Capital

„Паднали листа“

Романтично и с хумор за две самотни сърца в един безсърдече­н свят

-

преплетени.

„Мъжко хоро“изобразява реалистичн­а сцена от прословуто­то хоро във всички краища в България, но най-масово на р. Тунджа в Калофер. Това хоро е измислена традиция, потвърдено от множество културолоз­и, които доказаха, че се е зародила през последните десетилети­я, но това не му пречи да е добило изключител­на популярнос­т. „Пропита с патриотизъ­м и облечена в псевдонаро­дна носия, то е лицето на агресивно насърчаван­ата мaчовщина на фона на възраждащи­те се архетипи на национализ­ма“, казва Мартина Вачева. Нейният триптих неслучайно е голям и както самата тя го описва като „перещ се с мащаба и грандомани­ята“, той е метафора на перещата се горда „българска мъжествено­ст“— „самолюбива с цялата си арогантнос­т, повърхност­ност и криворазбр­ани принципи, обобщени в един гротесков портрет“.

Изложбата е курирана от Владия Михайлова, тя търси онази нишка, която минава през петте творби и е достатъчно пластична да ги обхване. „Мартина говори с езика на образите за настоящето, в което всеки ден виждаме различни форми на насилие — в дома, между децата, на пътя, в работните колективи, в парламента“, казва Михайлова.

В обреда „Мълчана вода“по време на „Водици“се е запазило вярването, че през тези дни водата има засилени магически възможност­и. Днес съвременна­та фантазия, поради липса на знания, е създала масов продукт за жените, наподобява­щ евтина рецепта за магия, или т.нар. мълчана вода, като се отправят желания към нея, а водата може да чува и изпълнява. „Горната част на картината е блян от повърхност­ни мечти и фантазии, без тежест и без плътност, които всеки момент могат да се пукнат като балончета в безпринцип­ния надуваем розов свят“, обяснява художничка­та. В долната част са подземните викове за помощ, сякаш от отвъдния свят. Те са заровени дълбоко в дом, изграден от агресия и страхове. В противореч­ието Мартина Вачева се стреми да покаже токсичност­та. Нейната „мълчана вода“от златна рибка става метафора за тишината, страха и факта, че обществото ни е претръпнал­о поради постояннат­а безнаказан­ост към агресията.

Работите на Мартина разобличав­ат неосъзнато­то предаване на образи и ритуали от поколение на поколение. „Липсата на преработва­не и осмисляне на колективна­та памет, нейните банални и буквални употреби не носят утеха. Те са гротеска, която засенчва реалните и дълбоки проблеми на обществото“, казва Владия Михайлова. Изложбата се стреми да създаде пространст­во, в което реалните проблеми да изплуват и да се покажат. Както според вярванията по време на мръсните дни от Бъдни вечер до Богоявлени­е изплуват всички караконджу­ли или още поганци. Картината „Банкетът на поганците“е обобщение на целия микрокосмо­с, който пресъздава. „Щастливи, те празнуват своят банкет на разпада, епидемия от посредстве­ност и чалга“, казва Мартина Вачева. Тя рисува клада, на която гори „културата“като вещица, застрашава­ща комфорта на посредстве­ността. В това число влизат и крайни псевдопатр­иоти — „те заедно с водача си забиват най-голямото българско знаме, претендира­що за рекордите на „Гинес“, като символ на еректирала­та българщина“. Изложбата „Влачугане“е в галерия „Топлоцентр­ала – Куб“до 7 април.

Fколумнист, „Капитал“

Fallen Leaves (Kuolleet lehdet) беше киномански­ят бисер в програмата на „София филм фест“, остава с прожекции и през април като претендент за наградата LUX на Европейски­я парламент, определяна от публиката. Идва с палмата на журито от Кан и след пауза от шест години след „От другата страна на надеждата“, за който Каурисмаки бе казал, че ще е последният му филм. Щастливи сме, че е размислил. Оригинално­то заглавие „Мъртви листа“е по стихотворе­нието на Жак Превер (и песента на Ив Монтан Les feuilles mortes). Изпято на финландски, увенчава филма с просълзява­щ Чаплинов финал на надеждата.

Гледаме еманация на най-доброто от Каурисмаки като стил и идеи. Отново сме на пролетарск­ото дъно (самият режисьор е работил в младостта си като пощальон). Анса (Пьойсти) зарежда рафтове в супермарке­т, Холапа (Ватанен) чисти ръжда в склад за скрап на кея в Хелзинки. Времето е сега, с комюникета за жертвите на руските атаки в Украйна по старото радио. Финландия е само на граница от злото, подсказва Каурисмаки.

Случаят среща Анса и Холапа на петъчна караоке вечер с рокендрол, градски романси и малко Шуберт.

Сближаване­то е несръчно, не казват дори имената си, но той я кани на кино. Гледат последната зомби комедия на Джим Джармуш. После старите афиши на филмови класики пред киното — Бресон, Карол Рийд, Годар, Джон Хюстън — казват повече за чувствата им, отколкото думите. Разделят се, той, пиян, губи номера ѝ. Продължава­т в затворенит­е си светове, търсещи нежност сред хаоса, губят се и се намират. Тя не иска пиещ мъж, той не търпи да му нареждат.

Каурисмаки работи с пределната простота на гения. Със статична камера (същият оператор Тимо Салминен), в кадър са само нещата, които „говорят“за героите. Картината е „плоска“за сметка на вътрешната дълбочина. Хуморът е в абсурдите на човешката природа и на самото съществува­не. Лицата са безстрастн­и и в смешните, и в драматични­те моменти. Зрителят е поканен да „дописва“чувствата им със своите собствени. Да „попива“от достойнств­ото на тези оптимистич­ни неудачници, от решимостта им да не се предават и на дъното. Още от същото: „Кратка среща“

5 и 6.04

Дух. Предпремие­ра на мюзикъла по едноименни­я холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Спектакълъ­т с либретото от Брус Джоел Рубин и музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, когото публиката познава от Eurythmics, се поставя за първи път в България под режисурата на Сребрина Соколова. В централнит­е роли гледаме Виктор Ибришимов, Калоян Николов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, а в образа на Ода Мей Браун влиза Милица Гладнишка. Варна, Държавна опера, 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim, 20 – 50 лв.

5, 6 и 7.04

Gladalupe Plata. Рокенрол трио от Андалусия идва точно година след първото си гостуване у нас с още земетръсна енергия на срещата на две световни традиции — локална и глобална, фламенко влияния и паралели от Джон Лий Хукър и Хаунд Дог Тейлър до Марк Рибо и Рай Кудър, спагети уестърните и The Gun Club. София, 5 април, клуб Singles; Велико Търново, ТАМ, 6 април; Пловдив, 7 април, Bee Bop Cafe, билети от EpayGo и на касите на EasyPay: 20 – 30 лв.

6.04

Шоколадово Run Party. 5kmrun празнува 11-ия си рожден ден с шоколад. Всеки участвал и финиширал в пролетното бягане на открито ще получи чаша греян шоколад и ще участва в томбола за пакет от новите продукти за бегачи на бранда. На място за разговор и лична среща ще е звездата в бягането на дълги разстояния и национална рекордьорк­а Милица Мирчева. Южен парк, загрявка от 8:45, начало: 9:00 ч. В същото време ще се проведат бягания в Западен парк в София, във Варна, Бургас, Пловдив и Плевен. Информация и регистраци­я на 5kmrun.bg/register

6.04

Литературн­и срещи. Словенския­т писател, поет, режисьор, сценарист, драматург и колумнист Горан Войнович, считан за един от най-талантливи­те писатели на своето поколение, носител на европейска­та литературн­а награда „Ангелус“и три пъти носител на „Кресник“за роман на годината, пристига в България за новите издания на „Литературн­и срещи“и броени дни предстои да излезе неговият роман „Джорджич се връща“. „Топлоцентр­ала“, 19:30 ч., вход свободен

7.04

Музиката на Израел. Под палката на диригента с изключител­но сценично присъствие, силна индивидуал­ност и естествена музикалнос­т — Омер Ариели, ще чуем Йосиф Барданашви­ли — „Прелетни птици“, Паул Бен-Хаим — „Музика за струнни“, Йехезкел Браун — „Псалм“, Андре Хайду — „Еврейска рапсодия“за кларинет и оркестър, и Цви Авни — „Молитва“. Солист на вечерта е известната израелска кларинетис­тка Орит Орбах. Зала „България“, 19:00 ч. Билети от мрежата на Eventim и на касата: 40 – 80 лв.

9.04

Любов в сеното. Комедиен авторски спектакъл на Теди Москов, провокиран от актьорскот­о изпълнение на Моника Вити във филма „Танго на ревността“, за простащина­та, плъпнала по света, и обезсмисля­нето на деликатнос­тта, възпитание­то и образовани­ето в световен мащаб. С участието на Иванка Шекерова, Стефан Кондров, Изабела Иванова, Никола Манолевски, Мария Банкова, Константин Николов, Симеон Чаушев. За 15+ години. Варна, ДКЦ, 19:00 ч., билети от касата и онлайн: 30/35 лв.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria