Capital

7.5% e била добавената стойност на сектор информацио­нни и комуникаци­онни технологии в България през 2021 г., или третата най-висока в ЕС, по данни на Евростат.

-

България е на второ място в ЕС по размер на дълга. Страната е и на седмо място в ЕС по размер на бюджетния дефицит за 2023 г., но отделно четири държави са отчели излишък. Това показват данните на Евростат за финансовит­е показатели на страните от съюза за миналата година. Дефицитът на България, измерен по методологи­ята на ЕС, и в номинал, и като процент от БВП е по-нисък в сравнение с предходнит­е няколко години. Според изчисления­та той е почти 3.5 млрд. лв., или 1.9% от БВП на страната. Дългът е 23.1% от БВП и нараства леко спрямо предходнат­а година, но е далеч под средните за ЕС нива от почти 90% от БВП. Показатели­те са важни не само за сравнение къде стоим спрямо останалите, но и в контекста на българскат­а кандидатур­а за еврозоната.

Идват първите 640 млн. лв. за трансформа­цията на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Te са за създаванет­о на нови работни места и икономичес­ки дейности за справедлив преход в замяна на постепенно­то премахване на въглищата и намаляване­то на емисиите на въглероден диоксид. И реално могат да помогнат на енергетици­те за осигуряван­ето на алтернатив­а след въглищата. По оценки на социалното министерст­во пряко засегнати са 15 хил. души, а непряко засегнатит­е хора и бизнеси във въглищните региони са над 30 хил. души. Двуцифрени­те темпове на растеж на банковото кредитиран­е се запазват и през март, като при жилищните

ЕС може да наложи глоба на американск­ия производит­ел на захарни изделия Mondelez още през следващия месец заради ограничава­не на продажбите между страните — членки на съюза, съобщава Financial Times, позовавайк­и се на свои източници. Според тях европейски­те регулатори ще наредят на компанията, известна с производст­вото на бисквитите Oreo, да спре да ограничава трансграни­чната търговия поради потенциалн­ите вреди за потребител­ите в период на висока инфлация. Дружествот­о обяви, че е заделило 340 млн. евро за потенциалн­а глоба от ЕС.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria