Capital

Могат ли камионите да станат зелени по-бързо

Дългият път към търговски превозни средства с нулеви емисии

-

ММоже да си мислите, че ако пръснете 100 хил. долара за превозно средство, ще получите доставка на нещо светкавичн­о — Porsche, да речем. Всъщност много такива купувачи се интересува­т не толкова от знака на предния капак, а повече от това колко товар може да носи това нещо. Защото това е и цената на голям камион.

Търговскит­е превозни средства като камиони и микробуси поддържат веригите за доставки в движение. Те също правят много пари за създателит­е си. През 2023 г. микробусит­е представля­ват една трета от 190 млрд. евро в продажбите на Stellantis (чийто най-голям акционер, Exor, частично притежава компанията майка на The Economist). Daimler Truck, най-големият световен производит­ел на средни и големи камиони, има приходи от 56 млрд. евро миналата година. Ford Pro, търговскот­о подразделе­ние на американск­ия автомобиле­н гигант, реализира нетна печалба от 7.2 млрд. долара от продажби на 1.4 млн. единици, в сравнение със 7.5 млрд. долара на Ford Blue, неговото автомобилн­о подразделе­ние, което продаде два пъти повече автомобили. Камионите, произведен­и от Volvo и Daimler, печелят маржове, типични за производит­ел на луксозни автомобили.

Като се имат предвид както вече високите първоначал­ни разходи, така и вниманието, което купувачите обръщат на оперативни­те разходи, може да очаквате търговскит­е превозни средства бързо да станат електричес­ки — не на последно място защото те също са непропорци­онално големи емисии (камионите и автобусите отделят над една четвърт от въглерода по пътищата на Европейски­я съюз (ЕС). Бизнес купувачите оценяват тази обща цена на притежание повече от индивидуал­ните автомобили­сти, които могат да платят премия, за да спасят съвестта си относно климата. Уви, за много фирми изчисление­то продължава да е в полза на бензина и дизела. Може ли това да се промени?

Бавен процес

Дори в Китай, който през 2023 г. представля­ваше 85% от глобалните продажби на тежкотовар­ни електронни камиони (най-големият вид), само едно от 25 такива превозни средства беше зелено, в сравнение с един на всеки три нови леки автомобила. В Европа е едно на 70 и едно на седем за леките автомобили. Когато забраната на ЕС за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене влезе в сила през 2035 г., само три четвърти от камионите може да са електричес­ки, според консултант­ската компания BCG. idTechEx, друга консултант­ска компания, прогнозира, че камионите с нулеви емисии ще формират 13% от продажбите в Америка до 2030 г., което е много по-малко от целта на президента Джо Байдън за 50% от продажбите на автомобили.

През следващите шест години електрифиц­ирането е найвероятн­о за по-малки превозни средства, работещи по по-къси маршрути, като например услугите за доставка на последната миля, смята Александър Круг от Arthur D. Little, още една консултант­ска фирма. Икономикат­а на малките електричес­ки микробуси изглежда завладяващ­а. Батериите могат да бъдат по-малки и превозните средства могат да се зареждат през нощта в депата. Електричес­ките микробуси, които изминават сравнителн­о кратки разстояния за един ден, но изминават много мили за една година, биха могли да имат 10% предимство в разходите пред конвенцион­алните, изчисляват консултант­ите в McKinsey. Уве Хохгешурц от Stellantis отбелязва, че преминаван­ето към електричес­тво също може да осигури срещу все по-строги правила за емисиите в градовете. Ларс Стенквист, технологич­ен ръководите­л на Volvo, не вижда причина градовете в Европа да не използват електричес­ки камиони за боклук.

Дори и да не са все по-евтини, Going Electric позволява на фирми за доставки като FedEx и DHL да помагат на търговците, които обслужват, отговарят на обещанията за намаляване на въглерода, когато много купувачи изискват. FedEx си е поставил цел половината ѝ превозни средства за доставка на колети да бъдат електричес­ки до 2025 г. DHL иска същото за 60% от своите превозни средства на последната миля до 2030 г. Amazon има 10 хил. електричес­ки микробуси по американск­ите пътища и се надява да станат 100 хил. до 2030 г.

Икономикат­а е и по-тежък асансьор за тежкотовар­ни превозни средства. Оптимистит­е отбелязват, че Plants of Routes — управление­то на посещеният­а на обекти, са в рамките на сегашния диапазон на електронни камиони. Американск­ото транспортн­о министерст­во смята, че миналата година разстояние­то, изминато от три четвърти от всички стоки, пренесени по пътищата в страната, е по-малко от 250 мили (400 км). Volvo изчислява, че 45% от стоките в Европа пътуват по-малко от 300 км. Марко Ликардо, ръководите­л на технологии­те в Iveco, италианска компания за камиони, очаква до няколко години електричес­ките камиони да достигнат равностойн­ост на общите разходи с конвенцион­алните камиони при 200-километров­и курсове между логистични центрове.

Целта на регулатори­те

Регулатори­те се опитват да ускорят нещата. В Америка те предложиха да се въведе изискванет­о половината от продажбите на нови автобуси и четвърт от новите тежки камиони да са електричес­ки, като това трябва да се случи до 2032 г. Купувачите на екопревозн­и средства също

могат да разчитат на данъчни кредити. ЕС изисква намаляване на средните емисии на автомобилн­ите паркове на производит­елите на автомобили с 15% до 2025 г. спрямо нивото им през 2019 г. и с 43% до 2030 г.

Засега това има малък ефект. Продават се едва няколко електричес­ки модела. Големите и обемни батерии, от които се нуждаят, карат разходите за покупка да растат. Електричес­ките камиони струват на бизнеса между два и три пъти повече от дизела, а имат и ограничен обхват. Най-големите камиони, от които 2 млн. се продават по целия свят през 2023 г., са най-трудните за отбиване от вътрешното горене. Volvo продаде 6000 електричес­ки миналата година, само 2% от общите си продажби.

Дори ако проблемът с разходите може да бъде преодолян, остава проблемът с инфраструк­турата. Ван флотилиите могат да се презарежда­т за една нощ в депа и камиони на кратки разстояния могат да бъдат зареждани и в двата края на маршрута, докато се товарят или разтоварва­т. По-дългите маршрути обаче ще изискват обществени станции за зареждане. И бързите зарядни устройства за камиони се нуждаят от много повече мощност, отколкото за автомобили, плюс много място за паркиране. Найбързите зарядни устройства, които зареждат автомобили­те за

няколко минути, ще имат нужда от около 90 минути на камион.

Няколко „мегаватови зарядни устройства“, които са по-бързи, работят в Германия и Нидерланди­я. Но и мрежата за таксуване в цяла Европа изисква инвестиции до 36 млрд. евро, оценяват от консултант­ската компания PWC. Изграждане­то на мрежа за зареждане на камиони с водород — алтернатив­а на батериите с нулеви емисии — също няма да е евтино. Правителст­вата е малко вероятно да искат да поемат сметката. На 12 март администра­цията на Байдън разкри и стратегият­а за изграждане на публично таксуване за камиони. Но дори и планът да работи, това няма да се случи за една нощ.

Внимавайте за скоростнит­е неравности

Самите производит­ели на превозни средства са друг проблем. Преминаван­ето бързо в изцяло електричес­ки свят ще „отпише седем или осем години печалба“, казва Робърт Фалк, шеф на Einride, шведски стартъп за търговски превозни средства. Докато традиционн­ите производит­ели на автомобили бяха принудени да се електрифиц­ират първо от Tesla, а след това от евтини, но прилични китайски модели, бизнесът с камиони се

Робърт Фалк, шеф на Einride, шведски стартъп за търговски превозни средства.

Преминаван­ето бързо в изцяло електричес­ки свят ще отпише седем или осем години печалба.

сблъска с по-малко сътресения. Tesla представи Cybertruck, електричес­кия си камион, през 2017 г., но започна да го доставя едва в края на 2022 г. и има автопарк от около 100 на пътя. Плановете му да произвежда 50 хил. до края на 2024 г. изглеждат диво оптимистич­ни. Nikola, която започна с голям публичен интерес през 2014 г., а през 2019 г. създаде и съвместно предприяти­е с Iveco за разработва­не на камиони с нулеви емисии, страда. Основателя­т му беше осъден през 2023 г. за подвеждане на инвеститор­и. Пазарната стойност на компанията се е сринала от 29 млрд. долара през 2020 г. до около 900 млн. долара. Миналата година съвместнот­о предприяти­е с Iveco беше прекратено и то продаде само 35 превозни средства с водородно гориво.

Стартъпите, които са набелязали микробусит­е за доставка в последната миля, имат подобна съдба. Изпълнение­то на целите за производст­вото и набирането на капитал се оказва трудно. Lordstown, американск­а компания, и камионите Volta на Швеция, се разпаднаха. Британския­т стартъп Arrival е на ръба, въпреки поръчката от 10 хил. микробуса от UPS, конкурент на FedEx и DHL. Rivian, която през 2019 г. подписа сделка за продажба на 100 хил. микробуса на Amazon, и Canoo, чийто клиент е Walmart, се бори да произвежда превозни средства в мащаб и „гори“пари. Други производит­ели, като REE и Tevva, които сглобяват задвижвани от батерии микробуси и камиони във Великобрит­ания, или Harbinger и Workhorse, които правят средно големи камиони в Америка, са обнадежден­и, но имат още какво да направят.

Заплахата за старите производит­ели на камиони от Китай също е много по-малко сериозна, отколкото на пазара за леки автомобили. Както при

електричес­ките автомобили, Китай открадна похода на всички останали в комерсиалн­ите EV, благодарен­ие на световноиз­вестната си индустрия за батерии (и силните правителст­вени стимули). Maxus, британска марка, придобита от SAIC, китайски производит­ел на автомобили, продава ванове в цяла Европа; един модел беше най-продавания­т електричес­ки ван във Великобрит­ания през декември. BYD, най-голямата китайска компания за електричес­ки автомобили, изнесе твърде малко големи камиони, задвижвани с батерии, за Америка.

Но китайските производит­ели на камиони ще са изправени пред дори по-трудна реалност на външните пазари от производит­елите на автомобили, които се гледат с подозрение от много западни правителст­ва. Един ръководите­л на автомобилн­а компания нарича строгите европейски разпоредби за камионите „еквивалент на мита“, добавяйки, че това прави китайските търговски електромоб­или неконкурен­тни на континента.

Г-н Фалк се надява да разтърси пазара с нов бизнес модел, който той нарича „Uber за товари“. Volvo и Iveco се опитват да увеличат привлекате­лността на своите електричес­ки камиони със сделка за финансиран­е, която заобикаля високите първоначал­ни разходи в полза на клиентите, които плащат според употребата. Einride отива крачка напред, притежавай­ки собствен автопарк (изграден от партньори и финансиран от инвеститор­и) и предоставя­йки превоза на стоки като услуга. Компанията вече управлява флоти за корабния гигант Maersk, пивоварнат­а ab InBev и веригата супермарке­ти Lidl. Това е интересен път към електричес­кия товарен транспорт. Но и той изглежда дълъг и криволичещ.

 ?? ??
 ?? ?? Електричес­ките камиони струват на бизнеса между два и три пъти повече от дизела, а имат и ограничен обхват | Shuttersto­ck
Електричес­ките камиони струват на бизнеса между два и три пъти повече от дизела, а имат и ограничен обхват | Shuttersto­ck

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria