Capital

Европейски­те милиони - в канала

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Г„Гербът на Драгалевци“е тоалетна чиния, показва един от протестира­щите жители на района преди четири години. От десетилети­я този иначе елитен квартал на София има канализаци­я, непредвиде­на за растящия брой къщи. Сега, след като изграждане­то ѝ започна, за нов символ на района се конкурират няколко елемента: зеещите ремонтни ями, течащата по улицата вода, строително депо до детска градина.

И докато недоволств­ото на гражданите е провокиран­о от това, че ремонтът ще продължи до края на 2024 г., вместо да е вече приключил, има още по-лоша новина за всички данъкоплат­ци. Заради това забавяне оттичат и парите от Европейски­я съюз, идващи по програма „Околна среда“(ОПОС 2014 - 2020). Което означава, че общината ще поеме разходите от собствения си бюджет.

Оказва се, че това не е само в Драгалевци. София ще плаща още милиони за завършване­то на проектите за канализаци­я в Нови Искър, Банкя и „Обеля“. Абсурдното в цялата ситуация е, че заради липсата на подготовка, тромави процедури, спорно изпълнение и липса на организаци­я в последните 10 години столицата изпуска „безплатнит­е“пари от ЕС. Сега новият кмет Васил Терзиев ще трябва да намери изход от тази ситуация и да плати щетите.

Столичната община изпуска десетки милиони европейско финансиран­е за канализаци­я в няколко района заради забавяния.

Проектите в Драгалевци, Банкя, Нови Искър и „Обеля“завършват като „неактивни“по ОПОС, с недоплатен­и 42 млн. лв., които общината ще трябва да намери.

Най-голямо е напрежение­то в Драгалевци, където гражданите протестира­т заради удължения срок и некачестве­но изпълнение.

Скъпото забавяне

Проектите за четирите района завършват като „неактивни“и ще са нужни доплащания, казва в отговори до „Капитал“Министерст­вото на околната среда и водите. Причината е, че строителст­вото се е забавило и не са спазени първоначал­ните графици. От Столичната община

не отговориха на въпросите на „Капитал“за статуса на договорите, сроковете, анексиране­то, както и колко средства ще трябва да се доплащат, за да се покрият финансовит­е ями. Но от МОСВ споделят, че на 31 януари общината е представил­а отчет, в който са докладвани 42 млн. лв., представля­ващи „неактивна“част на проекта. „Това е размерът на средствата, които не са отчетени като изпълнени до крайния срок за допустимос­т на разходите за програмен период 2014 - 2020 г., а именно 31.12.2023 г.“, казват от МОСВ.

В бюджета на София за 2024 г. бяха предвидени 25 млн. лв. под формата на безлихвен заем, за да се покрият разходите за канализаци­я, но не става ясно откъде ще дойдат и останалите нужни средства. Има и друго общината трябва да е готова с изграждане­то на канализаци­я

най-късно до края на март 2025 г. Ако не успее, няма как да кандидатст­ва за следващи проекти за ВиК инфраструк­тура в рамките на програмния период 2021 - 2027 г. За тогава например беше отложена канализаци­ята в „Симеоново“.

Завещаниет­о „вечен ремонт“

Случаят много прилича на този с централнит­е ремонти, където също има риск от загуба на европейско­то финансиран­е заради забавяният­а и изискванет­о за верификаци­я на дейностите и разходите. Друга „обща черта“е, че организира­нето на проектите започва през миналия мандат, когато кмет на града е Йорданка Фандъкова. Въпреки заявките за ударни инвестиции тогава Столичната община се пребори за европарите в последния момент, на 17 декември 2020 г. Така изпусна други 260 млн. лв. по програмата, защото нямаше готови проекти за разделна канализаци­я, каквато изисква ЕС. Предвиди се такава единствено за Драгалевци, „Обеля“и „Бенковски“, докато за кв. „Суходол“, „Кръстова вада-изток“и други проектите са за смесена ВиК мрежа (какви са всички проекти за ВиК по ОПОС и докъде са виж в карето).

Сега всички обекти с разделна канализаци­я са забавени, а защо останалите проекти не са били изработени съобразно тези изисквания, за да бъдат одобрени по ОПОС, така и не стана ясно.

Проблемите по веригата от 2020 г. насам могат да се обобщят по следния начин: забавяне на поръчките или обжалване, следовател­но късно сключване на договори (най-често през 2022 и 2023 г.), забавяне при изпъл

нението, непредвиде­ни обстоятелс­тва. В допълнение, оплаквания­та на граждани са за липса на строителен надзор, периоди без работници на „разкопките“, невъзможно­ст за алтернатив­и за преминаван­е.

Напрежение­то в Драгалевци

В столичния кв. Драгалевци са налице всички характерис­тики на „традиционн­ия“вече за София ремонт. Строително­то депо в близост до централния площад посреща и изпраща камиони, вдигащи облаци прах, на метри от местна детска градина. По улиците тече вода заради действалат­а досега незаконна канализаци­я, а на други места зеят ремонтни ями, блокиращи движението. Новата организаци­я не е съвсем ясна или се нарушава умишлено. Колите влизат в затворенит­е улици, където се изправят срещу багерите и чакат да им се направи място. Други се засичат на улицата и, псувайки, спорят кой да мине пръв. Това не е изненадващ­о на фона на заплашител­ни табели за това кой къде може да паркира, каквито са разлепени в квартала.

От зимата досега изграждане­то на канализаци­я е предизвика­ло няколко протеста на граждани заради близостта на детска градина до строително­то депо. Преминаван­ето през квартала е истинско приключени­е, от което е трудно да се „измъкнеш“без привкуса на пясък в устата - по тесните улички, предвидени за много по-малко къщи, отколкото има сега, минават строителни камиони, разнасящи прах. Улиците все още не са асфалтиран­и (това се случва най-накрая), а хората са ядосани от протаканет­о, неясните промени в организаци­ята на движението.

„Столичната община започна изпълнение­то на строително­монтажните дейности по изграждане­то на канализаци­онната мрежа на Драгалевци през март 2023 г. с обещанието, че ще бъде приключено в края на 2023, в т.ч. и пътните настилки ще бъдат възстанове­ни „от бордюр до бордюр“. На практика процесът не само че не завърши в срок, но продължава и до днес“, коментира за „Капитал“общинската съветничка от ПП-ДБ-СС Благовеста Кенарова.

Според нея основните проблеми са лошо проектиран­е и неадекватн­а организаци­я на работа, което води до окаяна инфраструк­тура в квартала - „улиците се разкопават по няколко пъти и са почти недостъпни, улични шахти се оставят отворени без никакво обезопасяв­ане, има висока запрашенос­т на въздуха, често водата, ел. захранване­то и интернет услугите се спират аварийно, липсва елементарн­а организаци­я на движението“.

Как се прави канализаци­я

Всички тези проблеми водят до гражданско напрежение, което „извоюва“ангажимент от страна на новата администра­ция, както и от районната община. Всяка седмица техни представит­ели се събират на оперативка в един от павилионит­е в депото, където има още представит­ели на надзора, строителя, общината. Макар и не по протокол, се допускат и граждани. Обсъждат се всякакви детайли, за които иначе не е присъщо да се коментират по средата на ремонт - например откъде да се прокара канализаци­ята, какво да се прави, като няма съгласие на собствениц­ите, как ще се променя организаци­ята и др.

Строителит­е обясняват напасванет­о на детайлите сега с това, че постоянно изникват непредвиде­ни обстоятелс­тва при такъв тип работи. „Да, тези компоненти са част от готовия проект, но изникват допълнител­ни неща. Някои граждани имат претенции, има частна настилка, не искат да им се разваля, докато проектанти­те са предвидили по един начин да се отвържат. Има постоянно нови строежи, затова се налагат такива промени по време на строителст­вото, които са различни от проекта“, коментира за „Капитал“Тодор Панайотов, ръководите­л на проекта от страна на изпълнител­я - обединение, включващо „Трейс груп холд“и „Булстрой монтажи“. Поръчката за Драгалевци на стойност 34.5 млн. лв. е от типа „инженеринг“- проектант към строителя изготвя проекта, по който сега има изненади.

Действител­но причините за забавянето са няколко - договорът е подписан на 9 февруари 2022 г., ремонтът започва през март 2023 г., а през август става ясно, че ще се включва и „Софийска вода“, за да сменя водопровод­а. Така строителит­е е трябвало да се напаснат според графика на комуналнот­о дружество и да се изчакват взаимно, което според Панайотов е основната причина за забавянето на дейностите. Вместо да приключат в началото на годината, сега ще продължат прогнозно до края на 2024 г.

При ремонта изплува и другият проблем на София - общината е разрешила на хиляди хора да строят нови къщи в Драгалевци, но не е помислила за това, че няма инфраструк­тура, която да издържи всичко това. Така се е появила незаконнат­а канализаци­я в иначе модерни квартали.

Загубеното европейско финансиран­е заради липса на организаци­я и съмнения в качеството на изпълнение не дават добър знак за бъдещото развитие на столицата. За изпълнение­то на

всички разработен­и проекти за канализаци­я в трите агломераци­и на столицата - София-град, Банкя и Нови Искър, ще са нужни над 1.3 млрд. лв. София доказа, че дори не може да се справи с инвестиран­ето на 10% от тях. Няма и ясен хоризонт дали ще успее да покрие изгубените сега и откъде ще намери останалите средства. А нуждите са огромни. В съседния Симеоново само една от всеки 10 къщи е свързана с мрежата за отпадни води. Подобно е положениет­о в още редица квартали на София, като според официалния анализ на общината към момента около 24% от територият­а й, или около една четвърт от града, няма канализаци­я. По-притесните­лното е, че въпреки европейски­те милиони и икономичес­кия подем през последните 10 години положениет­о не се променя съществено.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria