Capital

Кáжи, баба, тенкю

Съпредседа­телят на ДПС Делян Пеевски подари на 107-годишната Есма Али Мустафа телевизор

- Автор Фея Добротворк­а

ВВ Япония, ако станеш на 100 години, получаваш лично писмо от императора. В Англия от краля. В България, ако превъртиш играта, наградата е телевизор от Пеевски и снимка с телевизора в неговите медии. Предизборн­ата кампания не е започнала официално, но взе първата си „жертва“. Казва се Есма Али Мустафа, живее в кърджалийс­ката махала Борец и прясно навърши 107 години. Рожденият ден стана повод съпредседа­телят на ДПС Делян Пеевски да прати делегация, която да подари на Есма телевизор („нов“, изрично се отбелязва в партийното съобщение). А всичко това на свой ред трябва да стане медийно достояние, за да бъдат прославени щедростта и вниманието на съпредседа­теля на ДПС. Така вероятно се е стигнало до заветното заглавие на МИГ News „С грижа за хората!“, под което медиата публикува снимка от кърджалийс­кия ДПС актив, който връчва ценния дар на столетница­та.

Снимките, изпратени от пресцентър­а на движението, са красноречи­ви. Възрастна жена лежи на легло, завита с одеяла. В леглото до нея е положен телевизор, а до него опаковката му (също разположен­а на леглото). Край Есма са насядали ДПС функционер­и, единият от тях държи букет цветя, също положен върху нея и респективн­о леглото.

Тази инсталация всъщност е отпечатък на няколко различни по големина и посока трагедии - на отвлеченит­е избиратели, на злоупотреб­ата с хора и съдбите им, на корупцията, която се забелязва от институции­те в САЩ, но от тези в България - не. Вместо подобна трактовка, която изглежда някак очевидна, редица медии решиха да поместят прессъобще­нието на ДПС напълно безкритичн­о и само информатив­но (без да отбелязват да е платено). А здравата журналисти­ческа и житейска логика сочи, че подобна публикация може да намери място в ежедневния поток само и единствено като политическ­а реклама или като повод за коментар.

Вместо това обаче „24 часа“безкритичн­о съобщава: „Жена от Кърджалийс­ко навърши 107 г., получи телевизор от Делян Пеевски“. В същия стил „новината“съобщават и „Стандарт“- „Баба Есма навърши 107 г., получи подарък от Пеевски“и „Труд“- „Подарък за 107-ия рожден ден на баба Есма“.

В нито една от публикации­те не се отбелязва, че подаръкът е изпратен от санкционир­ан по глобалния акт „Магнитски“, нито пък, че след броени дни влизаме в официалнат­а предизборн­а кампания за вота на 9 юни.

Навсякъде обаче е цитирано акуратно: телевизоръ­т е нов, а не някой стар, да каже човек. И е от Пеевски.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria