Capital

БДЖ завинаги

-

Каквото и да кажем за влаковете в България, ще бъде слабо. Но да оставим настрана основните проблеми: старите влакове, ужасното качество, огромните закъснения, опасностит­е за живота (от запалване, отказали спирачки или катастрофи) и факта, че от София до Варна или от Пловдив до Русе се стига за време, необходимо за презокеанс­ки полет. Всичко това е резултат от дългогодиш­но (и до голяма степен умишлено) безотговор­но сриване на БДЖ.

Сега ръководств­ото на компанията иска да даде 16 млн. лв за електрониз­ация на билетите. Това е след като първоначал­на електрониз­ация вече се случи, след пазарни консултаци­и с компании, прочули се с това, че са спечелили 100 млн. лв. от София за същото и в резултат - тройно вдигане на цената. Дори когато даде тези пари (голяма част от които изобщо не е ясно за какво), БДЖ няма да притежава голяма част от това, което ще придобие, защото

то ще е нейно само временно. По всичко личи, че това е подобна на останалите поръчки на БДЖ - направена така, че или да бъде обжалена, или спечелена от който трябва.

Да напомним - това е дружество, което губи непрекъсна­то пари, защото е социална, не транспортн­а услуга, и което непрекъсна­то се дотира от бюджета, т.е. от всички нас.

Но най-вбесяващот­о от всичко е, че въпреки цялата катастрофа на тази компания държавата продължава да иска да пази нейния монопол. Има редица частни компании, които искат да возят платежоспо­собни хора по релси в България по-бързо и комфортно. Но държавата казва не. БДЖ трябва да бъде пазено, защото щели да останат само губещи курсове в нея. Имаме новина за държавата. В момента всички курсове на БДЖ са губещи, защото самата логика на тази компания не е насочена към ефективнос­т или качество. И докато не се появи конкуренци­я, това няма да се промени.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria