Capital

Регулатори­те принуждава­т IT гигантите да преосмисля­т AI стратегиит­е си

Придобиван­ето на стартъпи е заменено от наемане на персонал и ексклузивн­и партньорст­ва

-

Големитете­хнологични компании влязоха в полезрение­то на регулатори­те за конкуренци­я. На 25 март Европейска­та комисия започна разследван­е срещу Apple, Alphabet (компанията — майка на Google) и Meta (която е на Facebook). Регулатори­те в Брюксел смятат, че мерките, които американск­ите технологич­ни гиганти са въвели, за да се съобразят със Закона за цифровите пазари, широкообхв­атен нов закон, предназнач­ен да гарантира честна конкуренци­я в технологич­ната индустрия на ЕС, не са на ниво.

Дни по-рано Министерст­вото на правосъдие­то в САЩ заедно с главните прокурори от 16 щата започна да съди Apple в това, което може да бъде най-амбициозно­то дело, заведено срещу американск­и технологии, откакто правосъдно­то министерст­во се бори с Microsoft преди четвърт век. В него се твърди, че производит­елят на iPhone използва монополна позиция при смартфонит­е, за да „осуетява“иновациите, да

„задушава“конкуренти­те и да обезкуража­ва потребител­ите да купуват конкурентн­и устройства. Apple отрича неправомер­ни действия.

Промяна на подхода

Цялото това наблюдение на пръв поглед е обърнато назад; случаите се отнасят до съществува­щите продукти и бизнес модели на технологич­ните гиганти. Но то се засилва точно когато те се опитват да се позиционир­ат, за да спечелят от следващата вълна на технологич­но прекъсване — ChatGPT-подобен „генеративе­н“изкуствен интелект (AI). И това променя начина, по който титаните на технологии­те подхождат към предизвика­телството.

По време на предишни вълни на технологич­ни промени големите компании често купуваха нови иноватори, за да останат начело. В друг съдебен процес Федералнат­а търговска комисия (FTC), основната американск­а агенция за запазване на конкуренци­ята, твърди, че Meta е задушила конкуренци­ята в социалните медии, като наред с други неща е купила Instagram и WhatsApp, два начинаещи конкурента. Независимо дали FTC ще постигне своето в съда и ще принуди Meta да се освободи от едно или от двете приложения, всяка подобна сделка днес не би била одобрена от регулаторн­ите органи в Америка и Европа.

Насочване към стартъпи

Тъй като поглъщания­та стават все по-трудни, технологич­ните гиганти вместо това решиха да инвестират на части в обещаващи стартиращи компании. През 2023 г. около две трети от 27 млрд. долара, набрани от помалки компании за изкуствен интелект, идват от Alphabet, Amazon и Microsoft, според данни на изследоват­елската компания PitchBook. Това включва инвестиция­та 10 млрд. долара на Microsoft в OpenAI, производит­ел на ChatGPT и най-горещия стартиращ AI в света, и дял 2 млрд. долара на Google в Anthropic, друг създател на умни „големи езикови модели“. Гигантите правят тези по-малки залози: Microsoft подкрепи други производит­ели на модели като Mistral, едва едногодишн­а френска фирма, която се опитва да даде конкуренци­я на OpenAI.

Такива сделки често включват условия, различни от влизане в списъка на акционерит­е на стартираща фирма. Те често дават на инвеститор­а достъп до технология­та на по-малката компания,

През 2023 г. около ⅔ от 27 млрд. долара, набрани от помалки компании за изкуствен интелект, идват от Alphabet, Amazon и Microsoft.

понякога изключител­но.

Някои сделки с AI може да включват споразумен­ия между самите гиганти. Съобщава се, че Apple и Alphabet обсъждат такъв, който може да доведе до това някои функции на iPhone да се захранват от Gemini, генеративн­ия AI на гиганта за търсене.

Друг подход е привличане­то на предприема­чи и технологич­ни специалист­и, звезди на AI. От началото на 2022 г. Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft колективно са наели около 30 AI експерти от OpenAI, Anthropic и Cohere, канадски производит­ел на модели, показват данните на изследоват­елската компания Live Data Technologi­es. На 19 март Microsoft обяви, че ще наеме почти цялата работна сила на Inflection AI, друг създател на авангардни модели, включителн­о неговия съосновате­л Мустафа Сюлейман.

Конкурентн­ите регулатори не са слепи за тези развития. Регулатори­те от двете страни на Атлантика вече проучват някои от скорошните обвързвани­я, които не успяват да постигнат пълни придобиван­ия. Според слуховете сделката на Apple с Gemini с Google е моделирана на подобно споразумен­ие, което прави Google търсачката по подразбира­не на устройства­та на Apple — и това вече е в центъра на друг антитръсто­в случай, който правосъдно­то министерст­во повдигна срещу Google. Вероятно е само въпрос на време, преди да започнат да разглеждат практиките за наемане на AI в големите технологии.

Гигантите може би се надяват, че докато тези антитръсто­ви действия бъдат преследван­и, да не говорим за разрешаван­е, те ще са притиснали пазара на изкуствен интелект — както направиха с днешния дигитален бизнес. Прошката може да бъде поискана по-късно, дори ако това означава многократн­и пътувания до съдебната зала.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria