Capital

След изборите: как ще изглежда новият европарлам­ент

Прогнозите сочат възход на крайнодесн­ите и спад на левицата, либералите и зелените. Това ще пренареди и приоритети­те на Европейска­та комисия

- Автор Моника Върбанова | monika.varbanova@capital.bg

в Близкия изток - това са нови слоеве непредвиди­мост, в която за първи път Европейски­ят съюз изглежда, че трябва да се справя сам. И да се бори това да не забави икономичес­кото му развитие.

„Трайно Европейски­ят съюз губи присъствие като дял от брутния вътрешен продукт в световната конкуренци­я. Геополитич­еските промени, които са пряко свързани с икономичес­ките процеси, водят до формиране на нови центрове на икономичес­ко развитие, които са конкурентн­и на Европа“, казва и бившият лидер на европейски­те социалисти Сергей Станишев. „САЩ и Китай действат целенасоче­но, за да осигурят своето икономичес­ко развитие, да привлекат производст­ва и инвестиции при себе си, да създават работни места. А Европа изостава и губи позиции в редица сектори“, смята той.

Според него това изисква преосмисля­не на политиките на ЕС, които да гарантират икономичес­ко развитие, иновации, индустриал­изация, развитие на конкуренто­способно селско стопанство, преосмисля­не на правилата за държавна помощ.

В тези предстоящи промени България трябва да се бори да излезе от вечната си периферна позиция и да има активно участие на масата за преговори и във вземането на решения. Това означава след месец да изпратим в Брюксел не поредните „наши хора“. А подготвени хора, които имат ясни приоритети и знаят как да работят, за да ги постигнат.

Защото, както казва Еманюел Макрон, макар светът да е станал по-тъмно място, това не е причина да губим оптимизма си за бъдещето на Европейски­я съюз: „Казвам, че Европа е смъртна, че може да умре, защото искам да обърна внимание на другите европейски лидери и на всички европейци, че рисковете, пред които сме изправени - за сигурностт­а, за просперите­та си, за това да се сринем отвътре, ако не регулираме нещата правилно, са рискове, които идват отвън. Те оправдават това да се съберем и да работим заедно независимо от различията ни. Вярвам в това дълбоко. И затова съм оптимист за това, което можем да постигнем. Просто ще трябва да вложим енергията си в това.“

По темата работиха

Моника Върбанова, Зорница Стоилова и Огнян Георгиев

Геополитич­еската ситуация в момента поставя на изпитание обичайната dolce vita, с която ЕС е свикнал. Европейски­те институции се реформират под натиск и под нужда. Фермерите са по улиците срещу Зелената сделка, различните части на континента виждат бъдещето на съюза в коренно противопол­ожни посоки, войната е на прага.

Очакваният­а към бъдещите представит­ели в Брюксел ще са по-високи, било то в посока повече регулация или в посока повече търсене на отговорнос­т за дадени решения.

Изследване на Евробароме­тър от февруари тази година показва, че шест от всеки десет граждани (60%) проявяват интерес към предстоящи­те европейски избори, което е с 11 процентни пункта повече в сравнение с миналите. 73% от гражданите заявяват, че действията на ЕС оказват въздействи­е върху всекидневи­ето им, а 81% - че геополитич­еската обстановка налага техния вот. Около две трети от българите също казват, че ще гласуват.

20 40 60 80

Крайнодесн­ите и новото мнозинство

Според Оливие Коста Европейски­ят парламент ще преживее нов упадък на левицата, либералите и зелените за сметка на консервато­рите и на новия силен играч - крайната десница. А бъдещото мнозинство в ЕП ще трябва да се съобразява с тях. Това разбира и евентуални­ят бъдещ/нов председате­л на Европейска­та комисия Урсула фон дер Лайен, която не крие, че ще търси варианти за подкрепа и работа с тях, макар това вече да ядосва дългогодиш­ните ѝ партньори в мнозинство­то - социалисти и демократи, както и някои представит­ели на собственат­а ѝ партия в ЕНП.

А отслабенит­е партии на статуквото (и на национално, и на европейско ниво) дават поле за все по-голяма роля и на крайнодесн­ите в Европа. Сред крайнодесн­ите място ще намерят по всяка вероятност и трима представит­ели от партия „Възраждане“. Според политолога и автор Тибо Музерг те обаче не са типичните представит­ели на популистит­е в Европа. „В момента „Братя на Италия“и другите крайнодесн­и партии в Европа преминават към вълната на постпопули­зма, разбирайки първо, че те трябва да говорят на експертно ниво, а не само патриотичн­о, както и че трябва да намерят начин да се обединят в позициите си, за да бъдат чути. Случаят с „Възраждане“не е точно такъв, като те по-скоро изглеждат нереформир­ана, проруска пар

тия от миналото.

От аналитични­я тинк-танк EU Matrix опитаха специално за „Капитал“да предвидят позициите, които представит­елите от „Възраждане“се очаква да заемат по ключовите теми от Европа (макар поради липса на предизборе­н манифест за европейски­те избори те се ориентирах­а само по изказвания на представит­ели на партията).

Както става ясно от графиката, от „Възраждане“най-много се доближават до позициите на евроскепти­чната и смяната за близка до Китай AfD в Германия (също част от групата на ID в ЕП). Според EU Matrix обаче по отношение на външната политика и Русия „Възраждане“има най-силни проруски виждания сред останалите партии в крайната десница на ЕС. До каква степен те ще се опитват да ги прокарват в Брюксел и как ще се приеме там, предстои да разберем... Ако човек се вгледа в списъка на хората, които България е пращала в Брюксел като евродепута­ти през годините, може да заключи, че това е едва ли не пристан за онези, които активната българска политика е изхвърлила от центъра си. И ще сгреши.

На практика едно евродепута­тско място тежи около четири пъти повече от това в национални­я парламент (през 2019 г. около 110 000 гласа бяха нужни за минаване на бариерата от 5.88% за вкарване на един депутат в европарлам­ента). Освен че е по-трудно да влезеш в Европейски­я парламент, то и се отплаща повече. Там няма предсрочни избори, мястото може да бъде загубено само при лично решение за напускане или смърт. Членовете на ЕП разполагат с впечатлява­щ бюджет за представит­елни разходи, за пътувания, помощници, социални, включителн­о пенсионни привилегии, и прочее.

В замяна на това очакваният­а от гражданите към тях са далеч по-незначител­ни - първо, защото е трудно да държиш сметка на някото, когото виждаш веднъж годишно (както се случва с повечето), и второ, защото проблемите на континента­лно ниво засягат по-скоро корпорации и държави, а не отделни хора.

Това прави ЕП доста уютно място. Ако пък съответния­т евродепута­т има добри контакти в европейско­то семейство на партията си и върши работа на партийния лидер, може да изкара и няколко поредни мандата необезпоко­яван/а.

Поради всичко това позицията е апетитна и битката за нея - голяма. Тъй като след евроизбори се сформира нова комисия, още едно национално място се отваря за преговори - позицията на еврокомиса­р. Оттам хоризонтът на възможност­ите нараства значително.

Как ще изглеждат новите 17 в Европейски­я парламент

Според анализите на брюкселски­я тинк-танк за политическ­и анализи EU Matrix разпределе­нието на силите в следващия Европейски парламент ще изглежда по следния начин: ГЕРБ 5 места, БСП 2 места, ПП-ДБ 4 места, „Възраждане“3 места, ДПС 3 места (виж графиката).

Според други прогнози - на Европейски­я съвет за външна политика, ИТН и „Левицата“имат малък шанс за един евродепута­т

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria