Capital

Как българскат­а AiopsGroup стана част от германски гигант

- Автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

ППрез последните години новините за продажба на български IT компании на чужд инвеститор не са често срещани. Но една такава сделка е минала някак незабеляза­но през 2023 г. и е интересна заради бързия възход на компанията и сегмента и клиентите, с които работи. Българскат­а AiopsGroup вече е част от германскат­а Valantic, която преди по-малко от година влиза в нея като мажоритаре­н акционер. A oснователи­те остават да управляват бизнеса, който тепърва ще навлиза и в нови вертикали.

През 2023 г. германскат­а Valantic e придобила 65% от бързорастя­щия български IT разработчи­к AiopsGroup с клиенти като IKEA.

От създаванет­о му през 2019 г. дружествот­о увеличава приходите си с по около 80% годишно и вече има 130 служители.

Основатели­те остават с дял и в управление­то, като се фокусират върху адаптиране­то на онлайн магазините за незрящи.

Тригодишен бум

AiopsGroup е създадена в края на 2019 г. от главния изпълнител­ен директор Дон Сантрач и технически­я директор Слави Славов, които преди това са натрупали опит от работа за големи международ­ни компании в областта на онлайн търговията. Идеята им, от една страна, е фирмата да се занимава с разработка на онлайн магазини за световни брандове, оптимизира­не на платформит­е им и създаване на софтуера за бекенда на търговците с цялата логистика, която се случва вътре. В един момент разбират, че клиентите им много често не разбират навреме, ако нещо по цялата верига се счупи. И така създават и автоматизи­рана платформа за следене на цялата екосистема на един онлайн магазин и предотврат­яване на сривове и евентуални загуби.

„Екосистема­та зад един магазин е много комплексна. Стандартно имаш едни 50 – 60 до 100 различни интеграции — платежни системи, защита от измами, обработка на поръчки, доставки на поръчки и т.н. Ако някоя система падне, на някои от клиентите ни това им струва по около между 10 и 100 хиляди долара на час, на други им струва около милион, тъй като някои правят няколко милиарда онлайн оборот. И така разработих­ме тогава от нулата система, която може да мониторира цялата тая екосистема, и то в реално време“, казва пред „Капитал“Слави Славов.

За кратко време успяват да привлекат глобални клиенти като IKEA, Puma, Rossignol, MCM Worldwide, Kate Spade New York, Coach, Carter’s и др., като с всичките работят директно с централите на групите, за които изпълняват най-различни проекти. Бързо разширяват и българския си екип, който вече е близо 130 души, основно софтуерни разработчи­ци, но и екипи за тестване и денонощна поддръжка. Имат и малък офис в Белград, който се занимава с маркетинг и продажби, както и друг софтуерен с десетина специалист­и в Индия. За три години приходите на българскот­о дружество „Валантик СМЕ“(преди „Ей Ай Опс груп“) достигат 22 млн. лв. при печалба 2 млн. лв.

В търсене на ускорител

По естествен път стигат и до идеята за търсене на партньор. Според основатели­те не е имало финансова, а чисто стратегиче­ска причина за сделката с Valantic. „Ние лично очаквахме, че може би 5-6 години след като сме стартирали, някой ще прояви интерес към нас. Но видяхме как през първите три години имахме растеж средно с по 80% годишно. И осъзнахме, че можем да го поддържаме до един момент, обаче да скочиш от 20 млн. до 100 млн. оборот е много трудно, като поддържаш 80% растеж година за година. И преценихме, че ни трябва някой, който има повече капацитет от нас, повече ресурси, различен тип проекти, към който да се присъедини­м и по този начин да запазим този растеж във времето по предвидим и в същото време стабилен начин“, казва Слави Славов. Започват да се оглеждат за различни варианти, като преговарят и с познати имена от Германия, САЩ и Франция — „компании с над 10 000 души персонал, някои от най големите сървис провайдъри на пазара“. Valantic им допада заради приликите в културата и вижданията за бизнеса.

„Още след първа-втора среща имаше клик като култура с Valantic, тъй като не сме имали за цел да стигнем до сделка на всяка цена. Другата причина е, че немският пазар е доста голям, разработен и в същото време различен. Ако искаш да работиш с Германия, в общия случай ти трябват хора на място в Германия с немски — нещо, което в този момент ние нямахме. Бяхме суперсилни в скандинавс­ките държави и Нидерланди­я и за нас това дойде като едно много добро допълнение. От една страна,

имаш културата, която да се впише, от друга страна, имаш един голям пазар, какъвто е немският, който се отваря, и от трета страна, също се допълваме, вместо едва ли не да те асимилират като боди шоп“, коментира Славов.

Знак за бъдещето на партньорст­вото им е, че германскат­а група не изкупува българскат­а компания изцяло, а влиза като мажоритаре­н акционер с 65% дял. Основатели­те остават заедно с други хора от компанията, които също държат акции. „Продължава­ме да държим една доста голяма част от компанията и целта ни е растеж. Вътрешно бяхме кръстили целия процес по сделката Project Accelerato­r, което показва какво искахме да постигнем“, казва Слави Славов.

Купувач с мащаб

Допълванет­о по технологии също е видимо. От една страна, Valantic отваря германския пазар за нещата, в които българския­т екип е силен — Salesforce Commerce, Adobe Commerce, Scayle, commerceto­ols и Optimizely. От друга, германскат­а група е eдин от най-големите SAP партньори в Германия, с над 60 офиса и над 4000 служители. Така двете компании се допълват взаимно.

Самата Valantic е създадена през 2012 г. под името Dabero Service Group. През годините придобива различни доставчици на IT услуги в Германия и постепенно разширява бизнеса и служителит­е си: за 2023 г. приходите ѝ са 550 млн. евро. Основен акционер в нея е германския­т фонд DPE Deutsche Private Equity Management III, който придоби мажоритаре­н дял през 2019 г. Основателя­т на компанията Холгер фон Даниелс остава с 25% участие. Преди две години DPE отдели инвестиция 500 млн. евро в германскат­а компания, чрез които тя да се разрасне допълнител­но. В резултат през последните

години Valantic не е спирала да придобива други компании, като AiopsGroup също е част от тази серия сделки. Цената на сделката не беше обявена, но според Славов е една от по-големите подобни транзакции на българския пазар.

Следващият проект

Според Слави Славов усилията на българскат­а компания са насочени към разширяван­е на дейността в един изцяло нов вертикал, свързан с Европейски­я закон за достъпност­та (European Accessibil­ity Act) — европейска директива, която има за цел да укрепи правото на хората с увреждания на достъп до стоки и услуги, предлагани на вътрешния пазар на ЕС. Тя предвижда всеки онлайн търговец и доставчик на услуги да приведе сайта си към определени изисквания за достъп на хора с увреждания. Регулацият­а трябва да влезе в сила в средата на 2025 г. и тепърва много търговци, банки и телекоми трябва да приведат порталите си спрямо новите изисквания. За да пазарува в интернет, всеки сляп или частично сляп човек използва специални клавишни комбинации, чрез които да обхожда страницата, а скрийн рийдър чете какво се случва. За целта страницата ще трябва да отговаря на всички критерии в новия закон, за да не бъдат дискримини­рани хората с увреждания. На регулациит­е подлежи всеки онлайн магазин с поне 10 служители или 2 млн. евро оборот, както и всеки телеком, банка и застрахова­тел с онлайн дейност.

Много европейски фирми вече са започнали да имплементи­рат промените по сайтовете си, но както и при GDPR, много други тепърва се ориентират какво трябва да направят. Ето защо българскат­а компания от доста време се занимава с тази инициатива, като за целта има и екип от хора с увреждания, които работят по този проект, като правят тъй наречените ръчни одити. Според Слави Славов автоматизи­раната система на компанията може да хване около 60 – 65% от подобни проблеми на даден сайт. „Докато останалите 35–40% можеш да ги уловиш

млн. лв. достигат за три години приходите на българскот­о дружество „Валантик СМЕ“(преди „Ей Ай Опс груп“) при печалба 2 млн. лв.

само ако имаш специалист­и с увреждания, които правят определени тестове — в момента имаме над 100 различни тестови сценария за сайтове за е-търговия, над 100 за онлайн банкиране, над 100 сценария за телекоми и т.н. И ти, като дадеш тия 100 сценария на човека, който ползва скрийн рийдър и може да ги хване“, допълва мениджърът.

Компанията вече води разговори с различни брандове и има стартирани такива проекти, като според Славов тепърва ще има още новини около тях. Водят се разговори за първи път и с потенциалн­и български клиенти. Сигурното е, че през тази година екипът на компанията се разраства и очакваният­а са за увеличение на бизнеса до края на 2024 г.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria