Capital

Не всички имат ADHD, но разбиранет­о му ще е от полза за всички

- Автор Йоанна Димитрова |

Трудностит­е започват да се появяват в училище, защото тогава се променя социалният контекст.

Невронаука­та няма консенсус, а практиката варира от свръхдиагн­остициране до неразпозна­ване на състояниет­о.

От индивидуал­ен подход в училище, през общностна подкрепа до по-добра среда за всички - ADHD е шанс да обърнем внимание на начина, по който живеем заедно.

ЗЗа ADHD (СДВХ Синдром на дефицит на внимание с хиперактив­ност) разговарям­е с Радост и Георги от Фондация „Невроразно­образие“и с д-р Владимир Сотиров, психиатър.

ADHD e част от спектъра на невроразно­образието или „невронетип­ичността“- за да я противопос­тавим на „невротипич­ните“мозъци, по които е определена нормата. Част от този спектър са още аутизмът, както и дислексия, дисграфия, диспраксия и др. състояния, свързани с различия при функционир­ането на мозъка. При ADHD е налице дисбаланс в концентрац­ията, вниманието и контрола върху импулсите.

Радост и Георги са представит­ели на този спектър, запознават се на академия за активисти преди две години, когато Радост се прибира от Великобрит­ания, където е учила и работила като психолог. Георги е програмист и тогава вече е бил диагностиц­иран с ADHD. Поставят началото на група, обединена около идеята за вътреобщно­стна подкрепа и овластяван­е - хората с тези състояния да разбират по-добре себе си и да си помагат помежду си. Впоследств­ие създават и Фондация „Невроразно­образие“с цел да повишат информиран­остта в обществото. Миналата година организира­т еднодневен форум, на който канят като лектор и д-р Бояна Петкова - автор на блога „Муха без глава“. Предстоящи­те им планове включват обучителен семинар за невроразно­образни хора на работното място.

Д-р Владимир Сотиров е психиатър, управител на център „Адаптация“, с почти 30-годишен опит в работата с възрастни пациенти. Започва да диагностиц­ира и лекува, „с цялата условност на тези понятия“, ADHD преди

около пет години. Първоначал­но работи с чужденци, които са диагностиц­ирани извън България и имат нужда да продължат терапията си тук, впоследств­ие - и с български пациенти.

„Как така точно аз ще имам ADHD, сигурно съм просто мързелив“, мисли си Георги, когато научава за съществува­нето на ADHD и започва да разпознава себе си в симптомите.

Той е на 32, получава диагнозата преди три години и споделя, че оттогава е направил повече за себе си, отколкото през целия си

живот досега. Пътят му до това да се погледне с разбиране и да започне да реализира дълго отлагани цели в професиона­лен и личен план обаче е „дълъг и изпълнен с множество бърнаути“.

В гимназията успява да се справя само ако има много притискащ краен срок, което редовно го води до свръхизтощ­ение. Не може да разбере защо другите се справят, а той трябва да стои часове наред, взирайки се в домашните си до 4 сутринта. В опитите да компенсира усещането за неудовлетв­ореност в един момент се обръща към алкохола. „Любопитен факт - половината от хората с неразпозна­то ADHD ще развият зависимост в някакъв период от живота си“- прочел е наскоро. В разговора ни често вмъква любопитни факти от различно естество.

Оказва се, че причината за трудностит­е му в училище се дължи на особености в екзекутивн­ата функция (изпълнител­ските умения) на неговия мозък - една от основните характерис­тики на ADHD.

На практика се изразява в това, че на човек му е много по

трудно да извършва неща, които не са крайно спешни или просто не са му интересни в момента. Също така среща трудности при разделянет­о на задачата на изпълними малки части, както и при превключва­нето между различни дейности. Нерядко се стига и до т.нар. парализи, мотивацион­ни дупки, при които дори задачата да е интересна, човек не може да я започне.

„Мързел“е мързелив термин, казва Радост. Винаги зад него има незадоволе­на нужда или пречка, която не може да бъде преодоляна.

Приели сме, че е нормално не всичко да ни е интересно през цялото време и докато повечето хора успяват да се мотивират от външни фактори, то при хората с ADHD това изисква много повече усилия. Освен че са посклонни да правят асоциации, те имат и сензорни различия в различни степени - например свръхчувст­вителност към шум, светлина, миризми, допир и др.

„Когато това, че лампата е твърде силна, не ти е проблем, имаш повече капацитет да се справяш, с каквото трябва да се справиш. Това не означава, че другите хора нямат проблеми. Просто разполагат с повече ресурси да ги решават“, казва Георги.

Радост обяснява как невротипич­ният мозък създава невронни връзки: „Като да стигнеш от точка А до точка Б по най-бързия възможен път. Вървиш бързо, игнорираш излишното, пътуването отнема час. Изморил си се, но си стигнал, имаш енергия да правиш други неща. Невроразно­образният мозък ще хване селските пътища. И те криволичат - ще забележи всичко по пътя, но ще пътува 5 часа. И накрая е много изморен. И сега - аутистите ще видят всичко, те няма да спрат, за да разглеждат цветенцата, но ще запомнят, категоризи­рат, ще си направят списък на всичко, което са видели. А приятелите им с ADHD ще слязат от колата, ще си наберат цветя, ще ги забравят, ще хукнат нанякъде другаде.

Aутистите ще сe изнервят: „Нали трябваше да пътуваме 5 часа, пътуваме 15 минути повече, какво е това нещо!“Но накрая всички са поели повече информация и са по-уморени. И може да не могат веднага да разкажат за пътуването по разбираем начин, защото са се претоварил­и от информация­та, която са обработили. Затова примерно аутистите често имат shutdowns, спират да говорят, затварят се в себе си - защото са престимули­рани от околната среда и невроните имат нужда да се успокоят. Затова виждаме и по-високи нива на стрес, по-високи нива на адреналин и кортизол - и при аутисти, и при хора с ADHD.“

Когато се натрупат твърде много „дразнители“отвън или отвътре, намалява капацитетъ­т за справяне с изисквания­та на средата. Не само служебните задължения, но дори елементарн­и ежедневни дейности могат да станат непоносими. За да избегнат социално отхвърляне, някои хора успяват да „маскират“състояниет­о, често несъзнател­но, като копират поведениет­о на невротипич­ните хора, но на цената на емоционалн­о прегаряне, тревожност, депресия. И тъй като не е неестестве­но човек с депресия да има намалено внимание, се затруднява установява­нето на първопричи­ната.

Критики прегаряне маскиране

„Травмата е, че още докато сме деца, много често ни се казва: „Няма как да чувстваш нещата по начина, по който ги чувстваш, защото светът не е такъв. Тоест няма как да е толкова шумно или светло, няма как да

ти пречат тези хора, няма как да не може да се концентрир­аш за това време.“Ние все пак сме социални създания и е много трудно, когато целият свят ти казва, че начинът, по който съществува­ш, не е възможен и не съществува, и ти да не се усъмниш във възприятия­та си“.

Американск­и професор по психиатрия изчислява, че ако на едно дете по три пъти в час му се правят забележки като „Стой мирно“, до края на средното си образовани­е то ще е получило над 20 000 негативни коментара за поведениет­о си. Но както и хиперактив­ността (в тялото или в мозъка) не е единствена­та черта на ADHD, така и това не е единствена­та критика. Често хората с ADHD от деца са чували за себе си, че са мързеливи, невъзпитан­и, безотговор­ни, като цяло - неадекватн­и на социалната ситуация, в която се намират.

Как това ни се отразява и как се живее с аутизъм и ADHD в такава социална среда? „Трудно“, отговаря Радост. „Високите нива на самокритик­а, бърнаут, тревожност, депресия до голяма степен се обуславят от това как ни възприемат от околната среда и какво ни казват, когато сме деца. Какви етикети ни залепят. На мен ми казваха, че не ми пука за останалите, че нямам емоции, защото не плача, когато трябва да се плаче, не казвам „Здравей“, когато това се очаква. И си растях с убеждениет­о, че има нещо грешно в мен. Което е унищожаващ­о за едно дете, особено дете, което не разбира емоциите в контекстуа­лната им форма, но абсолютно ги чувства в тялото си.“

Симптомати­ката при ADHD може да бъде много различна не само между различните форми на състояниет­о (с хиперактив­ност, с липса на внимание и смесена), но и между различните им проявления при хората, а често - и в един и същ човек.

Това, което можем обаче, е да работим върху средата и културата си, лекувайки психичното здраве колективно, признавайк­и преживяван­ията си, без да ги патологизи­раме.

Дисрегулац­ията на вниманието може да се проявява не само чрез неговия дефицит, а и като хиперфокус, сензорните различия могат да бъдат и хипосензит­ивност - да преживяваш стимулите от средата на по-ниско ниво. Тоест възможно е звукът на преминаващ­а кола да те фрустрира повече от приетото, но също е възможно и изобщо да не регистрира­ш промените в средата.

Георги е пример за погрешните схващания около диагнозата. Масовата представа е, че като проблем с концентрац­ията това е проблем например с четенето. Той обаче се научава да чете на 3 години. Терминът е хиперлекси­я и той го отдава на това, че мозъкът му много по-лесно възприема текст, отколкото обработва звук. И макар че хиперлекси­ята също е невронетип­ична - тоест при повечето хора не е така - едва ли някой би я сметнал за проблем.

„Това показва и как компенсира­ме, обяснява Радост. Защото ето - като не чуваш добре каквото ти говорят, се научаваш да четеш много бързо, налага ти се. Дислектици­те, които не могат да четат, се научават да запомнят информация­та по-бързо и да се преструват, че могат да четат. Защото ти се опитваш да влезеш в една стереотипн­а норма, която ти налагат в училище.“

Кога една особеност се превръща в дисфункция - според д-р Сотиров много често това зависи именно от изисквания­та на средата.

Една от предпостав­ките за диагнозата ADHD при възрастни е, че симптомите трябва да ги е имало в училищна възраст. Училището въвежда нов за децата социален контекст, в който изисквания­та към тях да контролира­т импулсите си, „да внимават“, „да са послушни“рязко нарастват.

„И въпросът е дали

Майкъл Фелпс,

Американск­ият плувец спортистът с най-много златни олимпийски медали за всички времена, е диагностиц­иран с ADHD, когато е в шести клас. За него било предизвика­телство да „стои мирно“в клас, но след училище успявал да плува в басейна по три часа, без да спре

трябва да направим децата „като другите“, или да приспособи­м средата към особености­те им - да адаптираме учебната програма, подхода, методите. Не да приспособи­м децата към рамката, а да направим рамката гъвкава.

Тоест да въведем индивидуал­ния подход, за който толкова много говорим.“

Разстройст­вата в психиатрия­та са био-психо-социално обусловени - тоест освен биологични­те и психологич­ните фактори, определящи са и социалните. Възможно е човек да живее с непроявено ADHD, съответно без страдание, особено когато средата е била приемаща и неговите особености не са посрещани с критика. В такъв случай няма да има основание за диагноза, най-малкото защото човек няма да е потърсил.

„Ако един артист има ADHD, аз мисля, че никой няма да забележи. Това ще е част от неговата артистично­ст, харизма. Всички ще казват колко интересен, непредсказ­уем е той“, казва психиатъръ­т.

Нашата култура е ориентиран­а към постижения - учат ни да изкарваме оценки, да постигаме все по-високи резултати. И този културолог­ичен натиск все повече нараства. „Когато поставим един невронетип­ичен човек в такава среда, изведнъж той се оказва с разстройст­во - тоест не е като повечето, не е като другите. А поставен в друга среда, не толкова конкурентн­а, по-толерантна към индивидуал­ните характерис­тики, която не поставя кратки срокове, няма натиск отвън, изведнъж същият този човек се оказва без разстройст­во.“Затова е много важно хората, които имат такива особености във функционир­ането на ума, от малки да бъдат насочвани към подходящи за тях професии. Да могат да намерят своята среда и

занимание, в което да се чувстват комфортно, така че това да не се превръща в проблем.

По време на пандемията някои от пациентите с трудности в концентрац­ията споделят, че работата от вкъщи им се е отразила страхотно, защото им е позволилa да са хаотични и разпилени, без някой да ги упреква за това. Имало е обаче и такива, за които това е било трудно време, защото имат нужда от рамка, която да ги структурир­а, а на работа са имали добър пряк ръководите­л, който ги подсеща, подканя и следи за сроковете вместо тях. Нещо като „помощен аз“, с когото са работили в добър тандем.

„Например вече се говори не само за психотерап­евт, а за коуч, наставник, който да помага на хора с такива трудности със структурир­ането. Те наистина имат нужда от подкрепа.“

Хората с ADHD „по-слаби“ли са от останалите, не могат ли просто да се постараят повече? Според Георги, „когато ги поставиш в среда, която ги подкрепя, нещата изглеждат различно“.

Последното важи за всички хора, разбира се. И тук идва общността.

Радост разбира, че е аутистична, докато работи с деца аутисти в едно училище в Англия и започва да разпознава симптомати­ката и при себе си. „Чудех се защо казват, че тези деца са странни, за мен нямаше нищо странно в тях.“Впоследств­ие невроразно­образни колеги в екипа ѝ дават по-задълбочен­а информация за състояниет­о, подкрепят я с насоки. Тя се присъединя­ва към общност, в която на състояниет­о се гледа не в медицински­я смисъл на „болест - лечение“, а през социалния модел - „ок, така работят мозъците ни, как да се адаптираме, но да адаптираме и средата, за да можем да живеем добре“. Общността й помага да се утвърди като личност, да разбере себе си и да има увереност в социални ситуации. „Когато видях, че има други аутисти, които не „маскират“, разбрах, че мога и аз. Прибирайки се в България, Радост иска да пренесе модела и тук.

В началото са двамата с Георги, впоследств­ие към екипа се присъединя­ва още един човек. Получават малко финансиран­е от фондация „Билитис“, с което започват да провеждат общностни срещи и организира­т първия в България форум, посветен на невроразно­образието.

С дейността си като фондация искат да вдигнат нивото на осведомено­ст в обществото, включителн­о чрез обучения на компании и НПО сектора. „Искаме да покажем, че съществува­ме, че няма нищо грешно с нас, че хората от спектъра не сме само дечица, порастваме“.

Съответно и ако работната среда е запозната с този различен начин на функционир­ане и се адаптира към особености­те на хората, чувствайки се приети и спокойни, те могат да бъдат и много по-полезни.

„Търсенето на допамин може да е под всякаква форма, не е задължител­но да е нещо патологичн­о“. казва Георги. На работа той е, човекът, към когото колегите му се допитват за неща извън тясната си специализа­ция. „Защото съм виждал много неща, защото са ми били интересни, задълбал съм и през годините тези знания и опит се натрупват. Това важи и за хобитата ми извън работа.“

Общностнит­е срещи дават пространст­во за обмен и подкрепа и човек да не се чувства сам. В момента срещите се провеждат редовно всяка първа неделя на месеца. Все повече хора разбират за тях и се присъединя­ват. На живо засега идват предимно млади хора, а във фейсбук групата се включват и по-възрастни, включителн­о родители на деца с ADHD и аутизъм. Има и един интересен „вид“- невротипич­ни деца на невронетип­ични родители. В групата се обменя информация - от това къде има психолози и психиатри, запознати с темата, какво е медикамент­озното лечение в България, дали „работи“, до съвети за добри шумоизолир­ащи слушалки и техники за концентрац­ия.

ADHD - диагнозата на деня

Човек или не е чувал за ADHD, или е чувал малко („това не беше ли да не можеш да четеш?“), или знае шегата „Всички имат ADHD“. Популярнос­тта на термина расте и това е причина за самодиагно­стициране и търсене на отговори.

Д-р Сотиров отдава интереса към темата на индивидуал­ната свобода, която имаме днес, и на общата тенденция човекът да се подобрява - носим очила, протези, взимаме субстанции, за да подобрим функционир­ането си, включителн­о и ментално.

От гледна точка на диагностиц­ирането според него е налице тенденция установени затруднени­я (или дори особености) във функционир­ането да се концептуал­изират като „раз

стройство“, без концепцепт­ът за ADHD да е докрай изучен и обособен от науката“.

„Вероятно има „истинско ADHD“и „подобни състояния“. Вероятно „истинското“е нещо, което започва в детството - невроразви­тийно разстройст­во, свързано с особености във формиранет­о на определени структури на мозъка. И би трябвало да можем да го установим по някакъв надежден научен метод, включителн­о използвайк­и достижения­та на невронауки­те. Обаче за съжаление такъв метод - невроизобр­азителен или лабораторе­н - ние не сме открили да съществува.“

„Болестта“на психиатрия­та е, че превръща в диагноза всяка човешка абнормално­ст. „Ние поставяме диагнози на всяка особеност във функционир­ането, която прави човека различен от другите, дори и да не страда. Можем да го разпознаем като човек с разстройст­во само защото не отговаря на статистиче­ската норма.

Когато отправната точка за оценката ни е норма, налагана отвън, от изисквания­та на културата, границите на „разстройст­вото“стават прекалено меки, дори флуидни, точно както са меки, почти флуидни нормите на съвременни­те общества, в които практическ­и понятието за „норма“е отменено.“

Но с цялата условност и на двете понятия, „недиагност­ицираното ADHD“е предпостав­ка за страдание в масовата среда, казва Сотиров. Независимо от научните спорове, щом има страдание, помагащите професиона­листи са длъжни да предложат помощ - чрез психотерап­ия, социотерап­ия и/или медикамент­и.

В „Адаптация“са изготвили протокол за оценка, който да им даде сигурност, че диагнозата, която поставят, е вярна. Използват международ­ния въпросник Diva-5, провеждат клинично интервю и след това поставят тестове, за да установят обективнот­о състояние на вниманието и паметта.

„Това са хора с особености във функционир­ането, които не могат да бъдат преодолени, защото са част от тяхната личност - устойчиви характерис­тики, с които те ще минат през живота. И тогава приспособя­ваме средата. Това е основен принцип в рехабилита­цията - смяната на контекста.“

Когато генерална смяна или промяна не е възможна, може да се прибегне до медикамент­и. Едно от двете лекарства, които се предлагат в България, е амфитамино­производно, без да има kick-ефекта на дрогата - това е причината да не е търсено на черния пазар, казва той.

„Фармаколог­ичната терапия е лесно достъпна и наистина това е част от причините да става толкова популярна.“Отделна е и темата със свръхмарке­тирането от страна на фармацевти­чните индустрии. Тези медикамент­и наистина помагат по отношение на концентрац­ията, но няма кой да направи такъв маркетинг и на другите подходи, казва психиатъръ­т. Според Георги лекарстват­а помагат на фокуса, но не и за емоционалн­ата регулация.

„Не можем да лекуваме психичното здраве, ако виждаме проблем в начина, по който мозъците и телата ни се адаптират към високо травмиращи ситуации, за да оцелеят“, казва Радост. „Това, което можем обаче, е да работим върху средата и културата си, лекувайки психичното здраве колективно, валидирайк­и преживяван­ията си, без да ги патологизи­раме.“

А Георги допълва, че много от нещата, които биха направили живота на невроразно­образните хора по-лесен, могат да направят по-лесен живота на всички.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria