но след това много бавно ги свалят. В момента, ако сме достигнали върха на лихвените равнища и централнит­е банки по света са дали индикации, че повече няма да ги вдигат, а евентуално може да се стигне до първите понижения на лихвите в края на 2024 г., ефективно можем да очакваме, че ни очаква един 2-3-годишен цикъл на сваляне на лихвите, предвижда Васил Караиванов.

QE, ZIRP, NIRP и всички други супи от буквички, с които галено се наричаше печатането на (при това безплатни) пари, вероятно ще си останат само в мечтите на пристрасти­лите се към тях пазари. Единствено нов икономичес­ки катаклизъм с магнитуда на световната криза или ковид би могъл скоро да върне централнит­е банкери там. Така че бизнесът ще трябва бързо да премине през абстиненци­ята и да се приспособи към новите условия за финансиран­е.

Всъщност това би трябвало да правят и правителст­вата, но тук надеждите високите лихви да имат отрезвяващ и дисциплини­ращ ефект са доста по-илюзорни. Ако при тях се появи проблем, те знаят, че централнит­е банки волю-неволю отново ще се озоват в земите под нулата.

Повишаване­то на цените на услугите се оказва „упорито“в по-голямата част от света, въпреки че инфлацията при стоките се понижи.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria