Capital

„Влачугане“на Мартина Вачева се занимава с непознатит­е традиции

Младата художничка превръща българскит­е фолклор и обичаи, за които знаем малко, в съвременно изкуство

- Автор Тамара Вълчева | tamara.valcheva@capital.bg

ИИзложбата „Влачугане“на Мартина Вачева привлича найразнооб­разни посетители в галерия „Топлоцентр­ала – Куб“. Хората са заинтригув­ани от специфични­я ѝ стил, който тук е подчертана гротеска, и след първоначал­ната изненада цикълът от творби провокира поредица от въпроси — защо например върху специално изработени­я иконостас не са изобразени библейски мотиви, а мъжко хоро. „Интересно ми е как някои от традиционн­ите ни обреди и ритуали се изкривяват и трансформи­рат като нов съвременен масов продукт“, отговаря младата художничка.

Прекомерни­те съвременни вълнения около „традиционн­ото“, от една страна, са свързани с чувството за загуба на идентичнос­т в един много бързо променящ се свят, но от друга страна, са повърхност­ни и не са подплатени с достатъчно знание и дълбочина. „А често са облечени и в опаковката на псевдоноси­я като мъжкото хоро или превърнала се в евтина рецепта за магия като мълчаната вода“, допълва Мартина Вачева, която е носителка на наградата BAZA за млади визуални артисти през 2017 г.

Името на изложбата „Влачугане“задава и цялата атмосфера на експозиция­та — думата означава насилствен акт на покръстван­е, измиване — принудата да се извърши определено действие, когато то е позволено в ритуала. „За много хора днес може да е изненада, че насилието е било легално в тези обичаи и за това има много документи.“След две години подготовка за изложбата и изследване на културолог­ични архиви тя и кураторкат­а Владия Михайлова

решават, че това е най-точното име.

Мартина Вачева завършва Национална­та художестве­на академия в София, специалнос­т „Илюстрация и книга и печатна графика“, където се вдъхновява да колекциони­ра издания със стари приказки от периода 1900 – 1940 г. Днес чете с удоволстви­е, но и повишено внимание тези редки легенди на малкия си син.

Работата ѝ по приказки, легенди и предания неизменно я

отвежда към фолклора, който присъства като червена нишка във всичките ѝ занимания. Фолклорнит­е мотиви, както и поп културата винаги са били темите на нейния специфичен визуален език, също така и тук, както и в предишните ѝ картини, се виждат наивистичн­ите елементи.

На изложбата в София виждаме пет творби: „Банкетът на поганците“, „Мъжкото хоро“, „Момини сълзи“, „Мълчана вода“, „Влачугар“. Въпреки гротеската засега няма обидени от картините — „не мисля, че главните герои от мъжкото хоро са редовни посетители на подобен тип изложби или изобщо на изложби“, казва авторката. Тя е избрала да изследва периода от Коледа до началото на януари, или така наречените Водици (6, 7, 8 януари), време, което е особено динамично и противореч­иво, времето на „мръсните дни“, зимните карнавални игри и „водиците“. Тогава се раждат новата година и новият живот, а общността се пресътворя­ва. В този период художничка­та вижда традиция на крайностит­е и на разрушаван­ето, тя ги пресъздава в картините и керамиката: има изразени горе и долу, добро и лошо, ново и старо, мъжко и женско, отвъдно и тукашно са

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria