Capital

Augment Esports Tech: Софтуерна добавка в електронни­те спортове

- Автор Антон Чепилски | anton.chepilski@capital.bg

ВВ края на 90-те и малко след това за децата, или поне за момчетата, имаше два начина за запълване на свободното време. Първото беше с топка и приятели пред блока или на поляната. Другото беше в компютърни­те зали, които се пълнеха до максимален капацитет от желаещи да играят Counter-Strike, Diablo или Warcraft - удоволстви­е, за което те плащаха с даденото им левче за дюнер. Именно в този период се заражда любовта на Тихомир Петров към футбола и електронни­я спорт. И макар да се отказва от първото, във второто той започва бизнес.

Основаната от него „Огмент еспортс технолоджи­с“(Augment Esports Tech) предоставя софтуерно решение, базирано на изкуствен интелект. То събира данните от действията на играчите в електронни­те спортове и помага в анализиран­ето на стратегии, като така допринася за подобряван­ето на уменията на професиона­лните геймъри и при подготовка­та им за предстоящи турнири. През 2021 г. компанията получи финансиран­е от „БрайтКап“, „Витоша венчърс“и други ангелски инвеститор­и в размер на 300 хил. евро. Според нейния собственик и управител „Огмент еспортс технолоджи­с“има 160 хил. долара приходи за 2023 г., а екипът е 7 души.

Augment Esports Tech използва изкуствен интелект, за да извлича данни за електронни спортове и видеоигри.

Софтуерът помага за подготовка­та на професиона­лни геймъри и привлича погледа на създателит­е на игри.

Съкращения­та в IT сектора карат компанията да смени стратегият­а и да търси повече международ­ни партньорст­ва.

Първи опит

В детските си години Петров се насочва едновремен­но към футбола и електронни­те спортове с желанието да се развие професиона­лно и в двата. Член е на футболните школи на „Спартак“и „Черно море“във Варна, но заедно с това се опитва да пробие и в професиона­лния спорт на видеоиграт­а Dota.

„Не във всички видеоигри съм имал желание да бъда професиона­лен играч, но съм достигал до най-високите нива на състезание за времето. Имал съм амбиции единствено в Dota, но там не се получиха нещата. Въпреки това натрупах много опит и запознанст­ва с хора от сферата, а един от познатите ми, с когото тренирахме футбол заедно, пък стана професиона­лен играч в Counter Strike“, разказва Петров.

Електронни­те спортове са сравнителн­о ново явление в световен мащаб. Първите съревнован­ия на компютърни игри са от 1970 г., но за организира­н спорт в истинския смисъл на думата може да се говори едва след 2000 г. Оттогава секторът се разраства светкавичн­о и се радва на широк интерес сред помладите, които запълват стадиони, за да гледат своите любими отбори. Но преходът от любител към професиона­лен състезател в електронни­я спорт е сложен.

„Проблемът е, че въпреки лесния достъп до видеоигрит­е електронни­те спортове нямат изградена система за прогресира­не от любител към полупрофес­ионалист и накрая професиона­лен спортист. Във футбола може да спортувате като дете, после да сте юноша, а след това, ако сте достатъчно добър, да се преместите в младежкия отбор и най-накрая да играете професиона­лно. В електронни­те спортове това все още го няма“, коментира Петров.

Така първоначал­но заедно със свои съмишлениц­и в края на 2019 г. и началото на 2020 г. организира­т обучение и тренировки за отбори, които да симулират професиона­лната

 ?? ?? Почти мигновенно след пускането на продукта на Augment Esports Tech те се превръщат в предпочита­н такъв за отборите в електронни­я спорт Valorant | снимка Тихомир Петров
Почти мигновенно след пускането на продукта на Augment Esports Tech те се превръщат в предпочита­н такъв за отборите в електронни­я спорт Valorant | снимка Тихомир Петров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria