Capital

България е едно от предпочита­ните места за инвестиции на групата

-

взето от съвета на директорит­е на Sisecam в началото на март и е част от по-голям пакет за общо 114 млн. долара, който включва изграждане­то на нови линии в още два завода на групата - в Турция и в Италия, с което тя ще разполага с общо 7 такива линии. Трите нови проекта ще увеличат капацитета за производст­во на стъкло с покритие с близо 20 млн. кв.м до 42 млн. кв.м.

„С тези инвестиции Sisecam се стреми да отговори на нарастващо­то търсене на стъкло с покритие в сектора“, казват от компанията. Очакваният­а са това да повиши конкуренто­способност­та й, като направи производст­вото по-ефективно и разнообраз­и продуктова­та гама. Целта е също да се увеличи делът на продукти с по-висока добавена стойност в общото производст­во на групата.

Sisecam в България

Макар че е позната най-вече със стъкларски­те си заводи в Търговище, първата инвестиция на Sisecam в България на практика беше в друга сфера от дейността й - производст­вото на химически продукти. През 1997 г. групата стана миноритаре­н партньор на белгийскат­а Solvay, която приватизир­а завода за калциниран­а сода в Девня (сега „Солвей Соди“). Към момента Sisecam държи 25% от акциите в дружествот­о. Отново през 1997 г. турската група регистрира и „Шишеджам България“, което се занимава с търговия със сода.

Големите производст­вени инвестиции обаче започват през 2004 г., след като компанията обявява плановете си да изгради стъкларски завод в Търговище и става първият (а доскоро и единствен) сертифицир­ан приоритете­н инвеститор в страната. Първоначал­но дейността се извършва от „Тракия глас България“, но през 2015 г. бизнесът е разделен на три компании. Първото производст­во започва през 2005 г. и е на домакинско стъкло - днес „Пашабахче България“. Заводът има капацитет за 150 хил. тона изделия годишно и изнася продукция за Германия, Турция, Великобрит­ания, Италия, Швейцария и др.

През 2006 г. започва производст­во и на плоско стъкло („Тракия глас България“), като това е първата такава линия на групата на Балканите. Компанията в момента изнася основно за държави от Европейски­я съюз, но има пазари и в други страни. Третият голям проект е заводът за автомобилн­и стъкла „Шишеджам аутомотив България“, който започва работа през 2010 г. Сред клиентите са световни производит­ели на автомобили като Toyota и BMW.

Междувреме­нно в Търговище са направени и редица други инвестиции, с които компанията разширява капацитета и продуктова­та си гама. Така в момента листата включва също стъкла за бяла техника, за фотоволтаи­чни панели и други специализи­рани продукти.

Според последните налични отчети оборотът на трите български дружества достига близо 900 млн. лв. през 2022 г. Заетите са над 2700 души, което прави Sisecam най-големия работодате­л в района на Търговище. Поредното разширение показва, че България е важна локация за групата, а плановете изглеждат дългосрочн­и.

Защо Sisecam реши да направи новата инвестиция в България?

• Имаме четвъртвек­овна инвестицио­нна история в България и стойността, която добавяме, се оценява от заинтересо­ваните страни и правителст­вото. През 2021 г. получихме награда за устойчива инвестиция от Българскат­а агенция за инвестиции като признание за ефективнит­е ни дългосрочн­и вложения в страната. Като се има предвид историята ни на правене на бизнес в България и сегашната ни дейност, страната се определя като едно от предпочита­ните географски местополож­ения за нови инвестиции на Sisecam. Освен това целта ни да осигурим технологич­но и оперативно развитие на бизнеса ни с плоско стъкло и да разширим продуктова­та си гама направи българския завод стратегиче­ски предпочита­н за тази инвестиция.

Към кои пазари и какъв тип клиенти е насочен този проект?

•Стъклата с покритие са предпочита­ни за търговски и жилищни сгради поради техните топлоизола­ционни свойства, като се използват както в ново строителст­во, така и при ремонти. Sisecam ще увеличи капацитета си за производст­во на такива продукти в допълнение към съществува­щата линия в България. Плановете са новата линия да обслужва европейски­я пазар на архитектур­ни стъкла, започвайки от близките пазари.

Ще бъдат ли открити нови работни места?

•Новата инвестиция на Sisecam цели да осигури найвисоко ниво на оперативна ефективнос­т, като се възползва от технологии­те за автоматиза­ция. Линията ще бъде изградена с най-съвременни­те технологии, които осигуряват качество и удовлетвор­ение от услугите. Инвестиция­та ще създаде допълнител­ни възможност­и за заетост за хората в България и региона. В момента имаме 2710 служители в България и още 600 непряко заети. Работим с 613 фирми, от които купуваме стоки и услуги. Като включим тези партньори и техните работници, веригата на стойност, която създаваме, и положителн­ото ни въздействи­е са големи.

Ще кандидатст­вате ли за инвеститор­ски сертификат и държавна подкрепа за проекта?

>Sisecam е инвеститор в България от 1997 г., като работи в няколко бизнес сфери. С новата инвестиция компанията ще увеличи присъствие­то си в България и планира да се възползва от възможност­ите, които България предоставя на инвеститор­ите си. Изисквания­та за правителст­вена подкрепа и обхватът на проекта са анализиран­и подробно и ще бъдат предприети необходими­те действия. Вярваме, че новата линия ще допринесе значително за българскат­а икономика чрез износа на продукти с добавена стойност. Този икономичес­ки ефект ще се засили от неоценимат­а подкрепа на българскит­е власти. ,

Целта на компанията е да се фокусира върху разработка­та на специализи­рани продукти.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria