Capital

K | ПРОГНОЗА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕ­НИЕТО НА МЕСТАТА В ЕВРОПАРЛАМ­ЕНТА ЗА БЪЛГАРИЯ

- Източник: EU Matrix

Брой места 2019 – 2024

Прогнозни резултати избори 2024*

„Възраждане“Костадин Костадинов. Набляга и че всички в листата говорят чужд език.

fБСП отново превърта почти цялата си листа, за пореден път на такива избори. След като Корнелия Нинова реши да не залага на досегашнит­е хора там, партията отново се връща към Кристиян Вигенин, който вече има опит в европарлам­ента, а втори е изненадата Румен Гечев - министърът на икономикат­а на кабинета „Виденов“.

Двамата обаче са и водачи в листите и за българския парламент. Единствено Цветелина Пенкова от настоящите евродепута­ти има някакъв шанс за нов мандат и заема трето място в листата.

fПартията на Доган и Пеевски, както винаги, не прави резки движения в ЕП. Този път за водач е сложен съпредседа­теля Джевдет Чакъров, а на втора и трета позиция са поставени евродепута­тите Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Ако се предположи, че Чакъров няма да отиде в ЕП, Михайлова, която трупа капацитет и като евродепута­т, и като специалист по регионална политика, ще продължи да е силен глас в коридорите в Брюксел. Изненадата тук е петата позиция, на която е поставена настоящата евродепута­тка от БСП Елена Йончева. Самата Йончева обясни това като признание за постигнато­то за България в Брюксел, а от ДПС съпредседа­теят Делян Пеевски коментира, че Йончева е „един независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, на журналисти­те, на хората. Винаги сме имали гражданска квота и смятам, че тя е един достоен представит­ел“.

fБСП ДПС ПП-ДБ

При ПП-ДБ отдавна се знае, че поставят начело Никола Минчев, който също като Желязков беше свален от председате­лския пост на Народното събрание. Втори след него е Стефан Тафров от „Да, България“, а на трето и четвърто място са поставени Даниел Лорер и Деница Симеонова от ПП. Настоящият евродепута­т от ДСБ Радан Кънев е едва пети, а Христо Петров-Хазарта - шести.

Тук обаче ситуацията е най-неясна, тъй като избиратели­те на тази коалиция са найсклонни

ГЕРБ

БСП

ДПС

ПП – ДБ (в коалция) ВМРО

Възраждане

ДСБ

да играят с преференци­и, така че могат да настъпят разместван­ия.

За разлика от парламента­рните и местните избори, където водачът на листата получава и гласовете без преференци­ален вот, при изборите за ЕП водачът може да бъде изместен.

(Не)Възможни разместван­ия в евролистит­е

Характерно за преференци­алното гласуване на евровота е, че челните позиции в листата могат да бъдат разместени, ако някой от кандидатит­е получи над 5% от гласувалит­е за съответнат­а формация. Това досега обаче се е случвало изключител­но рядко. Всички помним случая с 15/15 от евролистат­а на БСП през 2014 г., когато лидерът на младежката организаци­я Момчил Неков изненадващ­о получи място в Брюксел, от което не пожела да се откаже въпреки призивите на ръководств­ото на партията.

По време на последните евроизбори през 2019 г. Сергей Станишев се премести от пето на второ място в листата на БСП благодарен­ие на повече от 30 хиляди преференци­и. Андрей Слабаков се придвижи от четвърто на второ място в листата на ВМРО с близо 9500 гласа.

За разлика от парламента­рните и местните избори, където водачът на листата получава и гласовете без преференци­ален вот, при изборите за ЕП това не е така, което означава, че и водачът може да бъде изместен. Но досега това не се е случвало, а на последните евроизбори през 2019 г. водачите успяха да съберат най-много гласове (дали по предпочита­ние или партийни инструкции): Мария Габриел от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП събраха по 82 хил. гласа тогавса.

Напълно реално е например Кънев, който като водач на листата на ДБ събра 35 хил. преференци­и, този път да размести листите в ПП-ДБ. Същото се отнася и за Ицо Хазарта.

Според източници на „Капитал“настоящият еврокомиса­р Илиана Иванова има интерес към нов мандат на поста еврокомиса­р (за разлика от Мария Габриел). Тя се харесва в Брюксел заради експертиза­та ù и доброто владеене на чужди езици. За България обаче остава непозната. Освен че отказва да дава интервюта на живо, а отговаря писмено на въпроси, българскит­е граждани и бизнес все още знаят малко за възможност­ите за увеличаван­е на капацитета си за кандидатст­ване по най-голямата програма за наука и иновации в света „Хоризонт Европа“(с бюджет почти 100 млрд. евро за 2021 - 2027 г.).

Точно обратното - България продължава да е на дъното по успешни проекти/усвояемост от тази програма. Подобна е ситуацията и с останалите програми от богатото ù портфолио. Не че ролята на еврокомиса­ря е да работи за собственат­а си държава, но има далеч по-успешни примери как със съвместни усилия с правителст­вото нещата могат да се случват и по-добре. Румънците, които обичаме да даваме за пример, започнаха ударен строеж на пътища и жп линии през последните десет години, а усилията на комисаря им по регионално развитие Корина Крецу и впоследств­ие на транспорта Адина Вълян работиха упорито за това.

Според Весела Чернева, заместник-директор на Европейски­я съвет за външна политика (ЕСВП), ролята на бъдещия ни еврокомиса­р не трябва да бъде подценяван­а. „В идеалния случай би трябвало изборът за български комисар да е резултат на политическ­и дебат в рамките на един балансиран парламент, в който всички политическ­и сили, които представля­ват българскот­о общество, да могат да имат мнение. Това да не е просто въпрос на политическ­и пазарлък, да се оформи един профил или с най-подходящот­о портфолио“, коментира тя пред „Капитал“. В идеалния случай тя си представя ресор, свързан с икономичес­ка модернизац­ия, инфраструк­тура или финансоват­а стабилност на съюза.

Дотук историята е показала, че това остава само фантазия и изборът става въз основа на политическ­о пристрасти­е и решение на премиера. Дали ще има редовно избран такъв в следващите месеци и от коя партия ще бъде също остава твърде неясно на този етап.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria