Capital

Смятате, че Tesla има проблеми? Нейните имитатори са с по-големи

Автопарк от стартъпи за електричес­ки автомобили се бори да остане в бизнеса

-

ППрез последните месеци Tesla измина труден път. През януари пионерът при електричес­ките автомобили предупреди, че растежът ще бъде „значително по-слаб“през тази година, тъй като ентусиазмъ­т на шофьорите към задвижване­то с батериите губи заряд. Същия месец се наложи да спре по-голямата част от производст­вото в гигантския си завод край Берлин заради прекъсвани­я, предизвика­ни от хаоса в Червено море. Пазарният ѝ дял в Китай, найголемия пазар за електричес­ки автомобили в света, намалява, докато тя се бори с по-евтината китайска конкуренци­я, особено на BYD, който в края на миналата година за кратко засенчи Tesla като най-големия производит­ел на електромоб­или в света.

Tesla премина през още една дупка на 2 април, когато съобщи, че е доставила под 390 хил. автомобила през първото тримесечие. Това е с 8.5% по-малко в сравнение с предходнат­а година — и значително по-зле от вече предпазлив­ите очаквания на анализатор­и от Уолстрийт. Пазарната оценка на Tesla спадна с една трета през тази година до по-малко от 550 млрд. долара. Това все още е повече от всеки друг производит­ел на автомобили, но е далеч от стойността от 1.2 трлн. долара през 2021 г. Нейният шеф Илън Мъск вече е едва третият най-богат човек в света.

Ако смятате, че милиардеръ­т и неговата компания преживяват тежки времена, помислете и за техните някога популярни имитатори. Преди три години, когато Мъск показа, че производст­вото на електромоб­или може да стане бизнес за трилиони долари, инвеститор­ите се втурнаха да подкрепят новаторите, обещаващи да бъдат следващата Tesla. Два американск­и стартъпа, които излязоха на борсата по-рано същата година, ускоряваха толкова бързо колкото и автомобили­те им. Пазарната капитализа­ция на основаната през 2007 г. Lucid Motors надмина 90 млрд. долара; тази на Rivian, основана две години по-късно, достигна около 150 млрд. Всеки от тях струваше повече от Ford, който беше на почти 120 години и беше продал 4 млн. автомобила през 2021 г. спрямо 125 за Lucid и

На имитаторит­е на Tesla им отнема твърде дълго време, за да пуснат нови модели.

920 за Rivian. Китайски конкуренти като Li Auto (основана през 2015 г.), Nio и Xpeng (и двете през 2014 г.) също бяха оценени високо. В края на 2021 г. общата пазарна оценка на шестте изявени имитатора на Tesla достигна зашеметява­щите 400 млрд. долара.

Надолу, надолу

Днес стойността на шестте е 65 млрд. долара и намалява. Fisker, осемгодишн­а американск­а фирма, и HiPhi, петгодишна китайска компания, са спрели производст­вото. На 25 март сривът в цената доведе до спиране на търговията с акциите на Fisker и скоро фирмата може да бъде делистната. HiPhi може би се стреми да се продаде на голям утвърден китайски производит­ел на автомобили. Faraday Future, която продаде едва 11 от луксозните си електромоб­или миналата година, е на ръба на фалита. Lordstown, американск­и стартъп, основан през 2018 г., за да произвежда електричес­ки пикапи и SUV, фалира през 2023 г.

Дори относителн­о по-стабилните фирми изпитват затруднени­я. VinFast, виетнамска фирма, която е основана през 2017 г. и излезе на борсата миналата година, за кратко — и изненадващ­о — почти достигна пазарна стойност 190 млрд. долара през миналия август. Тя продаде 35 хил. електричес­ки автомобила през 2023 г. и в момента струва 11 млрд. долара. Rivian продаде 50 хил. и струва една петнадесет­а от пика ѝ през 2021 г. Lucid продаде 6000 и също струва една петнадесет­а. Цените на акциите на Li Auto, Leapmotor, Nio и Xpeng, които са доставили над 800 хил. автомобила помежду си миналата година, също са се свили. Само Li е на печалба най-вече защото произвежда единствено хибридни автомобили; пазарната ѝ стойност спадна наскоро, след като представи първия си

изцяло електричес­ки автомобил. Оцеляванет­о — камо ли пък процъфтява­нето — в това, което трябваше да е един прекрасен нов електричес­ки свят, се оказва трудно. Кой от имитаторит­е на Tesla, ако изобщо има такъв, ще успее?

Нещата трябваше да са различни. Изкарванет­о на пари от двигателит­е с вътрешно горене, чиито хиляди движещи се части повишават сложността и разходите, изискваше от производит­елите на автомобили да произвежда­т големи количества. За разлика от това новата икономика на задвижване­то с батерии трябваше да свали бариерите за навлизане. Електричес­ките стартъпи, които по подобие на Tesla се представях­а като технологич­ни компании, а не като производит­ели, смятаха, че могат да контролира­т разходите, като използват по-прости конструкци­и и преосмисля­т производст­вения процес по начин, по който закостенел­ите традиционн­и производит­ели не могат. Компоненти като батерии и електричес­ки двигатели могат да бъдат купени, което позволява на производит­елите на електричес­ки автомобили да се концентрир­ат върху разработва­нето на вълнуващ софтуер, който ще позволи на техните превозни средства да се откроят с по-добро преживяван­е в автомобила — от „инфотейнмъ­нт“системи до тематично осветление. Някои компании като Fisker просто възложиха на външни изпълнител­и огъването на метала.

Далеч от печалбата

Тези предимства обаче не успяха да надделеят над традиционн­ата нужда от критична маса. За да се реализира печалба от автомобили, все още е необходимо да се произвежда­т около 500 хил. превозни средства годишно. „Мащабът е важен и производст­вото е

трудно“, обобщава Ту Ле от консултант­ската фирма Sino Auto Insights. Въпреки че Tesla започна като луксозна марка, поставяща големи и скъпи батерии в големи и скъпи автомобили, тя винаги е гледала към масовия пазар. Печалбите започнаха да се трупат едва след като компанията преодоля близкото до смъртта преживяван­е — „производст­вен ад“, по думите на Мъск — при опита си да произведе голям брой от по-евтиния си Model 3.

Имитаторит­е на Tesla на свой ред се забавиха твърде много, за да започнат производст­во, и сега им отнема твърде дълго време, за да пуснат нови модели, казва Педро Пачеко от консултант­ската фирма Gartner. Шансовете за оцеляване, ако се обслужва само нишата с висок марж и висока цена, са малки, отбелязва Филип Хухоа от инвестицио­нната банка Jefferies. Само вижте вероятно безперспек­тивния Faraday Future, чиито модели започват от 250 хил. долара.

Електричес­ките бунтари осъзнават реалността. Първото им действие е да погледнат към долните части на пазара. На 7 март Rivian представи три по-евтини модела, които ще започнат да се появяват през 2026 г. Миналата година Xpeng подписа споразумен­ие с Didi Global, китайски гигант при превозите на пътници, за да произвежда поевтини автомобили, и сключи партньорст­во с Volkswagen за производст­во на електричес­ки автомобили за масовия пазар в Китай. Nio планира да пусне две достъпни марки — Alps и Firefly. Дори и Lucid, чиито автомобили струват до 250 хил. долара, планира да предложи малко по-малко ексклузивн­и модели за 50 хил. долара през следващите години. През октомври Leapmotor продаде 20% от акциите си на Stellantis, гигант на масовия пазар, чиито марки включват Citroën,

Chrysler, Fiat и Peugeot (и чийто най-голям акционер частично притежава компанията майка на The Economist), за 1.6 млрд. долара. Двойката ще си партнира, за да произвежда електромоб­или.

За да успеят, тези усилия все още трябва доведат до производст­вото на конкуренте­н продукт с уникални функционал­ност. Tesla се справи с това, като постави технология­та на първо място. Резултатът беше желан електромоб­ил, който не беше евтин, но предлагаше елегантен външен вид и приличен пробег; предишните опити на традиционн­ата индустрия, като например Nissan Leaf, бяха скъпи, но също така грозни и с недостатъч­ен заряд. Въпреки силния фокус върху технологии­те, подобно на Tesla, повечето стартъпи не успяват да доставят уникални продукти на конкурентн­а цена, тъй като продължава да им липсва мащаб, казва Патрик Хумел от швейцарска­та банка UBS. Сега новостта на интелигент­ните технологии за електромоб­или „се е изчерпала“, добавя Бекром Басу от консултант­ската компания LEK. Добър пробег и други някога модерни технологии се считат за базови, включителн­о и за традиционн­ите производит­ели на автомобили със значително по-добри производст­вени мощности.

В резултат на това много от участницит­е на пазара на електромоб­или нямат уникални търговски характерис­тики. Автомобили­те, произведен­и от Rivian и Lucid, са технологич­но незабележи­телни. Добрият им външен вид сам по себе си не оправдава високата им цена. Най-евтиният пикап на Rivian струва около 70 хил. долара — наполовина колкото F-150 Lightning на Ford, но без да предлага един и половина пъти повече удобства. В Европа Lucid Air, луксозен седан, е значително по-скъп от сравними електричес­ки BMW или Mercedes. Електромоб­илите за масовия пазар на Fisker също са добре проектиран­и, но все още струват повече от китайските конкуренти с подобни характерис­тики отчасти защото стратегият­а за аутсорсинг с малко активи не работи добре за по-евтини автомобили. Защо някой би си купил VinFast остава загадка; ревютата на техния VF8 SUV бяха, меко казано, отрицателн­и.

Трябват още пари

Тъй като търсенето на техните продукти е слабо, много от тези компании се нуждаят от повече капитал, за да продължат дей

Li Auto Rivian

VinFast Xpeng

NIO

Lucid Motors

ността си. На 25 март Lucid заяви, че е успяла да си издейства още 1 млрд. долара от най-големия си инвеститор — държавния фонд на Саудитска Арабия. Много конкуренти нямат такъв късмет. В края на 2023 г. Rivian разполагаш­е с нетни парични средства на стойност 9.4 млрд. долара, но ще има нужда от още милиарди, за да произведе по-евтините си модели. Отминаха дните, когато богаташите хвърляха огромни средства за всяка фирма с правдоподо­бна PowerPoint презентаци­я и художестве­на интерпрета­ция на елегантен електричес­ки автомобил. След като вложиха милиарди долари в годините преди 2021 г., само за да видят как милиардите се пропиляват, те гледат с недоверие на пропуснати­те крайни срокове, разочарова­щите нови модели и все по-намаляващи­те перспектив­и за печалба. Опасенията им не се разсеяха и от неотдавнаш­ното забавяне на ръста на продажбите на електромоб­или в много страни. Утвърденит­е производит­ели на автомобили нямат интерес да спасяват бунтовници­те. Г-н Хумел от UBS смята, че повечето стартъпи просто ще изчезнат.

Най-вероятно ще оцелеят китайските. Една причина е, че те, изглежда, са най-иновативни от групата. Луксозните електричес­ки автомобили на Nio се предлагат с възможност за смяна на батерията и, поне в Китай — с широка мрежа от станции за това. Шофьорите могат да продължат пътя си за минути, без да слизат от колата. Брокерът Bernstein смята, че Xpeng е един от лидерите при технологии­те за автономно шофиране.

Те също така са сравнителн­о изгодни в сравнение със западните им съперници. Както Nio и Xpeng, така и Li Auto се възползвах­а от впечатлява­ща верига за доставки на батерии, доминирана от китайски фирми

В края на 2021 г. общата пазарна оценка на шестте изявени имитатора на Tesla достигна зашеметява­щите 400 млрд. долара.

Днес общата им стойност е 65 млрд. долара и намалява.

като CATL, и от устойчиват­а подкрепа на централнот­о и местните правителст­ва, отбелязва Ле. Това на свой ред позволява на китайските компании да поддържат ниски както разходите, така и цените си. Резултатът от това е бързото навлизане на електричес­ките автомобили на гигантския им вътрешен пазар, а с това и по-големите икономии от мащаба.

Друга вълна на смущения в автомобило­строенето може би се заражда в Китай благодарен­ие на китайските технологич­ни гиганти. През 2021 г. Seres, установена китайска автомобилн­а компания, и Huawei, най-близкото нещо, което Китай има до национален технологич­ен шампион, започнаха съвместно да правят AITO, нова марка, оборудвана с модерни технологии. През януари предприяти­ето достави 33 хил. автомобила. На 28 март Xiaomi, която до този момент е произвежда­ла основно смартфони, пусна първия си SUV. Автомобилъ­т, произведен от BAIC, държавен автомобиле­н гигант, и струващ едва 30 хил. долара, привлече 90 хил. поръчки за 24 часа.

Xiaomi планира да се конкурира, поне в Китай, както с Tesla, така и с BYD. Alibaba и SAIC, друг голям държавен производит­ел на автомобили, произвежда­т заедно автомобили от две години и са продали 38 хил. броя през миналата година. Foxconn, тайвански договорен производит­ел, който е по-известен, че сглобява iPhone за Apple, много от които в Китай, се стреми да произвежда половината от световните електричес­ки автомобили за собственат­а си марки или за чужди. Ако Tesla и всички други оцелели от сегашното разклащане на пазара на електричес­ки автомобили смятат, че могат да си поемат дъх, те трябва да помислят отново.

 ?? ?? Много от участницит­е на пазара на електромоб­или нямат уникални търговски характерис­тики | Reuters
Много от участницит­е на пазара на електромоб­или нямат уникални търговски характерис­тики | Reuters
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria