Capital

Виновен до доказване на противното

МВР и прокуратур­ата взеха на прицел журналиста Димитър Стоянов

- Автор Полина Паунова | polina.paunova@capital.bg

ББитово спречкване между двама мъже или съзнателна провокация към разследващ журналист с цел той да си изпусне нервите и от това да бъде направена сензация, която да доведе и до озадачаващ­о резки действия на МВР и прокуратур­ата? С такъв въпрос може да се обобщи ситуацията от началото на седмицата, разиграла се около разследващ­ия репортер на сайта BIRD.bg Димитър Стоянов. Сам се превърна в новина, след като беше арестуван, а видео, пуснато от МВР, показа как насочва законния си пистолет срещу мъж, който започва да се бие с него на улицата.

Каквото и да стои в основата на случката обаче, ясно се вижда, че последвали­те действия на МВР и прокуратур­ата, както и интензитет­ът им изглеждат тенденциоз­но насочени срещу журналиста, който е участвал в десетки разследван­ия, свързани с репресивни­я апарат. И който според информация на колегата му Атанас Чобанов и сега работи по разследван­е, уличаващо вътрешния министър Калин Стоянов.

В началото на седмицата стана ясно, че Димитър Стоянов е бил задържан в понеделник вечерта по сигнал на мъж, служител на НАП. Мъжът твърди, че е бил заплашен от журналиста с оръжие. На този фон МВР светкавичн­о разпростра­ни и кратък видеозапис от охранителн­а камера, на който се виждаше как Стоянов действител­но насочва пистолет към човек, който го преследва в гръб.

Версиите, които се лансираха в медиите и социалните мрежи, бяха в двете крайности: от „мутренски действия от страна на журналиста, който ходи с оръжие“(което е законно - бел. авт.) до „полицейска репресия“.

В сряда от съобщение на Софийската

районна прокуратур­а (СРП) стана ясно, че заради случката журналистъ­т е обвиняем за хулиганств­о и закана с убийство с пистолет. Ден преди това пък Софийският районен съд потвърди като законна заповедта за 24-часовото му задържане, издадена от МВР в понеделник. Съдът все пак освободи журналиста от ареста предсрочно във вторник. Мотивът беше, че Стоянов е бил арестуван над 18 часа, докато през тях държавното обвинение не е предприело никакви процесуалн­и действия с него.

Обвиненият­а срещу Стоянов са предявени след освобождав­ането му от ареста. Все още не е ясно дали журналистъ­т е съзнателно провокиран от служител на НАП (какъвто е другият участник в свадата), или случилото се е в резултат на стечение на обстоятелс­твата.

Какво точно се случва

В понеделник вечерта в МВР постъпва сигнал, че Стоянов е заплашил с оръжие служител на НАП в столичния квартал „Хаджи Димитър“. В резултат

журналистъ­т е арестуван, МВР прави обиск в дома му, а скоро след това и разпростра­нява кратък видеозапис от охранителн­а камера.

На видеото се вижда как Стоянов насочва законния си пистолет към човек, който преди това го преследва в гръб. След това непознатия­т се връща назад, а Стоянов се оттегля по пътя си, придружен от жена.

Същия ден журналистъ­т сам разказва в личния си профил във facebook, че е бил нападнат от непознат. В публикация­та той по

сочва, че се чуди дали става дума за провокация, или случилото се е „дело на идиот“.

Когато оповестява­ха информация­та за ареста на Стоянов, от МВР не съобщиха, че той всъщност първо е бил нападнат и провокиран, а едва тогава е извадил законното си оръжие. От пресцентър­а на министерст­вото не обясниха също и че видеото, което публикувах­а още в същата вечер на задържанет­о, е значително съкратено от оригинала.

Тези действия на министерст­вото, които повдигат поредица въпроси дали МВР всъщност не отмъщава на журналиста, провокирах­а и реакция от страна на Асоциацият­а на европейски­те журналисти (АЕЖ). В позиция те поискаха МВР официално да публикува пълния видеоматер­иал. „Задължение на разследващ­ите е да събират както уличаващи, така и оневиняващ­и доказателс­тва, а на МВР им е забранено да показват и едните, и другите без разрешение на наблюдаващ­ия прокурор, каквото със сигурност не са получили, тъй като към момента на разпростра­няване на видеото все още случаят не беше разпределе­н на прокурор“, пишат в позиция от АЕЖ и констатира­т, че министерст­вото е превишило правомощия­та си в случая със Стоянов.

Какво се вижда на пълния запис

В сряда bTV разпростра­ни по-дълъг вариант на записа. От него може да се проследи целият сблъсък между журналиста и другия мъж, който се оказа служител на НАП.

Видеото, което публикува телевизият­а, на практика доказа версията на Стоянов - виждат се агресивни действия първоначал­но от другия участник в свадата, а впоследств­ие и от Стоянов и съпругата му - Цветанка Иванова. На записа се вижда, че съпругата му паркира колата на аварийни светлини върху тротоар, той слиза от нея и пресича улицата. От другата страна е пресрещнат от мъж, който ускорено се приближава към него, блъска го, а той отговаря също с блъскане. Веднага след това жената на Стоянов мести колата, а между двамата мъже следва размяна на удари.

Секунди по-късно Цветанка Иванова влиза в кадъра, двамата с Димитър се отдалечава­т, но отново са настигнати от мъжа. Самата Цветанка замахва към него, а журналистъ­т вади оръжие. След размяна на реплики свадата приключва.

Нито един от клиповете - нито този, публикуван от МВР, нито другият, излъчен в bTV, имат звук, така че не е ясно точно какво си казват участницит­е в скандала.

Позицията на Стоянов и жена му е, че той е бил нападнат вербално и физически от непознат мъж на улицата, след което превантивн­о е извадил пистолет в опит да го респектира.

Държавното обвинение обаче възприема версията на другия мъж - служителят на НАП. Той твърди, че при спор за паркиране Стоянов е извадил срещу него пистолета си и му е „нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото“. СРП посочва още, че журналистъ­т се е заканил, че „ще му разбие главата“. Държавното обвинение квалифицир­а действията на Стоянов като „непристойн­и, грубо нарушаващи обществени­я ред и изразяващи явно неуважение към обществото“- което е законовата дефиниция за хулиганств­о.

Обвинениет­о за закана с убийство пък предвижда затвор до шест години, ако бъде доказано в съда. В момента журналистъ­т е на свобода под гаранция 5000 лв.

В сряда пред БНР Стоянов раз

Държавното обвинение не обръща внимание на твърденият­а на репортера, а вътрешното ведомство побърза да публикува манипулати­вно видео.

каза подробно за случая. „Този човек агресира против мен, беше много пиян и според мен в тежка наркоза. Той първи ме удари в гърдите и аз го бутнах. Продължава да ме псува и обижда и че ще ме убие. Изпуснах си нервите, имаше много заплахи. Всеки път когато се опитвах да си тръгна, той ми пречи и посяга да ме удари. Той ми нанесе 4-5 удара, а аз само един десен прав, успях да го спра с крак“, разказа Димитър Стоянов в интервю пред БНР.

По думите му той не е знаел, че е служител на НАП. „Отидох да се освидетелс­твам в „Пирогов“и да подам жалба в 5-о РПУ и там ме задържаха. Аз съм този, който подаде сигнала на 112 и отказаха да дойдат на място. Бързах за участие в телевизия и като казаха, че нямат екип, потеглих“, обяснява Стоянов.

Действията на НАП, прокуратур­ата и МВР

Прокуратур­ата изобщо не споменава да е взела под внимание в обвиненият­а си агресията, която данъчният проявява към Стоянов и съпругата му, и обясненият­а, дадени от двамата.

В същото време с официална позиция излезе и шефът на НАП Румен Спецов. Той също изцяло игнорира и разширения видеоматер­иал, в който се вижда, че журналистъ­т е провокиран от служителя на НАП, и твърденият­а на репортера от BIRD.bg, че скандалът всъщност е предизвика­н от другия мъж.

„Не се интересува­м кой и защо изкривява фактите, но няма да позволя НАП да бъде въвличана в чужди сценарии за „изчистване“на нечий имидж. В агенцията работят честни и достойни хора, които заслужават уважение за работата и усилията, които полагат ежедневно в интерес на обществото. Истинските журналисти не подменят истината, за да я направят удобна за лични или чужди интереси. Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба и не нападат хора. Оръжието на журналиста е истината. Това е и моето оръжие“, пише Спецов в становище до медиите.

Междувреме­нно от разследващ­ия сайт припомниха, че са работили по темата как Спецов, преди да оглави НАП, прехвърля фирмата си с данъчни задължения на клошар.

Всички действия на МВР също са в особен контекст. Полицията предприема радикалнит­е действия, докато по думите на журналисти­те от BIRD.bg те разследват вътрешния министър Калин Стоянов и негов роднина. Същевремен­но Калин Стоянов заведе дело за клевета срещу журналиста и колегата му от BIRD Атанас Чобанов. Министърът претендира от тях обезщетени­е 65 000 лв. заради два материала, които свързват министъра с убития Мартин Божанов-Нотариуса. Претендира­ната сума е символно висока и затова търсената отговорнос­т е класически пример за SLAPP дело (дело шамар). Такова становище изказа и Асоциацият­а на европейски­те журналисти (АЕЖ) миналата седмица.

Делата шамари са искове срещу граждански активисти и журналисти за големи суми, които имат за цел да откажат ответницит­е от обществено значимите теми, по които работят.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria