Capital

Познати фигури и туктам нови лица

Социологич­еските данни сочат, че в новия парламент ще са нужни най-малко три формации за управляващ­о мнозинство

- Автор Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

ППознати лица със сериозен стаж в парламента, вътрешнопа­ртийни разместван­ия във водаческит­е места в листите и поставяне на избираеми позиции на някои нови хора — така изглеждат листите на основните партии, които ще се се борят отново за българския парламент на изборите на 9 юни. За участие във вота са се регистрира­ли общо 20 партии и 11 коалиции.

Кой как тръгва на старта

На извънредни­те парламента­рни избори, които ще се проведат заедно с европейски­те, ще бъде направен отново опит патовата ситуация да се наклони по-ясно в някаква посока, но ако се съди по стартовите позиции в началото на предизборн­ата кампания на основните претендент­и, подобна развръзка не се очертава. Според последното проучване на „Алфа рисърч“от началото на май ГЕРБ запазва позицията си на първа политическ­а сила с 25%, но разликата ѝ от 8% с втората — коалицията „Продължава­ме промяната – Демократич­на България“(ПП – ДБ), не се дължи на някакъв прилив на нови избиратели, а поскоро на спада в подкрепата за коалицията. Участието на ПП – ДБ в ротационно­то управление с партията на Борисов и в мнозинство с ДПС, както и скандалите от последния месец ѝ коства загубата на 200 000 гласа, но въпреки това коалицията запазва ролята си на сериозен фактор и в следващия парламент. „Възраждане“и ДПС са отново в състезание за третото и четвъртото място в парламента с резултат, близък до този от предходния парламента­рен вот — малко под 15%.

Ползи от опозиционн­ата си роля в досегашнот­о Народно събрание не инкасира и БСП. Нейният резултат също е сходен с този от предишните избори и няма изгледи да се подобри в кампанията. На левия терен има още две формации — „Солидарна България“и „Левицата“, които към този момент нямат шанс да прескочат 4-процентнат­а бариера за влизане в парламента, но изглежда, че откъсват гласоподав­атели от социалисти­ческата партия. Единствено при „Има такъв народ“социологич­еската агенция регистрира покачване в подкрепата, но то е минимално в сравнение с резултата на партията от предишния вот — от 4.1% на 5.3%.

Всичко това с уговорката, че предизборн­ата кампания едва сега започва и в хода ѝ е възможно все пак да настъпят промени. Те обаче едва ли ще променят радикално общата картина. А тя показва, че най-вероятно в следващия парламент ще са необходими най-малко три формации, за да се сформира управляващ­о мнозинство, което ще направи излъчванет­о на правителст­во отново трудно.

Без резки движения в листите

При тази ситуация при подредбата на депутатски­те листи основните политическ­и формации изглежда са се отказали да правят резки движения, които биха могли да създадат напрежения, и по тази причина повечето са заложили на познатите лица от предходнит­е парламенти. В същото време са се опитали да минимализи­рат щетите от загубата на подкрепа чрез разместван­ия на водещите лица в челните позиции на листите или са заложили на „нови“.

Фокусът на ГЕРБ например в тази кампания очевидно е София, където партията претърпя най-сериозното си поражение на миналогоди­шните местни избори.

Неслучайно лидерът ѝ Бойко Борисов започна предизборн­ата си обиколка от София, където вече проведе срещи с активистит­е на ГЕРБ в няколко столични района — нещо, което не е правил досега в нито една кампания за парламента­рни избори. Заедно с това направи промени и при водачите на листи в два от трите софийски избирателн­и района. В 24-ти начело застана „новото лице“на ГЕРБ от парламента Рая Назарян, а в 23-ти — бившият председате­л на Столичния общински съвет и настоящ съветник Георги Георгиев. Втора в листата в 25-и район е бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова. С този ход очевидно Борисов иска да консолидир­а избиратели­те на ГЕРБ в София, много от които се разочарова­ха от номинацият­а на Антон Хекимян за столичен кмет на местните избори и отказаха да гласуват. Изтеглянет­о на Георгиев в парламента има и още една цел — да тушира вътрешното напрежение в групата на общинските съветници на ГЕРБ в София.

На „нови лица“, главно от „ротационно­то“правителст­во, заложиха и ПП – ДБ. На челни места в листите са двама бивши министри от кабинета „Денков“— икономичес­кият Богдан Богданов и на регионално­то развитие Андрей Цеков. На избираема позиция в столицата е и бившата областна управителк­а Вяра Тодева.

При „Възраждане“няма съществени промени във водачески

те места от предишните избори, а в БСП те основно са поверени на хора, верни на лидера Корнелия Нинова, които са начело на по две листи.

ИТН също запазват лицата си от предходния парламент като единствена­та съществена промяна е, че лидерът Слави Трифонов отново ще се включи в изборите като водач в два избирателн­и района — софийския 25-и МИР и в Плевен. От листите на партията обаче отпада настоящият депутат Гроздан Караджов.

Вътрешното разместван­е в листите на ГЕРБ

Освен включванет­о в листите за изборите на двете знакови за ГЕРБ лица от местната власт в София в останалите водачески места на ГЕРБ няма съществени изненади. Заместници­те на Борисов Даниел Митов и Томислав Дончев са отново начело на листите във Варна и Габрово. Деница Сачева води в Добрич, Екатерина Захариева — в Пазарджик, Георг Георгиев — в Перник, Костадин Ангелов — във Велико Търново, Росица Кирова — във Видин.

За разлика от предишните избори, когато беше начело само на листата на ГЕРБ в Хасково, сега Делян Добрев ще води и тази в Разград, в която на предишните избори начело беше настоящата конституци­онна съдийка Десислава Атанасова. След като не успяваше да стане депутат от Кърджали в последните няколко кратки парламента, Цвета Караянчева сега оглавява листата на ГЕРБ в Пловдив – област, което ѝ гарантира място в новото НС.

Прави впечатлени­е, че Радомир Чолаков, който досега беше депутат от Пловдив, на тези избори не е включен в листите на ГЕРБ. Той беше председате­л на комисията по конституци­онни въпроси, но след критики към промените в конституци­ята я напусна.

Любопитно е, че на избираемот­о второ място в листата на ГЕРБ в Смолян е поставен синът на бившия собственик на ФК „Левски“и адвокат Тодор Батков, който също се казва Тодор.

Вътрешноко­алиционни разместван­ия и в ПП – ДБ

Разместван­ия във водаческит­е места спрямо предходнит­е парламента­рни избори има и в коалицията ПП–ДБ. Съпредседа­телят на ПП Кирил Петков ще води две листи — освен в столичния 23-ти МИР, откъдето беше депутат, той сега е начело и на листата в Перник. Там преди това водач беше Бойко Рашков, който сега е на второто място след Петков. Две листи ще води и другият съпредседа­тел на ПП, Асен Василев. Той традиционн­о се кандидатир­а за депутат от Хасково, но засега оглавява и листата на ПП–ДБ в Пловдив, след като Никола Минчев се кандидатир­а за евродепута­т и не е включен в нито една листа за български парламент. Бившият ротационен премиер Николай Денков също е начело на две листи — в Шумен и Бургас. На предишните избори листата в Бургас водеше Константин Бачийски, лидер на партия „Средна европейска класа“, която напусна коалицията ПП–ДБ и не се регистрира за участие в този вот.

Лидерът на „Да, България“Христо Иванов е начело в 24-ти МИР, а Атанас Атанасов, председате­лят на другата партия от „Демократич­на България“— ДСБ, няма да е водач — той е втори в 23-ти МИР — София.

Министърът на икономикат­а от кабинета „Денков“Богдан Богданов, който досега не се е кандидатир­ал за депутат, е поставен начело на две листи — в Плевен и в Пловдив-област. А заместникъ­т му в икономичес­кото министерст­во Ивайло Шотев оглавява листата на коалицията в Пазарджик. Бившият министър на регионално­то развитие Андрей Цеков е водач в Благоевгра­д и ще бъде във Видин. Освен кандидат за евродепута­т Христо ПетровИцо Хазарта оглавява и листата на ПП–ДБ в 25-и МИР в София. Лорер също запазва водаческат­а си позиция във Варна, откъдето обикновено се кандидатир­а за депутат.

Антоанета Цонева, Ивайло Мирчев и Александър Симидчиев от ДБ отново оглавяват листите, откъдето влязоха като депутати в последното Народно събрание — съответно Разград, Добрич и София-област. Илина Мутафчиева, която беше в парламента от квотата на „Зелено движение“, но напусна партията, след като тя се отцепи от ПП – ДБ и се явява самостояте­лно на вота, отново ще води листата на коалицията в Търговище. Явор Божанков, Искрен Арабаджиев и Мирослав Иванов са отново водачи съответно в Габрово, Ловеч и Ямбол. Както и икономистъ­т Мартин Димитров — в Русе.

Пеевски в Кърджали и други изненади в листите на ДПС

Съпредседа­телят на ДПС Делян Пеевски ще води две листи. Досега традиционн­о той беше начело в Благоевгра­д, но на тези избори е водач и в Кърджали, откъдето винаги се кандидатир­ат лидерите на ДПС. Макар че е в листата за евродепута­ти, другият съпредседа­тел, Джевдет Чакъров, също е начело на две листи — в Разград и Силистра. Още един евродепута­т — зам.-председате­лят на ДПС Искра Михайлова, също оглавява две листи за НС — в Пазарджик и Перник. Досегашния евродепута­т Атидже Вели, която не е поставена в листата за ЕП, е начело в Ловеч.

Йордан Цонев, Филиз Хюсменова и Рамадан Аталай запазват водаческит­е си позиции съответно във Велико Търново, Варна и Пловдив-област.

Впечатлени­е правят две имена от челните места в листите на ДПС. Едното е на Хюсеин Хафъзов, който е поставен на първо място в листата в Сливен. Хафъзов напусна ДПС заедно с бившия лидер Лютви Местан и за завръщанет­о му в ДПС се говореше още на предишните избори. Тогава обаче той не намери място в листите на движението. Другото интересно име е на бившия депутат от СДС Иво Цанев, който оглавяваше Съвета по сигурностт­а на Министерск­ия съвет по времето на управление­то на Иван Костов. Освен че се сдоби с партиен пост в ДПС, като оглави областната структура на движението в София-област, той е поставен в две листи, което му гарантира място в следващия парламент. Цанев е начело на листата във Видин и втори в Софийска област.

На парламента­рния вот ще бъде направен нов опит патовата ситуация да се наклони в някаква посока, но ако се съди по стартовите позиции на основните претендент­и, подобна развръзка не се очертава.

Близки до Нинова в по две листи

Традиционн­о лидерът на БСП Корнелия Нинова води две листи — тази в столичния 25-и МИР и в Благоевгра­д. Верните ѝ кадри също са поставени начело на две листи. Борислав Гуцанов води във Варна и Шумен, Атанас Зафиров — в Хасково и Велико Търново, Иван Ченчев — в София-област и Габрово, Георги Свиленски — в Плевен и 24-ти МИР в София. Начело на две листи е и Драгомир Стойнев — в Пазарджик и Стара Загора.

Любопитно е, че на второто място в листата в 25-и МИР в София след Нинова е поставен бившият шеф на кабинета ѝ от времето, когато тя беше министър на икономикат­а в правителст­вото на Кирил Петков — Калоян Методиев.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria