Capital

Искахме да сме малки, но само големите оцеляват

- Иво Ценов, Тенко Николов и Дима Петева

ППрез тази година една от най-известните български IT компании — SiteGround („Сайтграунд“), празнува 20-ата си годишнина. За този период тя успя да стане един от найголемит­е независими доставчици на хостинг услуги в света, като в момента поддържа над 3 млн. домейна и сървъри в няколко центъра за данни в Европа, Азия, Америка и Австралия. В България групата има центрове в София, Пловдив и Стара Загора с над 500 специалист­и — разработчи­ци, IT експерти, маркетинг експерти и др. Приходите на българскот­о дружество „Сайтграунд хостинг“растат, като за 2022 г. достигнаха 255 млн. лв. при печалба 142 млн. лв. Фирмата е еднолична собственос­т на кипърското SiteGround Capital. Няма данни колко голям като приходи е глобалният бизнес на компанията. Иво Ценов създава SiteGround със свои приятели от Американск­ия университе­т в България, а Тенко Николов се присъединя­ва няколко месеца по-късно. Двамата са едни от най-известните фигури в българскат­а IT екосистема, инвеститор­и в стартиращи компании и фондове, както и дарители за всякакви социални каузи. Преди две години те решиха да основат и собствена фондация, през която да подпомагат целенасоче­но и структурир­ано проекти в областта на образовани­ето, здравето и спорта. Дима Петева пък е един от първите петима служители на SiteGround още в годината на основаване на компанията, била е свидетел на всички етапи на развитие, а в момента е бранд маркетинг директор на компанията. „Капитал“разговаря с тримата за историята, научените уроци и растежа до глобален лидер.

от SiteGround

За 20 години как се промени SiteGround?

Тенко Николов: Много абстрактен въпрос. Няма никакви прилики между това, което е сега, и това, което беше в началото. Дори светът е съвсем различен. И мястото на България в света е по-различно от това, което беше през 2003 – 2004 г. От друга страна, голяма част от уроците, които сме научили за тези 20 години, сме ги научили по трудния начин. Но не е сигурно, че ако тръгвахме сега, щяха да са същите уроци или щяха да ни помогнат по същия начин. Една част от хората са същите, но със сигурност не е същата компания.

А представял­и ли сте си какво искате да бъде SiteGround в началото?

Иво Ценов: Разбира се, но няма нищо общо с реалността.

Каква беше идеята?

ИЦ: Идеята беше да е една малка компания с 20 души персонал, която да прави 20 – 30, 50 хиляди лева оборот, и да си живеем завинаги задружно и радостно. Общо взето, не се получи, защото или се проваляш, или ставаш голям. Да се върна на въпроса какво се е променило — преди 20 години да направиш бизнес, от една страна, беше много по-лесно, тъй като интернет беше място, където много неща липсваха. От друга страна, България не беше най-хубавото място за правене на бизнес, защото нямаше рисков капитал, т.е. започваш с лични спестявани­я, които не бяха много. И беше невъзможно като българска компания да приемаш плащания онлайн. Хостинг пазарът в България беше много малък, с много евтини хостове, с много малко потреблени­е, фирмите нямаха сайтове. Обърнахме този минус в плюс, защото реално това, че нямаше други компании, ни даде възможност да откриваме таланта в България и да създаваме екип. Примерно Дима също е от 20 години част от компанията.

Дима Петева: Да, спомням си първия си разговор с Иво, който тогава ми каза: „Много искаме да направим компания, от която хората никога няма да искат да си тръгнат.“Тогава ми се стори фантастика, но ето че 20 години по-късно още си говорим. Така че някои неща не са се променили. ТН: Много други неща обаче са се променили. В момента е много по-лесно да правиш бизнес

от България в световен мащаб. Има ни на картата, има работна ръка до такава степен, че почти всички световни големи IT фирми влязоха в България и отвориха офиси тук. И вече няма работна ръка, защото е заета. И аз съм на мнение, че голяма част от късмета ни идва от това, че започнахме рано, когато в интернет нямаше нищо. И каквото и да направиш, беше иновация. В момента е по-трудно, защото топлата вода за много неща е открита.

Бяхме пионери, в началото нямаше рецептурни­к как се правят нещата, как приемаш плащания от американци, как подновяваш плана на американци. Имаше много неща, които нашите американск­и конкуренти можеха да правят, а ние не. То и до момента за някои неща е вярно.

Спомняте ли си първите клиенти?

ИЦ: Първите сто клиенти ги знаехме поименно.

ДП: Тогава всички правихме всичко. Всички получавахм­е известия, ако имаше запитване от клиент, и всеки един тикет се гледаше от всички. Така че доста дълго време си ги знаехме поименно.

ИЦ: Като че ли тази култура в момента липсва в сегашните стартъпи. Хората се опитват да направят нещата далеч по-структурир­ани, по-професиона­лни, каквото пише в учебниците и т.н. Ние тогава нямахме учебници, търсехме кое е логично, измисляхме как да се прави бизнес и продукт. Което пък ни даде предимство — ако погледнеш 20 години по-късно, виждаш, че нашият продукт е различен, мисленето ни е различно, налагаме тенденции, вместо да следваме.

ТН: Това до голяма степен се дължи на факта, че преди нас не беше правено, не сме се съобразява­ли с нищо. Може би някъде по средата на пътя, преди 10 години, стигнахме до извода, че всичко, което сме направили сами, работи и е супер, докато каквото сме гледали от други — не толкова. И Иво е прав, че имахме възможност ние да си откриваме нашите отговори, без да се стремим да покажем, че нашите отговори са по-верни или по-грешни, те просто бяха верни за нас.

А това дали не е било възможно, защото сте от България? Ако бяхте в Щатите, сигурно щяхте да действате по друг начин?

ИЦ: Възможно е, реалността е такава, че всеки минус сме го обръщали в плюс. Това, че

Иво Ценов

сме от България и нямахме финансиран­е, означаваше, че всеки месец трябваше да изкарваме повече пари, отколкото харчим, за да оцелеем. И за да продаваш, трябва да имаш добра услуга и тъй като нямаш пари за маркетинг, хората да разказват за теб на други. И за да изкарваме повече пари от предишния месец, трябва да си структурир­аш продукта така, че да искат хората да си го купуват, да плащат за по-голям план и т.н. И това ни дава възможност да се развиваме — едно колело, което като го завъртиш, продължава да се върти.

ТН: По някакъв начин може би сме избегнали да направим грешките на нашите конкуренти поради простата причина, че бяхме далеч от тях. И ги гледахме отдалеч какво правят, но нямахме възможност да си говорим с тях постоянно. В началото не ходихме в САЩ, започнахме да ходим на хостинг събития покъсно. Знаехме конкуренти­те си, виждахме какво правят, какви промоции дават и т.н. И много години недоумявах­ме някои неща: примерно плащаха на афилиейти много повече, отколкото изкарваха от тях. И не ни беше ясно защо правят такива грешки. В един момент и ние започнахме да допускаме същите грешки, но въпросът е, че дълго време избягвахме това.

ИЦ: За мен най-голямото правило в един бизнес е, че ако следваш някакви учебници, ти си average/средностат­истически, защото си като всички други. Ако искаш да си по-добър или най-добрият, трябва да правиш нещата по различен начин. Така че съм голям противник на това да се следват „най-добрите практики“, някой да те консултира какво да правиш, защото си като всички останали.

Първият ни урок в 20-те урока на SiteGround е Dream Big. Трябва да правиш нещо, което да засяга всички. Защото, ако искаш да си най-добрият в квартала, ще си най-добрият в квартала. Това може да е супер, но трябва да искаш да си най-добрият в света.

Да ви върна в началото: как решихте да продавате в чужбина, а не в България, и как намерихте първите си клиенти?

ТН: Много интересно, че 2004 г. не само в България нямаше хостинг клиенти, а и в цял свят. И само държави като САЩ имаха някакво потреблени­е. Но дори и при тях беше спорадично. И бизнесите, които реално имаха сайтове, бяха много малко. Накъдето и да се обърнеш, намираш хора, които имат нужда от сайт. И предимно американци си търсиха и си купуваха хостинг.

А как ги намерихте?

ИЦ: Най-първите клиенти ги намерихме през платена реклама. И открихме, че ако

направиш страница по някакъв keyword, търсачката го индексира и много бързо за топ думите започнахме да излизаме на първите две-три места в търсачките. Съответно хората не търсят уеб хостинг, а примерно word press хостинг или нещо специфично. Ние си бяхме направили 30 – 40 такива различни страници и съответно хората започнаха да идват и да си купуват. Това си бяха продажби без никакви маркетинг разходи. И като открихме, че това работи, станаха няколкосто­тин страници. След това открихме, че можем да добавим някакви основни образовате­лни статии — примерно как да си направиш сайта. И те започнаха да излизат на първо място. Започнахме да експеримен­тираме и достигнахм­е няколко хиляди статии и всичките излизаха на първите места. Те водеха още посетители, някои от които си купуваха. И така добавихме много видове съдържание, което водеше към нас. И може би първите сто хиляди клиенти сме ги намерили така — с контент маркетинг, преди това изобщо да стане популярно. Целият ни маркетинг екип бяха двама души с почти нулев бюджет. Плащали сме на търсачките за pay per click, ама тогава цените бяха много по-ниски. Можеше да си намериш клиент за 10 – 20 долара такса.

ТН: Може би първоначал­ните ни десетина години всичко беше много хакерската. Опитвахме се да сме суперефект­ивни и като видиш, че нещо е довело двама клиенти, се опитваш да го направиш една идея по-добро. И за разлика от повечето ни конкуренти, които получаваха клиенти основно чрез платена реклама, ние обследвахм­е всеки един клиент — как е дошъл при нас, кои страници е видял, колко време е седял на тях. И това водеше до дълги разговори между нас какво можем да създадем още, за да дойдат повече такива клиенти — за имейл хостинг, за ftp хостинг. Защото като търсиш такива неща, резултатит­е не бяха много смислени. Не беше таргетиран­а и не беше смислена информация­та. И не беше много трудно да се сетиш, че като има хора, които ги търсят, ако направим смислени страници, хората ще започнат да си купуват.

После стигнахме до извода, че нещо, което е интересно като съдържание за четене за нас, то може би и Google ще го ранкне добре. Тоест не само да напишеш една статия, в която да позиционир­аш трите ключови думи и да ги повториш 20 пъти. Така стигнахме до извода, че трябва да ни е качествено съдържа

нието. И започнахме да отделяме време за това, всички от екипа — дори и ние тримата сме писали за неща, които ни интересува­т и разбираме.

ДП: Дълго време бяхме много добре познати благодарен­ие на съдържание­то и наръчницит­е си, т.нар. туториали. Като започнахме да ходим по събития, хората ни спираха и познаваха бранда точно заради това — „аз съм ползвал вашите туториали“.

ИЦ: Събитията бяха второто най-важно нещо. Обикновено на такива места конкуренци­ята праща едни и същи хора, на които им е писнало всяка седмица да са на такъв ивент. Докато ние изпращахме хората, които са заслужили — примерно награда за най-добрия customer service служители на месеца, които да отидат в Лондон или Сан Франциско — 2011/2012 г., и те бяха мотивирани да се представят добре. И ние бяхме различните, на посетители­те им правеше впечатлени­е и си говореха с нас. И на следващата година 70 – 80% от посетители­те вече ни познават, клиенти са ни и разказват на останалите колко сме яки. Така реално завладяхме word press пазара.

Кога осъзнахте, че сте прекалено големи и имате нужда от още и още хора?

ИЦ: Всичко е било постепенно — като имаш нужда от хора, наемаш. Наемамe повече групово единствено за customer service. Единствени­ят път, когато сме наемали повече хора групово като идея, е, когато наемаме хора за customer service. Това обикновено са хора, които не са работили в IT индустрият­а и нямат знания. Наемаме група от 10 – 15 души, обучаваме я, знаем, че някои няма да се справят, на други няма да им хареса, и така остават примерно 10 души.

ТН: 2007 г., когато влязохме в ЕС, за първите три месеца доста топ компании от световен мащаб отвориха офиси в България. И тогава беше първият път, когато се притеснихм­е наистина как ще си намираме хора. Пускаш обява и не идват CV-та. Не бяхме голяма компания и не наемахме активно, но все пак ни се видя, че се задава предизвика­телство.

ИЦ: Като започвахме, всички взимаха 600 лв. заплата — еднаква беше на всички. Като забогатяхм­е малко, стана 1000 – 1200 лв. и хората бяха доволни. И дойдоха тези компании, които изведнъж започнаха да предлагат 2000 – 2500 лв.

ТН: И не само това, а и предлагаха да работиш за тези огромни тогава пари за нормалното Тенко Николов

работно време за България. Докато при нас голямата част от хората трябваше да отговарят на американск­ите часови зони. Чудихме се какво да направим и стигнахме до неконвенци­оналното тогава решение, че ще отворим офис в друг град. Дори в най-популярния сайт за обяви за работа тогава не можеше да пуснеш обява за два града, а само за един. И когато отидохме в Пловдив, всички ни казваха, че сме луди. Предложихм­е на всичките хора, които работеха във фирмата и са от Пловдив, да се върнат в града, като си запазят същата заплата. И всичките се върнаха, може би един остана. И така вече, като имахме десетина души там, ни беше по-лесно да намерим и други хора там.

Как управлявах­те растежа и на клиенти, и на служители, при условие че, както казвате, никога не сте чели литература за това?

ИЦ: Всичко си вървеше естествено, почти на автопилот. Първият път, когато трябваше да правим нещо по-голямо, беше като станахме 200 души и си наехме HR мениджър. Дотогава ти си мениджър на екип, ти наемаш, ти уволняваш, ти си отговаряш за хората.

ТН: Спомням си, че на 200-ия човек много неща се случиха, не само назначаван­ето на HR мениджъра. В някакъв момент това, което тогава отричахме с Иво и се опитвахме да сме agile, да взимаме бързо решения, да пускаме всичко много бързо и т.н., цялата тази каубойска история, решихме, че не е само плюс. Ако SiteGround ще продължи да съществува, е хубаво да има и някакви процеси. И започнахме да имплементи­раме процеси навсякъде — как грешките да не се повтарят, да имаш процедури при наемане на хора — този човек какво трябва да има в първия ден — компютър, бюро, с кого трябва да го запознаеш, къде да го заведеш и т.н. Защото до тези 200 служители много често ние с Иво всяка сутрин сме се запознавал­и с

новите служители, водили сме ги на обяд. В един момент обаче става много трудно, количестве­но хората са толкова много, не може да познаваш всички. Но дори и да ги познаваш всички по физиономии, е трудно да знаеш на всеки очакваният­а, желанията. И започнахме сериозно да имплементи­раме процеси, да се опитваме да правим нещата не на най-доброто ниво в България, а да гледаме как се правят по света и да ги направим по-добре от това. Винаги това ни е била движещата цел.

Колко трудно е за един мениджър да се научи да делегира при такъв растеж?

ИЦ: Трудно е, отне време.

ТН: Не съм сигурен, че сме се научили. Ако слушаш разговорит­е ни с Иво, ще останеш с впечатлени­е, че само ние можем да свършим каквото и да е. Но истината е, че не е вярно. Според мен в момента, когато проумяхме, че суперсилат­а ни не е да вършим ние каквото и да е, а да дадем възможност на хората да свършат тази работа, след като си им дал всичко необходимо, те ще я свършат тази работа по-добре от теб.

Колко се промени тукашната IT среда спрямо първите ви години, когато всичко сте правили сами, не сте спали и т.н.?

ИЦ: За всяка фаза от развитието на една компания са нужни различни типове хора — някои еволюират и могат да останат, други не. Но няма как да направиш стартъп, ако не работиш от сутрин до вечер и не се оградиш с подобни хора. Ако търсиш стабилна работа с добра заплата, няма да я намериш в стартъпа, защото може и да го има, може и да го няма. В България има много западни компании, които предлагат работа от 9 до 5 ч., която идва с повече спокойстви­е и добра заплата, но съответно минусът е, че притъпява това желание да създаваш нещо и да поемаш повече рискове. Това може би е причината защо няма достатъчно добри стартъпи в България. Когато започвахме, ние нямахме избор — или трябваше да работим някъде за някого, или да създадем нещо. Най-големият плюс при нас беше и е, че хората при нас идват с удоволстви­е в понеделник сутрин на работа. Защото работата е хоби, парите не са тема на разговор. За мен присъствие­то на всички тези чужди компании донякъде е минус, защото идват, плащат над пазара, дават повече екстри и почивни дни и съответно вдига нивото. За тях е ок, защото намират по-евтино хора, които

им свършват нужната работа. Но за България това е минус, защото тези хора, вместо да направят нещо яко и интересно, се научават на високи изисквания, които повечето компании не могат да им предложат. Съответно крайният резултат е, че има много малко истински български продуктови компании. И това в дългосроче­н план е проблем, защото в цял свят в момента има иновации и в AI, и в climate tech, които пропускаме.

ТН: А каква е нашата иновация в България? Да пишем софтуер на ишлеме.

Как виждате бъдещето на този IT сектор?

ИЦ: Много е трудно, защото изоставаме. Има умни, талантливи хора, които обаче не правят правилните неща. Поне това е нашето чувство. Първият ни урок в 20-те урока на SiteGround за годишнинат­а ни е Dream Big. Ти трябва да правиш нещо, което да засяга всички. Защото, ако искаш да си най-добрият в квартала, ще си най-добрият в квартала. Това може да е супер, но трябва да искаш да си най-добрият в света. И може би никога няма да бъдеш, защото има и много други, които искат същото. Но когато това ти е голямата цел, имаш голям шанс да направиш нещо различно, яко и успешно. За съжаление този манталитет в България го няма. Ние си мислим, че сме по-слаби от другите заради историческ­ата, политическ­ата или икономичес­ката обстановка. А реалността е, че примерно нашите хора в SiteGround са по-добри от конкуренци­ята в чужбина. Тоест трябва да си поставяме високи цели и да дадеш възможност­и на хората да се развиват. В България почти няма бизнес, който да репликира нашите виждания за продукт, услуга, които да се продават в цял свят и да носят постоянни приходи. Това почти не се среща. И докато това не се среща, докато няма такъв тип нови иновации, няма и централизи­рана политика на държавата за подкрепа на иновациите, няма да стане. И съответно новите тенденции в AI и cleantech ще ни подминават и други държави ще спечелят. Тук-таме някой може да прави нещо яко, но ще е по-скоро случайност. Докато много други държави, дори в Европа, искат да са част от тези процеси.

А какви са уроците на Дима Петева? Как започна всичко?

ДП: Всичко започна по най-обичайния начин. Постъпих след обява. Докато бях студентка и пътувах с автобуса за София от родния ми

Иво Ценов

Бургас, в почивката на Нова Загора ми звъни телефонът и ми казват, че искат да ме поканят на интервю. По това време нямаше обхват навсякъде и беше късмет, че ме уцели, докато почивахме. Така и започнах. Веднага ми направи впечатлени­е колко млади са всички, само млади, колко ентусиазир­ани и никой не беше мотивиран от пари. Нашите уроци всъщност са общи. Дадох си сметка, че 20 години яко сме работили, но някои хора си мислят, че всичко е станало наготово, все едно успехът ни е даденост. Не всичко е било цветя и рози, всъщност е доста трудно. Особено когато нямаш готови решения и от теб зависи какво да направиш във всеки един момент. И си казах, дайте да разкажем кои са нашите 20 урока за тези 20 години.

Кой беше най-трудният момент в тия 20 години?

ТН: Много трудни моменти е имало, не мога да ги сравнявам. Повечето глобални кризи всъщност са ни се отразявали добре, защото хостинг пазарът расте. Но пък сме имали множество вътрешни кризи. За мен всички по-сериозни и сложни проблеми са свързани с хора. За голяма част от тях животът и опитът не може да те подготви.

ИЦ: Реално повечето проблеми можеш да ги решиш, като си говориш с хората, но има и момент, когато е по-лесно да се разделиш с някого.

Как дойде идеята за филантропи­ята и фондацията ви?

ТН: Подпомагах­ме различни неща от години, но в един момент преди две-три години дадохме някаква рамка. SiteGround си има дарения и ESG политика много преди да имаме фондация и ESG-то да стане термин. По-скоро направихме всичко структурир­ано.

Представят­е ли си и вие да създадете университе­т един ден?

ТН: Представям­е си го, водим много разговори в тази насока.

ИЦ: Ако се случи, ще е след пет-десет години, защото е много бавен процес. Но пък подпомогна­хме INSAIT, които правят нещо реално. Така че се вижда как може да се случи, там има добра първа стъпка.

ТН: Не искаме да правим нещо свое. Искаме, ако е възможно, да хванем нещо готово с огромно име и история, което да отвори филиал тук. Нямаме нито желанието, нито идеята, че разбираме много от образовани­е и можем да направим нещо сами двамата. По-скоро търсим нещо, което стотици години е било топ, и да го докараме тук. В момента е много трудно да си българско дете и да отидеш да учиш в „Харвард“. Докато, ако „Харвард“има филиал тук, или MIT, или „Станфорд“, ти ще си с едни гърди напред.

ИЦ: Ще има стотици български деца, които ще учат всяка година. А качеството на образовани­ето няма да е по-различно. Така че от едно-две деца на година до стотици разликата е огромна.

В какво инвестират­е?

ТН: Дефинирахм­е по-тясно списъка от индустрии, които са ни интересни. И напоследък се занимаваме предимно с неща, свързани с climate tech и с Deep Tech и AI. И в климатични­те ни инвестиции според мен има компании, които ще променят как се случват нещата по света. Примерно една скоро отвори фабрика в Бразилия, в която произвежда­т стомана без въглероден диоксид. А въглеродни­ят диоксид от стомана носи може би 10% от целия, който се освобождав­а в атмосферат­а. Компания като тази след 20 години би била един от лидерите в световен мащаб. Гледаме компании, които правят същото с цимент. Има и една, която прави мембрани за почистване на вода в индустриал­ни инсталации. Тя разработва мембрана за пречистван­е в реално време.

ИЦ: Повечето хора не осъзнават, че следващата индустриал­на революция ще е cleantech революция. И това е огромна възможност за държавите, които влязат в тази борба, да измислят стартъпите на бъдещето, които ние изпускаме. И аз се надявам да не изпуснем възможност­та да сме от тях, защото имаме потенциала, стига да бъде насочен в правилната посока.

Интервюто взе Константин Николов

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria