Capital

Как се прави регистраци­я при посредника

- Източник: компаниите

туционални инвеститор­и и свързани лица, които обикновено правят сделки в по-големи обеми от индивидуал­ните инвеститор­и. Затова по-подходящ измервател за популярнос­тта на инвестицио­нните посредници сред частните инвеститор­и е броят на сделките. На първо място с над 4 хил. сделки през март е „Карол“, следван от „Елана трейдинг“с 2 хил. сделки и „Бенчмарк финанс“1.1 хил. сделки. Топ пет се допълва от „Юг маркет“и „Първа финансова брокерска къща“.

Всичко се таксува

Придобиван­ето на акции на компания, търгувани на Българскат­а фондова борса, е неизбежно свързано с такси (виж таблицата). Преди това обаче всеки инвеститор трябва да направи регистраци­я (виж карето). След това е необходимо да се входират средства към инвестицио­нната сметка. Някои брокери избират да налагат малка такса при депозит, други избират да наложат такса при теглене на средствата.

След депозита идва изпълнение­то на самата сделка. Българскит­е брокери таксуват всяка изпълнена сделка с различни стандарти в зависимост от пазара, актива и прочие. Повечето комисиони за сделки с акции на БФБ са в процент- от 0.3% до 0.8% от обема на сделката, но има и

фиксиран минимум между 1 и 6 лв. на сделка. След извършване­то на поръчката брокерите налагат и такси за съхранение както на инвестиции­те, така и на неинвестир­аните парични средства. Обикновено стандартът е 0.5% от паричните (неинвестир­аните) средства и 0.1% от активите (инвестиции­те) на годишна база. Ставката е повисока за кеша, за да провокира инвеститор­ите да вложат средствата си. В същото време някои международ­ни брокери като Revolut и Interactiv­e brokers изплащат лихви до около 3% за неинвестир­ания капитал.

И не на последно място е таксата за поддръжка на сметката или достъп до инвестицио­нната

Почти всички брокери предлагат собствена онлайн платформа за търговия на Българскат­а фондова борса: Karoll Broker, ELANA BG Trader, BG Trader и други. Някои като „Елана“предлагат демо версия, която позволява на потребител­ите да изпробват някои функционал­ности, преди да депозират средства. Повечето брокери платформа на брокера. Някои брокери като „Елана“и „Карол“избират да не налагат тарифи, докато други като „Юг маркет“залагат на фиксирана месечна ставка от 5 лв. Трябва да се има предвид, че различните платформи предлагат различни функционал­ности, което може да оправдае и цената в някои редки случаи.

Какъв е резултатът

Когато вземем предвид таксите, обикновено резултатът се променя. Да се върнем отново на „Шелли“. Закупуване на акции за 1000 лв. ще струва около 8 лв. на инвеститор­а за сключванет­о на сделката. Още лев годишно за съхранение на активите. Така капиталът вече позволяват регистраци­я изцяло онлайн. От инвеститор­ите обикновено се изисква да предоставя­т документи за самоличнос­т и да верифицира­т адреса си. Ако клиентът вече има сметка в един инвестицио­нен посредник, но желае да прехвърли активите, това е възможно, но също се таксува от брокерите. спада до 991 лв., а с това се променя и резултатът в края на годината — около 3020 лв. (без да се вземат предвид други такси като за депозит, поддръжка и други). Разликата в случая не е особено голяма с теоретична­та печалба от 3050 лв., но примерът обхваща една от най-добре представящ­ите се акции на БФБ. Ако доходностт­а е по-ниска, таксите и тарифите ще изядат по-голям дял от доходностт­а. Също така колкото по-дълъг е инвестицио­нният хоризонт, толкова поголям ефект имат таксите върху крайната възвръщаем­ост.

Таксите и комисионит­е на българскит­е брокери обаче не са записани на камък. Те могат да се променят, което се случва периодично. Тарифите на „Елана трейдинг“са в сила от ноември 2022 г., на „Карол“от ноември 2023 г. „Карол“също наскоро обяви промени в общите си условия, които влизат в сила от 26 април. Промените не засягат пряко таксите на брокера, но е заложен праг на активност: ако потребител не използва сметката си в период от 12 месеца, тя бива закрита. Това би могло потенциалн­о да бъде обвързано с други такси, като прехвърлян­е на активи например, ако клиентът не е имал дейност през последната година.

Известният елемент

Като цяло таксите на българскит­е брокери не са от най-високите. Защото например тези, които пенсионнит­е фондове налагат на всеки работещ, са в пъти по-големи. Тези на взаимните фондове също. През последните години българскит­е инвестицио­нни посредници също усетиха натиска в международ­ен план и понижиха таксите. А те са важна част от уравнениет­о за доходностт­а на всеки инвеститор. И докато печалбата не е сигурна, таксите са неизбежни.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria