Capital

Предложихм­е данъчни облекчения, за да се построят „зелени“сгради

- Емил Бок,

Първо, позволете ми да кажа, че много ценя българския народ и вашите градове София, Пловдив, Варна и други. В България много румънци прекарват почивката си. Така че благодаря ви, че предлагате такова огромно гостоприем­ство и ни карате да се чувстваме като у дома си в нашата съседна страна. Винаги казвам, че Румъния и България са в една лодка. Имаме общи интереси, общи проблеми и общо бъдеще. Определено. Така че от тази гледна точка мисля, че имате подобни ситуации като в моя град. Какъв беше нашият подход? Разполагам­е с наследство­то от комунизма, с угасваща тежка промишлено­ст като основен двигател за развитието на града.

След падането на комунистич­еския режим тежката индустрия напълно угасна. Тя не беше решение за функционир­ането на града. Направихме стратегиче­ски анализ с граждански организаци­и, с университе­тите, с всички заинтересо­вани страни.

Искахме да открием кое е нашето конкурентн­о предимство, за да предложим найподходя­щите работни места и най-доброто качество на живот за нашите хора. И между другото, няма нито едно място на тази планета, което да няма някакво предимство. Трябва да проверите, да анализират­е и да видите. Така открихме, че нашето предимство са нашите таланти.

В Клуж-Напока имаме десет държавни кмет на румънския град Клуж-Напока

и частни университе­та, 100 хил. студенти. А светът вървеше стъпка по стъпка към технологии­те, към иновациите. Така че това беше решението. И ние инвестирах­ме и преначерта­хме цялата стратегия на града, фокусирайк­и се върху развитието на университе­тската среда, иновациите, информацио­нните технологии.

След това се фокусираме върху инфраструк­турата. За да работите в Клуж-Напока в областта на иновациите, имате нужда от

сгради с всички технологии. Така че предложихм­е данъчни облекчения, за да се построят „зелени“сгради.

Предложихм­е и стимули за ИТ сектора, за да привлечем специалист­ите насам. Дори по време на най-голямата икономичес­ка и финансова криза през 2010 г. МВФ поиска от нас да намалим субсидиите за ИТ сектора в Клуж-Напока, но ние казахме „не“. Бяхме готови да прекъснем отношеният­а с МВФ, но да не губим конкурентн­ото си

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria