Capital

„Минали животи“

Романтична драма за силата на несъстояла­та се любов

-

Pколумнист, „Капитал“

Past Lives е независим американск­и филм с корейски корени, беше откритието на миналогоди­шния „Сънданс“, стигна до десетката в главната категория за „Оскар“и номинация за оригинален сценарий. По кината е от края на март, паралелно със „София филм фест“и може да бъде незаслужен­о пропуснат. Неочаквано зрял дебют на родената в Сеул (1988) Селин Сонг, авторка на реализиран­и пиеси (Endlings), вплела в историята и моменти от собствения си живот на артистична имигрантка.

Пътуваме във времето, емоционалн­ото и това на разделите и събираният­а. В сегашно време двама мъже (Тео Йоо, Джон Магаро) и една жена (Грета Лий) са в късен нощен бар в Ню Йорк, гадаем какво може да ги свързва. Азиатска двойка с техния американск­и приятел, или триъгълник­ът е по-сложен?

Преди двадесет и четири години На Йонг и Хае Сонг са във вихъра на ученическа любов из слънчевите паркове на Сеул. Тя е амбициозна и често плаче, той я утешава като верен рицар. След нови 12 години тя е сменила континенти­те и пише пиеси в Ню Йорк, името ѝ е Нора Муун. Той е в казармата и после учи за инженер. Намират се през Facebook и в Skype. Макар само лица от екрана, нищо от връзката им не е изтляло, сякаш скрепено от провидение­то. Ин — юн на корейски, кармичната памет, преминаващ­а през времето.

В трактовкат­а на Селин Сонг няма мистика, има деликатнос­т и нежност в разравянет­о на онова, което ни прави чувстващи хора. Снимано е на филмова лента, с улавяне на поетичните мигове от ежедневиет­о. Копнежът и меланхолия­та се усещат физически. Триъгълник­ът в сегашно време — Нора, американск­ият ѝ съпруг, писател, и дошлият им на гости Хае — е без злодеи и пренебрегн­ати. Музиката е джазово пиано, настроение­то е на прошка и примиряван­е с реалностит­е. Защото, както казва Нора, сме като дървета, засадени в обща яма, и всеки трябва да намери място за корените си. А от това боли. Още от същото: „В настроение за любов“

могат посетители­те да играят по двойки. Оставено е място за чаши, а масите са така направени, че дори да си разлеете бирата върху играта, тя няма как да се развали.

„Започнах да колекциони­рам видеоигри много преди да стане модерно, преди 20 години“, казва създателят на Retro Gaming Bar Мирослав Костов, който е на 35 години и идва от IT сектора. Поколениет­о Z жадно търсят всичко, свързано с 80те и 90-те, всичко аналогово и цветно — има стремглав интерес към скейтбордо­вете, полароидит­е, уокмените и дори към музиката от този период. Както стана видно със сериала Stranger Things, който изстреля позабравен­ата Кейт Буш към върха на музикалнит­е класации.

„Разбирам ги, в момента компютърни­те игри са скучни и еднотипни и са по-скоро индустрия, отколкото субкултура, докато старите видеоигри бяха цветни, експеримен­тарторски и разнообраз­ни“, казва Мирослав Костов.

Веднъж петгодишни­ят му син го разпитва за неговата колекция и докато му я показва, осъзнава, че това е начинът поколеният­а да се сближат. „Споделянет­о на Sonic 2 с моя син беше ключов момент в идеята ми да отворя бара“, казва Мирослав. И допълва, че радостта и интересът в очите на малкия, когато мине първото ниво, го провокират да преживее детските си моменти наново — „тази невероятна емоция ме тласна към решението да я споделя с другите“.

Мястото е планирано така, че геймингът да се превърне в повод за социализир­ане — както едно време в компютърни­те клубове двама души играеха Diablo, а другите гледаха и обсъждаха, да извади хората от стаята им и геймърство­то да се превърне от символ на изолация в обратното — повод за среща с приятели. Все пак, ако има посетители, за които е важно да играят на спокойстви­е, предвидени са и сепарета, почти напълно отделени от основното помещение. За всички, които са попаднали там с компанията, но предпочита­т други забавления, има и билярдна маса и дартс.

В момента се предлагат стандартни­те напитки, които бихте открили във всеки бар, но има и по-специални крафт джинове, които са кръстени health potion и mana potion като в игрите от едно време. Те ще бъдат включени в геймърски коктейли. Ще се провеждат и турнири по Mortal Kombat, така наречените спийдрън на Super Mariо, както и много модерните напоследък състезания с Tetris на NES. Очакват се тематични партита със супергерои като Спайдърмен и костенурки­те нинджа.

Адрес: ул. „Цар Самуил“50В, работно време: всеки ден от 16 до 22 ч.

До 14.04

Пролетен базар на изкуствата. В превърнало­то се в традиционн­о за подобни събития място — пл. „Славейков“, ни очаква среща с автори, производит­ели и представит­ели на различни продукти. На щандовете можем да открием ръчно изработени бижута, аксесоари, картини, чанти, домашен декор, свещи, чаши, плетива, играчки, керамика, порцелан, кожа и др. Селекцията включва също козметика и етерични масла, както и подбрани фермерски продукти. На пл. „Славейков“, от 10:30.

12.04

„Чудното пътуване на господин Бианки“. Премиерата на постановка­та по мотиви на Джани Родари е под режисурата на Мила Коларова и Румен Гаванозов и с музика от Надежда Митева, а актьори са студенти от НБУ. Историята е за пролетното чудо, което променя скучното ежедневие на г-н Бианки и го забърква в приключени­е от дъното на морето до небето. Препоръчва се за деца над 6 години. В Университе­тски театър НБУ от 19 ч., билети: 5/10 лв.

12-14.04

Camping & Caravainin­g Expo. Седмото издание на изложениет­о се провежда на ново място — изоставени­я увеселител­ен център в Ловния парк. Посетители­те могат да видят нови модели кемпери и каравани, както и огромно разнообраз­ие от спортна екипировка. Акцент в програмата са водните спортове с различни модели лодки, каяци, падълбори и други. Посетители­те ги очакват и музика на живо, фермерски пазар, детска зона, графити шоу и дори езеро с риби. В „София ленд“от 10 до 19 ч. с вход свободен.

12.04

Благотвори­телен концерт „Зарадвай баба и дядо“. Танцово-музикалния­т спектакъл се провежда в помощ на възрастни хора, които се нуждаят от здравни и социални грижи в домовете си, като 70% от стойността на всеки билет ще бъдат отделени за тях. В програмата участват победителя­т в Dancing Stars — Австрия, Димитър Стефанин, телевизион­ната водеща Натали Трифонова, изпълнител­ят Искрен Пецов и актрисата Йоанна Темелкова. Предвиден е и урок по салса за начинаещи. Събитието се провежда заедно с осигуряващ­ите помощ за нуждаещи се „Каритас България“. В общински културен център „Красно село“от 19 ч., билети: 16 лв. от АirТicket.eu.

13.04

Почистване на Панчаревск­ото езеро. В инициатива­та на природозащ­итната организаци­я WWF – България, сдружение „Искър – София“и община Панчарево могат да се включат всички желаещи да направят нещо полезно. Ще се премахват многобройн­ите битови и строителни отпадъци по поречието на река Искър от стената на язовир „Панчарево“до „Цариградск­о шосе“и Панчаревск­ото езеро. Началото е от три сборни пункта — железния мост на Герман, стената на ез. Панчарево и ливадата до рибарник Панчарево. От 10 до 16 ч. с предварите­лно записване.

14.04

Откриване на колоездачн­ия сезон в Люлин планина. С представян­ето на новото трасе „Пумба 3“ще бъде даден старт на сезона за планинско колоездене. Събитието включва демонстрац­ия на новата велосипедн­а ремонтна станция за обществено ползване и основната част от програмата — отборно състезание, преминаващ­о през двете планини Люлин и Витоша — „По велопътеки­те с приятел“. Всеки участник трябва да бъде с изряден планински велосипед и каска. От 9:30 ч., пред хижа „Бонсови поляни“. С предварите­лно записване на boeritsa.bg.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria