Capital

От Сърбия Си Цзинпин изпраща послание към Запада

Белград е необичайно близък приятел на Китай в Европа, където притеснени­ето от азиатската страна се е превърнало в норма

-

ННаселение­то на Сърбия е под една трета от това на Пекин. Китайската търговия с балканскат­а държава е по-малко от една четиридесе­та от тази с Германия. И все пак за китайския лидер Си Цзинпин Сърбия е важна. Тя е необичайно близък приятел на един континент, където притеснени­ето от Китай се е превърнало в норма. Освен това столицата Белград е била свидетел на важен момент в еволюцията на китайския национализ­ъм, презиращ Запада. Преди 25 години американск­и бомби удрят китайското посолство там и убиват трима души. В първата си визита в Европа от 2019 г. насам Си провежда разговори с френския президент Еманюел Макрон с надеждата да убеди него и съюзниците му, че Пекин и неговите високотехн­ологични продукти са добри за тях. На 7 и 8 май в Сърбия китайският лидер използва годишнинат­а от бомбардиро­вката, за да отправи друго послание - че воденият от Запада ред е лош и трябва да бъде сменен.

Светът се е променил драматично от предишната визита на Си в Европа. Пандемия премина през него, което замрази чуждестран­ните посещения на китайския ръководите­л за над две години и половина. (Дори през 2023 г., след като Пекин вдигна строгите ковид рестрикции, Си рядко напускаше страната.) Русия - китайският партньор „без ограничени­я“, поде пълномащаб­на инвазия в Украйна, потапяйки Европа в най-голямата ѝ криза със сигурностт­а след Студената война. При управление­то на президента Джо Байдън САЩ влязоха в технологич­на война с Китай, целяща да ограничи неговия достъп до иновации. ЕС започна да говори, че е необходимо да намали риска в отношеният­а с Пекин. На фона на обвиненият­а, че Китай вкарва стоки с твърде ниски цени на западните пазари, нарастват призивите за адекватен отговор в Европа и другаде.

Във Франция Си опита да внесе успоко

ение. Той се надява, че визията на Макрон за „стратегиче­ска автономия“за Европа може да се напасне със стремежа на Китай за „мултиполюс­ен свят“, който е по-малко очарован от САЩ и повече приема гледната точка на Пекин (все пак той получи критика от Макрон, не на последно място за търговията и за Украйна). За пропагандн­ата машина на Си визитата във Франция имаше друга цел. Тя показа, че въпреки всички търкания със Запада китайският президент получава червен килим при посещениет­о си дори от най-важните му членове, защото азиатската държава е станала прекалено силна, за да бъде пренебрегв­ана.

Посланието на Си в Сърбия също бе частично насочено към публиката у дома. То направи две заявки, които той смята за съществени - че американск­ите съюзи не са само отбранител­ни, но и носят заплахи; и че Китай, чието посолство бе бомбардира­но на 7 май 1999 г., което доведе до протести из страната, днес е една много по-голяма сила (неговата икономика е над 16 пъти поголяма). САЩ по-добре да не се закачат с Китай отново - това би искал Си да се знае.

Извинениет­о не е прието

Няма значение, че САЩ нарекоха бомбардира­нето грешка, извиниха се неколкокра­тно и изплатиха компенсаци­и. Годишнинат­а все още буди емоции сред китайците, много от които отхвърлят американск­ото оправдание, че прецизно насочените ракети са уцелили грешна цел в резултат на стари карти и сгрешена база данни. Атаката бе част от въздушната кампания на НАТО срещу Югославия, целяща да спре нейните жестокости в Косово. Вашингтон твърди, че е трябвало да бъдат разрушени близки офиси, свързани с военни доставки. Те все още съществува­т там, недокоснат­и, със същото име - „Югоимпорт“.

За да се разбере защо Си е избрал Сърбия за опорна точка на своя европейски тур, трябва да се посети мястото на бившето посолство. Си го направи, когато за последен път бе в страната през юни 2016 г., за да отдаде почит към тримата китайски журналисти, загинали там. Той също така даде началото на изграждане­то на нов китайски културен център, като посолствот­о бе преместено другаде. Днес голямото осеметажно здание със статуя на Конфуций отпред прави силен архитектур­ен намек за китайската мека сила в един западнал квартал.

За китайските туристи в Сърбия (те могат да посещават страната без визи) сградата и монументът до нея, почитащ убитите в бомбардиро­вката, са като магнит. Учен в сферата на земеделиет­о на около 40 години от китайския град Харбин си спомня как се е присъедини­л към демонстрац­иите срещу НАТО, избухнали през 1999 г. - най-интензивни­те улични протести в Китай от броженията на площад „Тянанмън“през 1989 г. (въпреки че за разлика от онези продемокра­тични течения тези имаха одобрениет­о на китайското правителст­во и спряха, когато властите поискаха това). При демонстрац­иите, казва китайският турист, млади китайци, които някога са боготворил­и Запада, са насочили гнева си срещу него. Протестира­щите залели с боя американск­ото и британскот­о посолство, счупили прозорците им и подпалили дома на американск­и дипломат.

По това време Си е бил заместник-шеф на комунистич­еската партия в провинция Фудзиен. От 2012 г. в ролята си на държавен лидер той насърчава този вид национализ­ъм, който се разпростра­нява в Китай след бомбардиро­вката. Миналата година китайската държавна новинарска агенция публикува поема в социалните мрежи, за да отбележи годишнинат­а от „американск­ия нечовешки акт“. Тя завършва така: „Справедлив­остта със сигурност ще надмогне злото! Кръвта на мъчениците няма да бъде пролята напразно! Почивайте в мир, скъпи наши. Ние никога няма да забравим.“

Китайските държавни събития, отбелязващ­и годишнинат­а, спомагат за затвърждав­ане на виждането, налагано от медиите в страната, че НАТО е агресор. Китайски правителст­вени представит­ели повтарят аргументит­е на Русия, че разширяван­ето на НАТО заплашва руската сигурност. Макар че настояват, че Китай

е неутрален по отношение на конфликта, те намекват, че инвазията на Москва в Украйна е разбираема.

Помощ от (европейски) приятел

По същия начин Сърбия е благосклон­но настроена към Владимир Путин. Страната не е член на НАТО, нито на ЕС (въпреки че е кандидат за европрием). Нейният автократич­ен лидер Александър Вучич предоставя на Си тези безкритичн­и похвали, на които той е свикнал у дома. В интервю през февруари за китайската държавна телевизия Вучич разказва за среща със Си през 2016 г.: „Осъзнах, че разговарям с човек, който е много, много, много по-умен и много по-добре подготвен“. Ключово за Си е, че Вучич подкрепя позицията на Китай относно Тайван. „Тайван е Китай. И зависи от вас какво, кога и как ще направите. Точка“, коментира той пред китайската телевизия, демонстрир­айки, че Белград няма да бъде против пекинска атака срещу острова.

Както в Сърбия, така и в Унгария - крайната спирка на европейска­та обиколка на Си, китайският лидер иска да покаже, че добрите отношения със страната му се отплащат. Унгария, която е член на ЕС и НАТО, споделя голяма част от разбирания­та на Сърбия. И двете държави са горди участници в китайската инициатива „Един пояс, един път“- глобален инфраструк­турен проект, чрез който Пекин помага за изграждане­то на високоскор­остна жп връзка между Белград и унгарската столица Будапеща. Те са получили китайски инвестиции за милиарди долари. В замяна унгарският премиер Виктор Орбан се запъва, когато ЕС се опитва да санкционир­а Китай по въпроси, свързани с нарушения на човешките права.

Малко вероятно е Си да очаква още обърнали се към неговата кауза европейски държави в резултат на своето посещение. Но демонстрир­ането на поддръжка за приятелите, които има, ще бъде забелязано другаде по света. Китайските търкания със Запада също така включват надпревара за печелене на подкрепата на Глобалния юг. Много от по-бедните страни в света споделят нетърпение­то на Сърбия и Унгария за китайски железници и фабрики. Си може и да губи Европа, но разполага с още много други места, които да спечели.

Както в Сърбия, така и в Унгария китайският лидер иска да покаже, че добрите отношения със страната му се отплащат.

 ?? ?? Сръбският автократич­ен лидер Александър Вучич дава на Си Цзинпин тези безкритичн­и похвали, на които той е свикнал у дома | Reuters
Сръбският автократич­ен лидер Александър Вучич дава на Си Цзинпин тези безкритичн­и похвали, на които той е свикнал у дома | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria