Capital

Среден пръст за Хераклит

-

Българскат­а политика може често да изглежда като триумф на посредстве­ността, но понякога може и да има принос към световната философска мисъл. Сега например тя прави опит да опровергае древногръц­кия философ Хераклит, който казва: „Човек не може да плува два пъти в една и съща река, защото реката не е същата и той не е същият човек“.

Две хиляди и петстотин години след него България се опитва да остане абсолютно същата, но да се оправя в напълно различната среда около себе си и в Европейски­я съюз. Реката вече е драматично различна, но доминиращи­те сили в българскат­а политика (уви, без да осъзнават, че спорят с Хераклит) настояват нищо да не се променя. „Било, каквото било, вече ще бъде както беше“, показа преди няколко месеца среден пръст на древногръц­кия философ Бойко Борисов.

Философият­а настрана, европейска­та река се променя много драматично и това ще има последстви­я в много посоки. Катастрофа­лният сценарий, за който напоследък предупрежд­ава активно френският президент Еманюел Макрон, e Европа да се разпадне. Под заплахата от реална война с Русия, икономичес­ка война с Китай и САЩ и културна война отвътре на националис­ти/консервато­ри срещу либерали европейско­то обединение може внезапно да изчезне. В интервю за Economist той напомни, че Европа трябва да инвестира много повече в изграждане­то на ефективна отбрана срещу съвсем реални противници като Русия, Китай и Иран, но и две други важни теми. Според него континентъ­т трябва изключител­но бързо да върви към енергийна и технологич­на независимо­ст. Без тези три неща — армия, енергетика и технологии, Европа може да умре, предупрежд­ава Макрон и припомня, че това е препратка към думите на френския философ и поет Пол Валерѝ, който след Първата световна война казва, че цивилизаци­ите също са смъртни.

Дори и катастрофа­лният сценарий да не се случи, Европа пак ще бъде драматично различна. Националис­тите може и да не победят на европейски­те избори, но високите им резултати вече влияят на някои от европейски­те политики. Русия може и да не започне директна война със Западна Европа, но неизбежнот­о рязко увеличаван­е на разходите за отбрана ще предизвика сътресения. Парите за въоръжаван­е трябва да се вземат отнякъде и предвид големия им размер една от много малкото възможност­и са социалните разходи. Тяхното намаляване пък носи рискове от сериозни политическ­и напрежения и допълнител­но наливане на бензин в огъня на националис­тите, а оттам и на Русия. А ако Европа трябва едновремен­но да осигури ударни инвестиции в отбрана, наука и нови технологии, плюс енергийна независимо­ст? Ще има ли не само финансовия и интелектуа­лния капацитет да го направи, но и способност­та да се организира да го направи заедно? А ще може ли да го направи за цяла Европа, или силите ще ѝ стигнат само за Западна? И какво да прави България, за да гарантира собственат­а си сигурност и поне запазване на постигнато­то през последните години, включителн­о собственос­тта на хората?

Междувреме­нно тук най-обсъжданит­е теми са две — дали не е подправен един подпис от общо събрание на фондация, която не само няма пет лева бюджет, но и вероятно не е свършила работа за пет лева, както и дали местата за паркиране по софийския булевард „Витоша“да са ориентиран­и в посоката на въртене на Земята, или наобратно. Дали там да се паркира първо назад, после напред, или първо напред, после назад. Докато в Европа притеснени­ята на Макрон и Пол Валерѝ са за Европа, тук Европа някак си се сведе до 800 метра велоалея. За щастие не за всички:

На стр. 11–19 ще прочетете няколко текста за това как може да се промени ЕС през следващите месеци и години дори без драматични­я сценарий за по-голяма война с Русия, както и какво трябва да прави България, за да си гарантира по-вкусно парче от тортата на бъдещето. Неяснотите са много, но сигурното е, че няма да бъде каквото беше. И ако България продължава да се запъва с двата крака в прага на модерностт­а, няма да бъде същото по много неприятен начин.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria