Capital

4.3% са нараснали издадените разрешител­ни за строеж на жилищни сгради през първото тримесечие на тази година спрямо първото на 2023 г. по данни на НСИ. K | ИНДЕКСИ

- Източник: Reuters Investor

Бюджетът е на излишък 600 млн. лв. (0.3% от прогнозния БВП) към края на април, основно заради еднократна­та вноска на БНБ, показват предварите­лните данни на Министерст­вото на финансите. Тя е в размер на 660 млн. лв. Направен е и извънреден разход в края на месеца около 300 млн. лв. с цел плащането на пенсиите за май да стане в срок въпреки празниците. Данните показват, че приходите растат с 14.5% спрямо същия период на миналата година, а разходите — с 5.6%. Бюджетът е планиран с касов дефицит 6.2 млрд. лв., или 3% от БВП.

България може да се присъедини към Организаци­ята за икономичес­ко сътрудниче­ство и развитие (ОИСР) до края на 2025 г. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след срещата си с генералния секретар на организаци­ята Матиас Корман. Двамата са разговарял­и в рамките на срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж. Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26.

Потребител­ите в България, които ползват интернет всеки ден, са 4.8 милиона. Около 70% от тях, или 3.3 млн., са пазарували онлайн през втората половина на 2023 г. Това показва национално представит­елно проучване на „Маркет линкс“по поръчка на списание Enterprise, проведено сред 1300 анкетирани. Най-активни в пазаруване­то в интернет са хората от поколениет­о Y (известно още като „милениъл“— родените между 1980 и 1995) и поколениет­о Z (родените

електроене­ргията са основният фактор за по-слабия резултат. Оперативни­те приходи на дружествот­о са в размер 531 млн. лв. и отчитат значителен спад 279 млн. лв. (около една трета) спрямо реализиран­ите през първо тримесечие на 2023 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria