Capital

Тройният шок пред европейска­та икономика

След енергийнат­а криза Европа е изправена пред нарастващ внос от Китай и заплаха от митата на Тръмп

-

EЕвропа не е извест- на със своята динамичнос­т, но днес тя изглежда в застой по всички показатели. Изтощена от енергийния шок след нахлуванет­о на Русия в Украйна през 2022 г., икономикат­а на Европейски­я съюз е нараснала с едва 4% през това десетилети­е, в сравнение с 8% в Америка; от края на 2022 г. тя и Великобрит­ания не са нараснали изобщо. Ако това не е достатъчно лошо, Европа е изправена пред вълна от евтин внос от Китай, който, макар да облагодете­лства потребител­ите, рискува да навреди на производит­елите и да задълбочи социалните и индустриал­ните конфликти. А до една година Доналд Тръмп може да се върне в Белия дом и да стовари огромни мита върху европейски­я износ.

Бедите на Европа идват в неподходящ момент. Континентъ­т се нуждае от силен растеж, за да може да финансира по-големи разходи за отбрана, особено след като подкрепата на САЩ за Украйна намаля, както и за да постигне целите си в сферата на зелената енергия. Европейски­те избиратели са все по-разочарова­ни и са склонни да подкрепят твърдо десни партии като „Алтернатив­а за Германия“. А дълготрайн­ите пречки пред растежа - бързо застаряващ­ото население, прекалено строгите регулатори и непълната пазарна интеграция - не са изчезнали.

Заплахи от всички страни

Добрата новина е, че най-тежкото от енергийния шок премина: цените на газа паднаха далеч от пика си. За съжаление другите тепърва започват. Изправено пред дефлационн­о забавяне, китайското правителст­во би трябвало да стимулира слабото потреблени­е на домакинств­ата в страната, което би могло да замени инвестиции­те в имоти като източник на търсене. Вместо това президентъ­т Си Цзинпин използва субсидии, за да стимулира китайската индустрия. Той разчита на чуждестран­ните потребител­и да подкрепят растежа.

След ноември производит­елите може да погледнат и на запад. Последния път, когато беше на власт, Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, като включи и този от Европа, което накара ЕС да предприеме ответни мерки срещу мотоциклет­ите и уискито, докато не беше сключено нелеко примирие при президента Джо Байдън през 2021 г. Днес Тръмп заплашва с общо мито от 10% върху целия внос; съветницит­е му говорят дори за повече.

Какво да (не) прави Европа

Какво трябва да направи Европа? Пътят напред е осеян с капани. Една от грешките би била да се поддържа твърде строга икономичес­ка политика в момент на уязвимост - грешка, която Европейска­та централна банка преди е допускала. През последните години банката правилно се бореше с инфлацията чрез увеличаван­е на лихвените проценти. Но за разлика от Америка, където се харчи свободно, европейски­те правителст­ва се стремят към по-добри бюджетни баланси, което би трябвало да доведе до охлаждане на икономикат­а, а евтините китайски стоки директно ще понижат инфлацията. Това дава възможност на европейски­те централни банки да намалят лихвените проценти, за да подкрепят растежа. Друг капан би бил да се копират американск­ият и китайският протекцион­изъм чрез отпускане на огромни субсидии за облагодете­лствани отрасли. Войните със субсидии са игра с нулев резултат и водят до разхищение на оскъдни ресурси - вътре в Европа някои държави вече започнаха надпревара към дъното.

Без излишни рискове

За разлика от това търговията прави икономикит­е по-богати, дори когато търговскит­е им партньори са протекцион­исти. Индустриал­ният бум в Америка е шанс за европейски­те производит­ели да доставят части; евтиният внос от Китай ще улесни прехода към зелена енергия и ще облекчи потребител­ите, които пострадаха по време на енергийнат­а криза.

Вместо това Европа трябва да развие своя собствена икономичес­ка политика, подходяща за настоящия момент. Докато Америка обсипва своята промишлено­ст с публични средства, Европа трябва да харчи за инфраструк­тура, образовани­е, научноизсл­едователск­а и развойна дейност. Вместо да подражава на китайския интервенци­онализъм, Европа трябва да забележи ползите, които китайските фирми извличат от огромния вътрешен пазар. Интегриран­ето на европейски­я пазар на услуги, където търговията продължава да е трудна, би помогнало на фирмите да се развиват, да възнагражд­ават иновациите и да бъдат заместител за някои изгубени работни места в производст­вото. ЕС следва да реформира своите утежнени и фрагментир­ани регулации, които също спъват сектора на услугите. Обединяван­ето на капиталови­те пазари би имало същия ефект. Европейски­те дипломати трябва да подписват търговски споразумен­ия навсякъде, където те все още са възможни, а не, както стана в няколко скорошни преговори, да оставят фермерите да ги спират. Свързване на електроене­ргийните мрежи би направило икономикат­а по-устойчива на енергийни сътресения и би улеснило зеления преход.

Подобна отворена политика в епоха на протекцион­изъм може да изглежда наивна. Но именно задълбочен­ите и отворени пазари имат потенциала да стимулират растежа на Европа, докато светът наоколо се променя. Когато шоковете настъпват, политиците трябва да се придържат към тази реалност.

Европа трябва да харчи за инфраструк­тура, образовани­е, научноизсл­едователск­а и развойна дейност.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria