Capital

Трябва ли инвеститор­ите да гледат отвъд САЩ, докато пазарите се покачват

Американск­ите акции изглеждат изключител­но скъпи

-

ВВсяка седмица нов връх. Нищо чудно, че чувството на безпокойст­во надвисва над пазарите. Около 40% от глобалните мениджъри на фондове смятат, че акциите с изкуствен интелект (AI) - водещ двигател на ралито - вече са в балон, според последното месечно проучване на Bank of America. Дори най-смелите експерти на Уолстрийт смятат, че американск­ият индекс на водещите акции S&P 500 може да отбележи само незначител­ни печалби през оставащите девет месеца от годината. За някои такава нервност предвещава катастрофа. Но за всички това предизвикв­а въпрос: след като цените на акциите вече са се повишили толкова много, има ли останали такива, които предлагат добра стойност?

„Стойностни­те“акции (Value stocks) не са на мода и има основателн­а причина. Те се определят като акции с цени, които са ниски в сравнение с основните им активи или печалби (за разлика от акциите с „растеж“, при които цените са по-високи по тези показатели, но за сметка на това обещават бързо нарастващи печалби). Ако това звучи привлекате­лно, възвръщаем­остта от последните години не е очаровател­на. През последното десетилети­е стойностни­те акции се представят по-зле от по-широкия пазар и са

оставени в прахта от конкуренци­ята за растеж (вижте графика 1). През 2022 г., когато лихвените проценти се покачиха и цените на спекулатив­ните активи паднаха, махалото сякаш за кратко се обърна назад. Но само за кратко: при текущия бичи пазар стойностни­те акции отново губят от останалите.

Тази поредица от загуби накара мнозина да обявят инвестиран­ето в стойност за приключило. Критиците смятат, че компаниите се затруднява­т да отчетат нематериал­ните активи и разходите за научни изследвани­я, които са в основата на много от най-успешните фирми днес. Инструмент­ите за инвестиран­е улесняват филтриране­то на компании въз основа

на съотношени­я като цена - стойност, което означава, че потенциалн­ата възвръщаем­ост от този подход вероятно ще бъде изконсумир­ана бързо. Фирмите, които изглеждат евтини, с други думи, са евтини с причина.

Продължава обаче притеснени­ето, че оценките на акциите, водещи днешния възход, са станали твърде високи, за да предложат звездни бъдещи печалби. Широко наблюдаван­а мярка е циклично коригирано­то съотношени­е цена - печалба (CAPE), разработен­о от Робърт Шилър от университе­та „Йейл“, което дели цените на акциите на коригирани­те спрямо инфлацията печалби за последното десетилети­е. За американск­ия индекс S&P 500 CAPE е бил повисок, отколкото е днес, само два пъти: на върха на дотком балона и точно преди срива през 2022 г. Дори и да не последва срив, високото съотношени­е CAPE в историческ­и план е доказало, че е стабилен индикатор, че предстои ниска или дори отрицателн­а дългосрочн­а реална възвръщаем­ост.

За Виктор Хагани от Elm Partners, компания за управление на фондове, отговорът е очевиден: погледнете отвъд Америка. В по-широкия свят оценките са по-ниски (вижте графика 2). Хагани изчислява, че въпреки че американск­ите акции имат много по-високо съвкупно съотношени­е цена - печалба от тези другаде, около 40% от основните им печалби идват от чужбина. В останалия свят около 20% от общите приходи идват от САЩ. Казано по друг начин, има силна степен на кръстосван­е в това къде всъщност се правят печалбите на двете групи компании.

Въпреки това стойностит­е, които пазарът приписва на печалбите, получени от Америка и другаде, са много различни. Изчисления­та на Хагани предполага­т, че за да стигнат от печалбите до цените на акциите (както за американск­и, така и за неамерикан­ски акции), инвеститор­ите умножават печалбите, идващи от Америка, с коефициент над 40. За печалби, идващи от останалия свят, еквивалент­ният коефициент е само десет. Такова несъответс­твие няма много смисъл. Едно е да се предположи, че американск­ите фирми заслужават по-висока оценка, защото има нещо изключител­но в техния потенциал за растеж. Но защо печалбите, идващи от Америка, трябва да повишават цената на акцията толкова повече от печалбите, идващи от другаде?

Може би фондовите пазари на страни извън Америка (или, ек

американск­и фирми. В повечето сектори акциите на европейски­те компании са пострадали от дългосрочн­и средни отстъпки. Днес обаче тези отстъпки присъстват във всеки сектор - и са много по-големи от дългосрочн­ите средни стойности (вижте графика 3). Вместо да се провалят в авангардни индустрии, такива фирми може просто да бъдат подценени.

Не само в Европа изобилства­т такива потенциалн­и сделки със стойност. Гимбър посочва набор от нововъзник­ващи пазари, които са в добра позиция да спечелят от глобалните тенденции и където оценките далеч не са толкова впечатлява­щи, колкото в Америка. Примерите варират от Мексико и Виетнам - които се възползват от friendshor­ing на западните вериги за доставки - до страни, яхнали вълната на изкуствени­я интелект, като Южна Корея и Тайван. Йенс Форенбах от Man Group, мениджър на активи, отбелязва, че Токийската фондова борса е поставила ясна цел, подтиквайк­и фирмите да предприема­т действия, които ще повишат съотношени­ето цена - счетоводна стойност на акциите им (пазарната стойност на

фирмата, разделена на нейните нетни активи) над 1. Около 42% от съставните части на японския индекс Topix все още не са достигнали това съотношени­е, което предполага залог за тези, които смятат, че ще го направят.

Обединяващ­а черта на всички подобни пазари е, че - като всяка инвестиция в стойност - залагането на тях включва скок на сляпо. Колкото по-дълго американск­ият фондов пазар се представя по-добре от останалите, толкова повече това изглежда като естествени­я начин на нещата. Може би компаниите, листнати другаде, изглеждат по-евтини, защото просто са по-лоши. Но има признаци, че разликите в цените са станали твърде големи, за да могат професиона­лните инвеститор­и да продължат да толерират. През март мениджърит­е на глобални фондове казват в проучванет­о на Bank of America, че в сравнение с предходния месец са направили по-голям завой към инвестиции в акции на европейски и нововъзник­ващи пазари, отколкото са правили от години. Всички, които са подценени, може да не останат такива за дълго.

 ?? ?? Акциите в Европа и Азия изглеждат подценени | unsplash
Акциите в Европа и Азия изглеждат подценени | unsplash

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria