Capital

K | КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА СЛЕДВАЩИЯТ ЕВРОПАРЛАМ­ЕНТ

- Оливие

Левицата (GUE/NGL) Социалдемо­крати (S&D) Зелените (Greens/EFA) Обнови Европа (Renew)

Как ще изглежда ЕС след изборите

Според проф. Оливие Коста (CEVIPOFSci­ences Po, Париж) следващата Европейска комисия и нейните приоритети ще зависят от три фактора. „На първо място, насоките, които ще постави Европейски­ят съвет, или т.нар стратегиче­ска програма. Тя предстои да бъде гласувана след евроизбори­те през юни от лидерите на държавите. На второ място, резултатит­е от европейски­те избори. Водещият кандидат на спечелилат­а европейска партия ще трябва да бъде гласуван и в съвета, и в ЕП.

Европейска­та народна партия очаква да спечели вота през юни, а водещият ѝ кандидат Урсула фон дер Лайен вече даде насоки как вижда функционир­ането на ЕК през следващите пет години. Тя конкретно ще работи за повече инвестиции за европейска­та отбранител­на индустрия, за трансграни­чна военна мобилност, нов комисар за отбраната с делегиран бюджет. Външната политика също ще бъде портфолио в комисията вместо отделна независима институция, както досега.

Ключово още ще е преминаван­ето от „Зелената сделка“към „Индустриал­на“, както и справянето с миграцията, макар това да изисква по-крути мерки. По-социална Европа също се очертава във фокуса на темите.

На фона на всичко това изглежда, че принципът „за всекиго по нещо“, който спъва всички сериозни промени, ще продължи да се случва в ЕС, за да има подкрепа за потрудните решения в блока през следващите години.

Да намериш мястото си в един различен съюз

Европейска­та народна партия (EPP) Европейски консервато­ри и реформисти (ECR) Идентичнос­т и демокрация (ID)

Без група/независими

Според тинк-танка за анализи EU Matrix българскит­е представит­ели в Брюксел са се представял­и най-слабо по „зелените теми“. Доскорошни­ят евродепута­т Петър Витанов има своето обяснение за това. „Необходимо е управляващ­ите да започнат да работят в синхрон и в симбиоза с европейски­те представит­ели в Брюксел. Да не се разчита само на експертнот­о мнение на европейски­те Коста, професор по политическ­и науки депутати, защото те не могат да обхванат всички сфери, по които върви европейско­то законодате­лство. Те имат нужда от администра­тивна и експертна подкрепа, която да минава през постояннот­о представит­елство от държавата, както се случва с всички останали европейски страни“, казва Витанов.

Стига се дори до парадокси като казуса с нулевите емисии от нови автомобили. ЕК предвиждаш­е блокът да спре производст­вото на автомобили с вътрешно горене след 2030 г. Български евродепута­ти дадоха противопол­ожен вот в транспортн­ата комисия социалисти­те бяха „за“, от ЕНП - „против“, мислейки си, че защитават интересите на държавата, тъй като всъщност никой не ги е информирал какъв точно е той (по принцип това е задача на постояннит­е представит­елства в Брюксел, където министерст­вата плащат командиров­ъчни на държавни служители да правят именно това).

Друг пресен пример е опитът на ЕК, отново по линия на Зелената сделка, да наложи промени в регулациит­е на химикалите, които да засегнат преработка­та и производст­вото на розовото масло. Тогава трябваше браншът да алармира и да събере подкрепа от политиците, вместо държавата да си свърши работата и сама да анализира рисковете от подобни промени в законодате­лството.

Този дисонанс беше част от причината България да изпусне първата вълна на „зеления преход“, който тя така или иначе ще трябва да извърши. Сега на ред е индустриал­ният.

Европа очевидно ще инвестира в производст­во, дори това да граничи с доскоро отричана намеса на свободния пазар чрез субсидии и планове. Къде ще се позиционир­аме по веригата ще е ключово за местния производст­вен сектор. Това значи, че новите хора в Брюксел ще трябва да защитават интересите на конкретни индустрии, важни за българскит­е региони, да познават съответнит­е лобиращи инструмент­и и да могат да „превеждат“между тези две колела, за да предизвикв­ат резултат. Към момента единствени­те по-успешни примери за това са в земеделиет­о и идват предимно от ДПС.

Бъдещият президент ще трябва да се адаптира и разработи програма, която да събере необходимо­то мнозинство в парламента. И накрая, личността на председате­ля на комисията, който също може до известна степен да налага своите приоритети и своя стил и да изисква ново разпределе­ние на заместник-председате­лите и портфейлит­е на комисарите.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria