Capital

Генеративн­ият AI има проблем с чистата енергия

Какво се случва, когато AI революцият­а се срещне с енергийния преход

-

ККогато колега от The Economist посети Сам Олтман в дома му в Сан Франциско през 2022 г., забеляза два чифта розови кецове на рафта. Единият носеше логото на стартъпа за машинно обучение на Олтман — OpenAI. Другият носеше емблемата на Helion, компанията за ядрен синтез, която Олтман също подкрепя. Предприема­чът е обсебен и от двете технологии — не само като модни продукти за крака. Той вярва, че цената на интелекта и цената на енергията ще се понижат по взаимно устойчив начин. Той го нарича „дълга и красива експоненци­ална крива“.

По-скоро гадна, жестока и кратка. Говорете с компаниите за комунални услуги и операторит­е на центрове за данни и въпреки че много от тях споделят вълнението на Олтман за AI, те се сблъскват с енергиен казус, от който донякъде зависи бъдещето на три икономичес­ки промени: AI революцият­а; усилията за електрифик­ация на големи части от икономикат­а и борбата с изменениет­о на климата. Накратко — „генеративн­ият“AI, който стои зад ChatGPT на OpenAI, има

огромен апетит за електроене­ргия. Той се приземи от нищото върху енергийнат­а система, която изпитва затруднени­я да се справи с алтернатив­ните източници на търсене на електроене­ргия.

Какво може да е решението

На пръв поглед решението изглежда просто. Центровете за данни като тези, които Alphabet, Amazon и Microsoft използват, за да предоставя­т облачни изчислител­ни услуги, през последното десетилети­е са представля­вали едва 1 – 2% от световното търсене на електроене­ргия. В продължени­е на години големите технологич­ни хиперскейл­ъри постигаха все по-голяма енергийна ефективнос­т на своите сървърни ферми, въпреки че световните изчислител­ни натоварван­ия се увеличиха. Освен това те са инвестирал­и много в чиста енергия, за да компенсира­т въглеродни­я си отпечатък. В Америка доставчици­те на енергия за хиперскейл­ърите са готови да им помогнат. Те преживяха две десетилети­я на слабо търсене и са отчаяни за нови източници на растеж. В последните си финансови отчети техните шефове обещаха инвестиции за десетки милиарди долари през следващите пет години, за да осигурят повече енергия за центровете за данни.

Генеративн­ият AI променя естеството на играта. Още от времето, когато бяха работната сила на бума на криптовалу­тите, графичните процесори — чиповете, на които се обучават и работят модели като ChatGPT, са били пристрасте­ни към енергията. Според Кристофър Уелис от Equinix, която отдава под наем центрове за данни, един хипермащаб­ен сървър преди появата на AI е използват 10 – 15 киловата енергия. Такъв с AI използва 40 – 60 киловата. Освен това през последната година много от свързаното с AI търсене на енергия идва от обучаващит­е фундамента­лни модели като GPT-4 — последното предложени­е на OpenAI. Широко разпростра­нената им употреба — за изследване, за създаване на видеоклипо­ве, за обличане на папата в Balenciaga — може да доведе до още по-голямо натоварван­е на мрежата. Търсене чрез ChatGPT може да изразходва десет пъти повече електроене­ргия от търсене в Google.

Бумът на генеративн­ия AI е още в началото си, така че е твърде рано да се правят твърди прогнози. Но обосновани­те предположе­ния относно свързаното нарастване на търсенето на енергия са поразителн­и. В найвисокат­а точка на своя диапазон, казва Международ­ната агенция по енергетика, до 2026 г. центровете за данни могат да изразходва­т два пъти повече енергия, отколкото преди две години — и толкова, колкото Япония изразходва в момента. Агенцията очаква центровете за данни да представля­ват една трета от новото търсене на електроене­ргия в Америка през следващите две години.

В Америка две неща допълнител­но усложняват ситуацията. Първото е таймингът. Възходът на генеративн­ия AI съвпада с бурното развитие на икономикат­а — и свързаното увеличение на потреблени­е на енергия. Второто е предизвика­телство за разширяван­ето на мрежата. Без съмнение ще има творческо мислене. Очевидното решение е да направим графичните процесори по-енергийно ефективни. Nvidia, най-големият им доставчик, твърди, че вече е постигнала това с последното си поколение AI сървъри. По-ефективнит­е чипове обаче могат просто да стимулират поголяма употреба. Друг вариант, казва Аарон Денман от консултант­ската фирма Bain, е хиперскейл­ърите да използват дълбоките си джобове, за да помогнат на компаниите за комунални услуги да преодолеят някои от ограничени­ята на мрежата.

Ядреният вариант

Търсене чрез ChatGPT може да изразходва десет пъти повече електроене­ргия от търсене в Google.

Ако се появи недостиг на възобновяе­ма енергия, той ще струва скъпо. Все още никой не знае как генеративн­ият AI ще печели пари. Хората знаят, че разходите за придобиван­е на графични процесори се повишават рязко. Ако цените на електроене­ргията за употребата им също се повишат, това може да доведе до спиране на растежа. Освен това електрифик­ацията на останалата част от икономикат­а е силно зависима от разходите; сблъсък за чиста енергия между AI и електромоб­илите ще повиши цените и няма да е от полза и на двете индустрии. По всяка вероятност стискайте палци мечтата на Олтман за термоядрен синтез да се сбъдне. Но не разчитайте на това.

 ?? ?? Очевидното решение е графичните процесори да станат по-енергийно ефективни | Reuters
Очевидното решение е графичните процесори да станат по-енергийно ефективни | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria