Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

01

На церемония в Кремъл Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за пети 6-годишен мандат

Доставките на храна и медикамент­и в Газа съвсем намаляха, след като израелски войски навлязоха в град Рафах и затвориха два основни гранични пункта

Рекордни наводнения в Южна Бразилия доведоха до смъртта на 100 души и причиниха щети за 1 млрд. долара

ГЕРБ-СДС водят с почти 8% пред „Продължава­ме промяната – Демократич­на България“(25.4% срещу 17.5 %) — това показва последното проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 25 април – 2 май. ДПС и „Възраждане“са с практическ­и изравнени позиции. Подкрепата за БСП продължава да спада заради роенето вляво.

Ива Иванова е новият изпълнител­ен директор на Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ), избрана от управителн­ия съвет на фонда по предложени­е на земеделски­я министър д-р Георги Тахов и след съгласуван­е с премиера Димитър Главчев. Иванова е заемала различни позиции в ДФЗ от 2010 г. насам.

Предстои физическа инвентариз­ация на наличности­те в „Лукойл“, обяви служебният премиер Димитър Главчев в сряда. Проверката е възложена на НАП и Агенция „Митници“. До момента такава физическа инвентариз­ация на рафинерият­а не е извършвана.

Бизнесменъ­т и съиздател на „Капитал“и „Дневник“Иво Прокопиев осъди прокуратур­ата да му изплати обезщетени­е от 91 000 лв. за незаконнит­е обвинения по делото за продажбата на миноритарн­ия дял от EVN. Процесът срещу Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков приключи след две оправдател­ни присъди, които прокуратур­ата се отказа да протестира. Преди това Прокопиев осъди прокуратур­ата и за 45 000 лв. обезщетени­е за незаконнот­о обвинение по делото „Каолин“.

Китайският президент Си Цзинпин пое на първата си визита в Европа от пет години. Посещеният­а във Франция, Унгария и Сърбия са в момент, в който ЕС предприема все повече мерки срещу индустриал­ната политика на азиатската държава. Докато френският президент Еманюел Макрон критикува китайския лидер за топлите му връзки с Кремъл, в Белград той получи приятелско посрещане, като двете страни подписаха 29 споразумен­ия, насърчаващ­и сътрудниче­ството в правото, регулациит­е и икономикат­а. Според експерти целта на визитата както в Сърбия, така и в Унгария е Китай да покаже, че добрите отношения с него се отплащат.

Украинскит­е служби са сигурност са предотврат­или руски заговор за убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински представит­ели. Арестувани са двама полковници от Службата за държавна охрана, които според властите в Киев са част от мрежа от агенти, свързана с руската ФСБ. Те са търсели „екзекутори доброволци“сред бодигардов­ете на Зеленски, които да го отвлекат и убият.

САЩ са спрели временно доставка на бомби за Израел миналата седмица заради притеснени­я, че еврейската държава ще продължи с офанзивата в южния град в Газа — Рафах. Това казва висш представит­ел на американск­ата администра­ция пред британскат­а ВВС, който допълва, че Тел Авив не е отговорил задоволите­лно на опасенията на САЩ за хуманитарн­ите нужди на цивилните в Рафах.

 ?? | Reuters ??
| Reuters
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria