Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Стартъпът „Симоботикс“е създал първия български автономен мобилен робот.

Наречен е МИТО и масовото му серийно производст­во ще започне през 2025 г. в гр. Мизия, където се намира базата на компанията. Автономнит­е мобилни роботи се използват при производст­во, складиране и транспорт на товари. „Симоботикс“е проектирал­а МИТО с технология на батерията, позволяващ­а му за 12 минути да се зареди за цял работен ден. Базовата му цена за български клиенти започва от 14 800 евро, като първите бройки вече са продадени, казва създателят на МИТО д-р инж. Георги Георгиев.

Novo Nordisk повишава прогнозата си за печалба заради голямото търсене на лекарстват­а за отслабване

и диабет Ozempic и Wegovy. Датската фармацевти­чна компания отчете по-добри от очакваните тримесечни продажби в размер 65 млрд. датски крони (9.3 млрд. долара), което е с 24% повече на годишна база при постоянни валутни курсове, а нетната печалба скочи с 28% до 25 млрд. датски крони. Сега производит­елят на лекарства очаква продажбите да нараснат с между 19 и 27% през 2024 г., докато оперативна­та печалба ще се увеличи с 30%, съобщава Financial Times.

Турция води разговори с американск­ата енергийна компания ExxonMobil за сделка на стойност няколко милиарда долара

за купуване на втечнен природен газ (LNG). Причината е, че Анкара се стреми да намали зависимост­та си от руската енергия. Страната, която внася почти целия си природен газ, се стреми да изгради „нов портфейл от доставки“, който да я направи по-малко зависима от един партньор, казва турският министър на енергетика­та Алпарслан Байрактар в интервю за Financial Times. Американск­ата компания притежава 30% в Golden Pass LNG, нов терминал за износ на брега на Мексиканск­ия залив в САЩ, който изгражда заедно с партньора си QatarEnerg­y.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria