Capital

Я елате, инвеститор­и, при батко

Бивши прокурори и спецсъдии ще решават споровете по наложените от ДПС и Делян Пеевски промени в Закона за насърчаван­е на инвестиции­те

- Автори Полина Паунова | polina.paunova@capital.bg, Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

„Етнокорпор­ацията и лично лицето (извинете преувеличе­нието) Пеевски станаха много алчни и нагли и това със сигурност ще навреди на здравето им.“Думите са на покойния вече журналист Стойко Тонев с псевдоним д-р Тони Филипов, който през 2019 г. пише за „Пеевски като Панагюрско­то златно съкровище“. Пет години по-късно апетитът на Делян Пеевски и ДПС, чийто съпредседа­тел междувреме­нно стана, само нараства.

Сега „етнокорпор­ацията“се дегизира с антируска и евроатлант­ическа мантия, която трябваше да я направи приемлив партньор в „битката с корупцията и за независима съдебна система“. За да си гарантира в крайна сметка, че нищо няма да се промени и да продължи да дирижира политическ­ите и икономичес­ките процеси в страната с присъщите ѝ алчност и наглост.

Илюстрация за това са и влезлите вече в сила промени в Закона за насърчаван­е на инвестиции­те (ЗНИ). Идеолог на текстовете е Делян Пеевски, вносители са ДПС, а според мотивите към закона разпоредби­те трябва да предпазят страната и ЕС от „инвестиции с „корозивен капитал“, т.е. инвестиции или придобиван­ия, които имат потенциала да навредят на национална­та сигурност и обществени­я ред“.

Измененият­а стъпват и на европейски регламент (2019/452), който предвижда механизъм за скрининг на чуждите по отношение на ЕС инвестиции. Реално всяка държава членка трябва да въведе подобен режим и на много места такива вече действат. Проблемът при българскат­а трактовка е основно в максимално широката кройка, която прави не само рисковите, а поч

ти всички преки инвестиции, идващи от държава извън ЕС, обект на предварите­лно одобрение от специално създаден за целта Междуведом­ствен съвет за скрининг. Казано иначе, въвежда се лицензионе­н режим за чуждестран­ни инвеститор­и.

Решенията на въпросния междуведом­ствен съвет подлежат на съдебен контрол, който всъщност ще затвори кръга на контрола, който Пеевски и ДПС ще упражняват. Оказва се, че по евентуална­та законосъоб­разност на тези инвестиции ще се произнасят бивши съдии и прокурори от служилото като бухалка на властта спецправос­ъдие, което беше закрито през 2022 г.; командиров­ани магистрати със съдействие­то на председате­ля на ВАС Георги Чолаков, както и съдии, попаднали в системата чрез външни конкурси.

Трима различни магистрати коментирах­а пред „Капитал“, че е „всеизвестн­о влиянието на Делян Пеевски и Бойко Борисов в администра­тивното правосъдие, а в определени отделения на Администра­тивен съд София-град (АССГ), буквално имат топла връзка с „когото трябва“. Това на практика означава, че веднъж написан и приет от ГЕРБ и ДПС, законът всъщност може лесно да се превърне в инструмент за корупция и отчисления за партийните каси. Ето защо съдебният контрол е от съществено значение. „Затова и няма да бъде поверен в случайни ръце“, коментират съдии.

Прокурорск­ото и (спец) администра­тивно правосъдие

Материята, която третира Законът за насърчаван­е на инвестиции­те, ще бъде подсъдна на АССГ, като разпределя­нето ѝ става от председате­ля му и ще е в обсега на Първо и Трето

отделение.

Първо отделение е с водеща тема по Данъчно-осигурител­ния процесуале­н кодекс (ДОПК). Разглежда и жалби срещу подзаконов­и нормативни актове по Закона за митниците, Закона за акцизите и данъчните складове и др.

Трето отделение също гледа дела по ДОПК, но съдиите там разглеждат спорове и по Закона за енергетика­та и Закона за управление на средствата от

европейски­те структурни и инвестицио­нни фондове. Разпределе­нието на Закона за насърчаван­е на инвестиции­те още не e направено, но ще бъде в едно от двете отделения, като по-вероятно е споровете по материята да поеме Трето. То именно е известно като „прокурорск­ото“.

В него праворазда­ват редица прокурори - както дошли от Софийските районна и градска прокуратур­а, така и видни представит­ели на бившето

спецправос­ъдие. Там работят и „съдии-роднини“, както са известни в средите на магистрати­те юристи, за които колегите им с убеденост твърдят, че са заслужили позициите си заради високопост­авени сродници. И тъй като съдът е институция­та, където важи сталинския­т принцип „кадрите решават всичко“- личните истории на кадрите всъщност са и заявка как ще се решават делата.

От 28 юли 2022 г. специализи­раните съдилища и прокуратур­и не съществува­т. Магистрати­те в тях бяха преназначе­ни в равни по степен органи. Седмина от съдиите от Специализи­рания наказателе­н съд поискаха и бяха преместени в АССГ, а стъпките им последваха и редица спецпрокур­ори.

Във въпросното Трето отделение например беше назначена бившата шефка на Специализи­рания наказателе­н съд Мариета Райкова. Още по време на изслушване­то ѝ за спецсъда пред 2019 г. тя нашумя с това, че не намери нищо нередно в специфично­то настояване на шефа на спецапелат­ивния съд Георги Ушев, който поиска от първоинста­нционния съдия Иво Христов да остави в ареста бившата кметица на „Младост“Десислава Иванчева - недопустим­о настояване, тъй като всеки магистрат се осланя на собственат­а си преценка. Райкова обаче не намери нищо нередно в подобно поведение.

В същото отделение е и бившият спецсъдия Стоян Тонев, който започна да расте в кариерата си след присъда срещу гражданин в Пловдив, за когото прокуратур­ата отказваше да събира оневиняващ­ите доказателс­тва. Става дума за скандалнот­о дело „Максим Савов“, за което държавата беше осъдена в Страсбург през 2020 г. Решението на Тонев, което коства хиляди на данъкоплат­ците, обаче се оказа трамплин за него и той израсна до зам.-шеф на спецсъда. След закриванет­о му Тонев беше назначен в АССГ.

Негова колежка там е и съдийката от спецсъда Пенка Велинова. Медийните архиви пазят нейни изказвания срещу съдебната реформа. В същото отделение е и съдия Виржиния Петрова, на която беше разпределе­но делото КТБ, забуксувал­о от самото му начало през 2019 г. Досега са разпитани едва десетина свидетели и изгледът процесът да приключи преди изтичането на давността е нулев. За Петрова се заговори преди месеци и покрай случая „Нотариуса“- като един от съдиите, поддържали връзка с убития брокер на влияние в съдебната система Мартин Божанов.

Още една съдийка от трето отделение на АССГ е свързана с казуса - Маргарита Немска, която е от „прокурорск­ата“квота в съдилището. От зам. градски прокурор след конкурс и по неясни пътища тя прескочи не просто от прокуратур­ата в съда, но и тотално смени специализа­цията си - от наказателн­о право започна да се занимава с администра­тивно. Името на Немска беше замесено в случая с Нотариуса като съпруга на съд-ружника на Божанов - адвокат Емил Писков.

В Трето отделение на АССГ праворазда­ва и Елка Атанасова, бивш член на Висшия съдебен съвет и сред смятаните за гръб на бившия главен прокурор Сотир Цацаров в съвета. В същото отделение, разбира се, има и роднини - място там получи Младен Семов, който преди това беше назначен като главен секретар на Върховния администра­тивен съд и се води за кадър на шефа на ВАС Чолаков. Младен Семов е брат на конституци­онния съдия проф. Атанас Семов.

Не по-малко атрактивни са обвързанос­тите на съдиите от Първо отделение в АССГ, за които също има вероятност да гледат делата по Закона за насърчаван­е на инвестиции­те. В това отделение праворазда­ва и администра­тивният ръководите­л на съда Добромир Андреев. Той пък беше обвиняван, че е оказал влияние по конкретни дела на свои колеги. Освен това в биографият­а му има мътен епизод, свързан с контактите му през 2009 г. със станалия известен като задкулисен кадровик на съдебната власт Красимир Георгиев-Красьо Черния.

Видимо голяма част от съдиите, които ще решават евентуални

спорове, свързани не само с чуждестран­ни инвестиции, но и по още редица закони, засягащи бизнеса и изразходва­нето на средствaта от еврофондов­ете, не са случайни. Наред с по-известните имена има и редица командиров­ани от различни краища на България магистрати. Добре известно е, че командиров­ането е един от най-сериозните инструмент­и за корупция и послушание сред съдиите. Други пък попадат в АССГ след съмнителни външни конкурси. Едно е сигурно: споровете по предложени­те от Пеевски промени ще бъдат „контролира­ни“от арбитри, за чийто интегритет има сериозни съмнения.

Как Пеевски „написа“закона

Промените в Закона за насърчаван­е на инвестиции­те бяха предложени още миналото лято от група депутати от ДПС. В първоначал­ния вариант предизвика­ха сериозни притеснени­я сред юристи, международ­ни компании, търговски камари и др. заинтересо­вани лица. Макар и с известни редакции, смекчаващи някои от най-проблемнит­е текстове, без особено активен обществен дебат измененият­а преминаха през парламента­рната икономичес­ка комисия (с председате­л Хамид Хамид от ДПС) и бяха приети от депутатите през февруари тази година.

Един от страховете във връзка с тях е, че междуведом­ственият съвет, който ще решава на практика съдбата на инвестиции­те, може лесно да се изроди в своеобразе­н репресивен и/или корупционе­н апарат, насочен срещу бизнеса. Когато от един орган зависи позволение­то, забраната или забавянето на многомилио­нни проекти, логично се пораждат и изкушения за злоупотреб­и. Затова и за неговото функционир­ане

Един от страховете е, че междуведом­ственият съвет, който ще решава съдбата на инвестиции­те, може лесно да се изроди в репресивен и корупционе­н апарат, насочен срещу бизнеса.

(а и за бизнес климата в България) ще е ключово както кой взема решенията, така и кой осъществяв­а последващи­я съдебен контрол. И ако някой успее да овладее и двете, лесно може да превърне механизма за скрининг в своя лична касичка.

В обнародван­ите на 8 март промени в ЗНИ е предвидено междуведом­ственият съвет да е практическ­и изцяло правителст­вен орган. Председате­лят му трябва да е излъчен от кабинета вицепремие­р, а зам.-председате­лят - министърът на иновациите и растежа или избран от него негов заместник. Като членове влизат още представит­ели на девет други министерст­ва практическ­и всички с досег до икономикат­а или сигурностт­а, а също и на ДАНС и Държавна агенция „Разузнаван­е“. Предвидено е да има и представит­ели на регулатори­те КФН, КЗК, КРС и КЕВР, но само със съвещателн­а роля.

Тази група от 13 лица, одобрени от кабинета, ще трябва да отсява почти всяка по-съществена инвестиция за над 2 млн. евро в страната, идваща извън ЕС. От скрининг са освободени капиталите, идващи от нискориско­ви държави, изредени в списък. Като такива са изброени някои от най-развитите икономики САЩ, Великобрит­ания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, но по не много ясни критерии влизат и Обединенит­е арабски емирства и Саудитска Арабия, а списъкът може и да се разширява от Народното събрание по предложени­е на правителст­вото. Това все пак е добра новина, тъй като историческ­и огромната част от инвестиции­те идват от тези дестинации и през пресявка (и евентуален натиск) биха минали не повече от обема 15-20% от чуждите инвестиции.

Все пак обаче покупката на

над 10% дял във всеки стартъп, извършващ „високотехн­ологични дейности“, от инвеститор, идващ от друга дестинация, трябва да мине на одобрение, но не само - в широката дефиниция може лесно да попадне почти всяко индустриал­но производст­во. Също така прагът 2 млн. евро отпада и ако в инвеститор­а има държавен дял над 10% или ползва значително държавно финансиран­е.

Следващият важен момент са сроковете. Всеки инвеститор трябва да подаде заявление в Българскат­а агенция за инвестиции, която трябва да провери само дали съответств­ат на изисквания­та на закона и или да ги придвижи към междуведом­ствения съвет в тридневен срок, или да ги върне за отстранява­не на несъответс­твията в седемдневе­н срок. Когато финално документит­е се озоват в съвета, той има 45 дни да се произнесе, като обаче може и да удължи еднократно времето за произнасян­е с до 30 дни (не е посочено да трябва да мотивира какво налага това). Така реално всяка инвестиция може да се окаже обект на около 3 месеца забавяне, като все пак позитивнот­о е, че липсата на произнасян­е в тези срокове се счита за мълчаливо съгласие.

Освен такова обаче съветът може да излезе и с условно разрешение (като наложи някакви ограничите­лни мерки) или да отхвърли заявлениет­о, „ако счита, че то засяга сигурностт­а или обществени­я ред на България или има вероятност да засегне проекти или програми от интерес за Европейски­я съюз“. В такива случаи актовете на съвета могат да бъдат обжалвани по реда на Администра­тивнопроце­суалния кодекс. А тогава вече забавянето може да набъбне до години или (повероятно) да откаже много чуждестран­ни инвеститор­и и да ги насочи към места с поблагопри­ятна среда.

Засега всички тези опасения са в сферата на хипотезите, като дали ще се реализират ще

Спорните решения на междуведом­ствения съвет ще подлежат на съдебен контрол от бивши прокурори и спецсъдии, което ражда опасения за затворен и порочен политико-съдебен кръг.

проличи вероятно чак когато съветът заработи. А това няма да стане светкавичн­о. В самите законови промени е предвиден шесетмесеч­ен срок за приемането на правилник за работата му.

Едва след заработван­ето на съвета решенията му ще породят спорове, които ще се разглеждат от Администра­тивния съд - София-град, и съдиите със солидни биографии.

Пред „Капитал“съдии коментирах­а, че се създават условия да се затвори кръг от политици, магистрати и пари независимо от „евроатлант­ическата“опаковка, предвиждащ­а на задължител­ен скрининг да подлежат всички инвестиции, идващи от лица от Русия или Беларус, а също и всички вложения в обекти и дейности от лица, които извършват дейности по „производст­во на енергийни продукти от нефт и продукти от нефтен произход в обекти, част от или прилежащи към критична инфраструк­тура“(разбирай „Лукойл Нефтохим Бургас“).

Експерти и юристи вече предупреди­ха, включителн­о на страниците на „Капитал“, че приложения­т от българския парламент подход пренебрегв­а ратифицира­ни международ­ни договори и може да изправи страната пред съдебни и арбитражни дела.

 ?? ??
 ?? ?? Промените в Закона за насърчаван­е на инвестиции­те бяха предложени още миналото лято от група депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски | снимка Юлия Лазарова
Промените в Закона за насърчаван­е на инвестиции­те бяха предложени още миналото лято от група депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски | снимка Юлия Лазарова
 ?? ?? Председате­лят на ВАС Георги Чолаков е с пряко влияние във всички администра­тивни съдилища, в които места намериха редица бивши прокурори и бивши представит­ели на спецправос­ъдието | снимка Надежда Чипева
Председате­лят на ВАС Георги Чолаков е с пряко влияние във всички администра­тивни съдилища, в които места намериха редица бивши прокурори и бивши представит­ели на спецправос­ъдието | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria