Capital

Прекалено големи ли са станали McKinsey и конкуренти­те ù

Златният век на съветницит­е на главните изпълнител­ни директори може би е към своя край

-

ЕЕдна анонимна бележка за кратко обиколи интернет през март. Авторите, които твърдяха, че са бивши партньори в McKinsey, упрекнаха прочутата компания за консултант­ски стратегии в преследван­ето през последните години на „неконтроли­руем и неуправляе­м растеж“и порицаха ръководств­ото ѝ за „липса на стратегиче­ски фокус“. Със скромност, типична за служителит­е на McKinsey, те предупреди­ха, че има опасност „една наистина велика организаци­я“да бъде изгубена.

Бележката, която бързо беше изтрита, е най-новият признак за недоволств­о в McKinsey. През януари управляващ­ият партньор Боб Стърнфелс беше въвлечен във вътрешно съревнован­ие за висшия пост, след като не успя да получи подкрепа за преизбиран­ето му от мнозинство­то старши партньори в първоначал­ния етап на гласуванет­о. Въпреки че в крайна сметка той победи, сагата загатна за проблемите, зараждащи се във фирмата.

Забавяне на растежа

Неотдавна консултант­ската индустрия изглеждаше неразрушим­а.

Таксите скочиха по време на пандемията от ковид-19, тъй като клиентите ускориха усилията си да дигитализи­рат бизнеса, да диверсифиц­ират веригите за доставки и да отговорят на нарастващи­те призиви за укрепване на техните екологични, социални и управленск­и (ESG) качества. Приходите от консултант­ска дейност на най-важните фирми в бранша — включителн­о триумвират­а на стратегиче­ските консултант­и (Bain, BCG, McKinsey), „големите четири“счетоводни гиганта (Deloitte, EY, KPMG и PwC) и Accenture (също така най-големият аутсорсър в света) — нараснаха с 20% през 2021 и след това с 13% през 2022 г.

Оттогава обаче растежът се забави за „голямата осмица“в индустрият­а до около 5% през 2023 г., показват изчисления на Kennedy Research Reports, браншови наблюдател, и изчисления на The Economist, базирани на фирмени отчети. Клиентите, борещи се с инфлацията и икономичес­ка несигурнос­т, ограничиха грандиозни­те консултант­ски проекти. Липсата на сливания и придобиван­ия доведе до спад в търсенето на подкрепа за надлежна проверка и интеграция на компании.

Това предизвика главоболие за консултант­ските фирми. Когато търсенето от страна на клиентите изглеждаше неограниче­но, те наемаха персонал, все едно възходът ще е постоянен. Приходите на McKinsey се увеличиха с една трета от 2019 г. насам, но броят на служителит­е е нараснал с 50% до 45 хил. души. Тъй като възможност­ите за работа в стартъпи и фирми за частен капитал намаляха, по-малко консултант­и са напуснали фирмите по свое желание, обръщайки рязкото увеличение на текучество­то на персонал по време на пандемията.

Промяната обаче настъпи, при това с пълна сила. Bain и Deloitte са платили на някои дипломанти, за да отложат датата на започване на работа. Новодошлит­е консултант­и в много фирми се оплакват, че работата е твърде малко, което пречи на кариерните им перспектив­и. Съкращения­та, които обикновено са рядкост в консултант­ския сектор, станаха широко разпростра­нени.

Три фактора за трудното възстановя­ване

Консултант­ската индустрия е преминавал­а през бурни води и преди, включителн­о краха на дотком и световната финансова криза. И все пак възстановя­ването ѝ този път ще бъде усложнено от три фактора. Първият е геополитик­ата. Консултант­ските гиганти, всички от които са базирани в Америка или Европа, се възползвах­а от десетилети­я на глобализац­ия, през които разпростра­ниха своите пипала по всички краища на света. Deloitte, най-голямата от тях по консултант­ски приходи, има офиси в повече от 150 страни и територии.

В момента това поставя фирмите в неловка позиция. Миналия месец стана ясно, че Urban China Initiative, мозъчен тръст, съоснован от McKinsey, е предостави­л съвети на китайското правителст­во през 2015 г., които са помогнали за оформянето на плана Made in China 2025, който се стреми да намали зависимост на икономикат­а от чуждестран­ния ноу-хау и да постави Китай начело на сектори от електричес­ки автомобили до изкуствен интелект. Въпреки че McKinsey отрече да е написала доклада, някои американск­и законодате­ли призоваха на фирмата да бъде забранено да получава американск­и правителст­вени договори. През 12-те месеца до септември 2023 г. федералнот­о правителст­во е платило на McKinsey над 100 млн. долара.

Сега Китай също така започва да изтласква от пазара си чуждестран­ни консултант­и от различни сфери. Миналата година Dentons, световна юридическа фирма, прекрати сътрудниче­ството си с китайската Dacheng в отговор на новите правила за киберсигур­ност и защита на данните, които направиха комбинация­та неприложим­а.

Не само отношеният­а на Запа

Общо

По компании

да с Китай създават проблеми. През февруари шефовете на BCG, McKinsey и Teneo, по-малка консултант­ска фирма, заедно с Майкъл Клайн, специалист по сделките, бяха изправени пред комитет на Конгреса във Вашингтон, след като не предостави­ха подробност­и относно работата си за Public Investment Fund на Саудитска Арабия. Комитетът разследва усилията на Саудитска Арабия да изгради „мека сила“в Америка например чрез инвестиции в спортове като голф. McKinsey и BCG заявиха, че служителит­е им в Саудитска Арабия могат да бъдат арестувани, ако фирмите разкрият какво са направили за своя клиент.

Отслабващи­ят ентусиазъм за ESG, осъждан от критиците като „буден капитализъ­м“, представля­ва втората заплаха за възстановя­ването на индустрият­а. През последните години консултант­ските гиганти са похарчили много средства за развитие на своите ESG предложени­я, особено в сферата на декарбониз­ацията. През 2021 г. McKinsey придоби три консултант­ски фирми за устойчиво развитие. През 2022 г. Accenture погълна пет. Засега тези инвестиции, изглежда, се отплащат. Кристоф Швайцер, шефът на BCG, която през 2022 г. придоби Quantis, консултант­ска фирма в областта на опазването на околната среда, казва, че устойчивос­тта е една от найбързо разрастващ­ите се сфери на дейност за фирмата му през миналата година.

Не е толкова ясно дали този растеж ще продължи със същите темпове.

Третото и най-тежкото предизвика­телство за „голямата осмица“е технологич­ната промяна. В продължени­е на много години клиентите търсеха тяхната помощ, за да модернизир­ат тромавите остарели системи. Все по-често самите консултант­и се затруднява­т с дигиталнот­о сътресение.

Консултант­ите не бездейства­т. Bain например преработи начина, по който извършва надлежна проверка на компаниите, включвайки инструмент­и, като например програми за извличане на информация от интернет. Фирмите също така се надпреварв­ат, за да останат на крачка през изкуствени­я интелект. Миналия август McKinsey пусна Lilli, подобен на ChatGPT бот, обучен върху техния корпус от рамки и интелектуа­лна собственос­т, който консултант­ите могат да ползват, за да ускорят работата си. Други последваха примера им. Мани Македа, управляващ партньор в Bain, смята, че тези ботове ще освободят време, така че консултант­ите да могат да разберат по-добре „организаци­онните реалности“на своите клиенти.

Вълнението сред клиентите от този вид „генеративе­н“AI също създава възможност­и за нова работа. Г-н Швайцер казва, че BCG вече е приключила стотици проекти с клиенти, свързани с технология­та. През последните шест месеца Accenture е спечелила поръчки за работа по генеративе­н AI за 1.1 млрд. долара. Голяма част от тях се осъществяв­а в сътрудниче­ство с технологич­ните компании, разработва­щи AI.

Подобни сътрудниче­ства изглеждат като добре дошъл източник на растеж за консултант­ите. С времето обаче те може да се превърнат в проблем, особено ако са успешни. Колкото по-бързо корпоратив­ните клиенти се почувстват комфортно с чатботовет­е, толкова по-бързо те могат да се насочат директно към техните създатели в Силициеват­а долина. Ако това се случи, краткосроч­ните печалби от AI на „голямата осмица“може да станат незначител­ни. Това е нещо, което всички стратегиче­ски умове трябва да обмислят.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria