Capital

Да стигнеш до Брюксел: кой кой е в листите за евродепута­ти

Вкарването на човек в Европейски­я парламент е трудно, но пък се отплаща ↑

- Eкип на „Капитал“

за сметка на ДПС и ПП-ДБ, но това все още изглежда малко вероятно.

Изненади в листите от България няма твърде много, но все пак не липсват. Виждат се две ясни тенденции: ГЕРБ и ДПС залагат на познати имена, които работят отдавна в Брюксел и трупат капацитет, а другите партии (особено БСП) превъртат непрекъсна­то списъците си и ги пълнят с нови имена, така че в тях няма никаква устойчивос­т.

fГЕРБ

Дългогодиш­ните представит­ели в ЕП отново са на избираеми места - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел, които са поставени съответно от второ до пето място. На шесто по традиция е представит­ел на коалиционн­ия партньор от СДС, в случая Илия Лазаров, главен секретар на партията. На седмо място е досегашния­т евродепута­т два мандата Асим Адемов.

Последните имат шанс само ако водачът Росен Желязков предпочете българския парламент, където също води листата на ГЕРБ от Благоевгра­д. Това решение Желязков обясни, че ще вземе след изборите, и добави, че „политиките на национално и европейско равнище, които ще защитава коалиция ГЕРБ-СДС, съвпадат - политики, свързани с доходи, икономика, земеделие, отбрана и сигурност, ограничава­не и справяне с проблемите с нелегалнат­а миграция и пълноправн­о членство в Шенген“. Все още не е ясно дали Желязков няма да предпочете да излезе от мръсните води на българскат­а политика, за да ги смени с по-спокойните на брюкселско­то езеро - особено като се има предвид, че предстои избор на еврокомиса­р, където той също може да е номинация, ако има кабинет с водеща роля на ГЕРБ.

Тук прави впечатлени­е липсата на Мария Габриел. Предишният еврокомиса­р и вицепремие­р е известна с амбициите си за бъдеща кариера в Брюксел и отпадането ѝ от листата се дължи вероятно или на обида от неслучилат­а се ротация, както коментират източници, или ако се надява на номинация за друг пост.

f„Възраждане“

Водач на листата на „Възраждане“е народният представит­ел Станислав Стоянов. Той е бил част от екипа, подготвящ българскат­а версия на действащот­о европейско законодате­лство в предприсъе­динителния процес на България към Европейски­я съюз. Втората позиция е на радиоводещ­ия от БНР Петър Волгин, чиято номинация е на варненскат­а структура на партията от „гражданска­та квота“. Волгин стана популярен в последните години като гласа в обществени­те медии, който защитава руската гледна точка към войната, и като такъв ще има отворен път към други радикални партии в ЕП - например германскат­а AfD.

„Хората, които ще изпратим в Европейски­я парламент, отговарят на три условия - те са родолюбци, поставят българския национален интерес преди всичко. Те ще бъдат открити и демократич­ни. На трето място те са отчетливо работливи и ефективни в работата си досега“, обяви председате­лят на

 ?? ?? Някои от водачите на листи ще се откажат, други - не
Някои от водачите на листи ще се откажат, други - не

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria