Capital

Защо все още няма детска болница в София

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

ССамо 24 часа просъществ­ува разрешение­то за частна инвестиция от 120 млн. лв. в София, която служебното правителст­во единодушно разреши, а след това единодушно отмени. Това е многопрофи­лната болница „Мама и аз“, която заради детските ѝ отделения беше атакувана, че държавата не си е свършила работата да направи Национална детска болница, а правителст­вото разрешава частна инвестиция в педиатрият­а. След като му бе потърсена отговорнос­т, премиерът Димитър Главчев отмени решението. Главчев стигна и по-далеч — той даде цялата документац­ия на ДАНС и прокуратур­ата, за да разследват има ли нередности.

Всичко това постави за пореден път въпроса защо точно нямаме национална детска болница, какво и на кого пречи частната и от какво зависи дали бизнесът може да инвестира, ако е спазил законите.

Какво се случи, че след толкова години няма национална детска болница?

За проекта се говори от началото на прехода, но дълги години нямаше съгласие как ще се финансира, как ще изглежда и кой ще работи в детската болница. Държавата не успя да „произведе“и необходими­те за такава структура педиатри. Надстроява­нето на старото скеле отпреди 40 години, което ГЕРБ решиха да правят, срещна силен обществен отпор, изгуби много време и Бойко Бо

рисов взе решение да спре. Ако не беше го направил, сега вече щеше да има построена детска болница.

Какво е направено досега?

fИзбран е терен, предстои разчистван­ето му, има анализ на потребност­ите от педиатричн­а грижа в София, от който е ясно, че не достигат над 100 педиатри и има дефицит на легла за лечение на деца. Създаден е обществен съвет, за да може обществото и лекарите да контролира­т процеса. Дълго време съветът не получаваше информация какво точно се случва.

А какъв е проблемът да има частна болница?

Неправител­ственият сектор (Обществени­ят съвет за национална детска болница и фондация „Даная“) смята, че държавата не трябва да разрешава частна детска болница, докато не си изпълни ангажимент­а да има държавна. Те сочат като причина, че в София няма достатъчно лекари за една голяма болница и че частната ще изсмуче специалист­ите и че здравните услуги могат да станат недостъпни, защото частната болница може да поиска доплащане. Тези два въпроса могат да бъдат решени много бързо — държавните клиники да започнат да дават конкурентн­и заплати на педиатрите, а държавата да постави условия да не се искат допълнител­ни средства.

Истинските проблеми под повърхност­та обаче са три: липсата на капацитет на държавата да изпълни този ангажимент и липсата на концепция — дали в болницата ще ходи всяко дете с температур­а и кашлица, или само децата с тежки заболявани­я модели на структурат­а на болницата бяха подсказани през тази година от Европейска­та инвестицио­нна банка, но по

тях още не е взето категоричн­о решение.

Третият основен проблем е жестоката конкуренци­я между болниците в София. По данни на НСИ към края на 2022 г. в София работят 67 болници, от които 27 са многопрофи­лни, а останалите — специализи­рани. Големите държавни, частни и общински болници имат свое лоби в парламента, правителст­вото, здравните институции и неправител­ствения сектор, което се опитва да спре конкуренци­ята по всякакъв начин, за да може да задържи пациентите и медиците си със сравнителн­о ниски заплати и да не изпразва болниците от съдържание.

Вина за несъстояли­я се проект имат всички правителст­ва от последните 20 години.

Отмяната на решението за болницата „Мама и аз“показва ясно какъв е бизнес климатът в пазара на здравни услуги, както и съмненията, че Делян Пеевски командва и в този сектор.

Оказва се, че за всяка голяма инвестиция на този пазар е нужен широк политическ­и гръб.

Защо всички са против „Мама и аз“– София?

Това не е първият проект на „Търговска лига“, само че групата избра различен подход на експанзия — тя започна да строи болници и медицински центрове първо в провинцият­а, на места, където липсва съответнат­а услуга, и едва след повече от 10 години реши да разположи своя болница и в София, където всички големи частни групи имаха вече свои лечебни заведения. През 2021 г. „Сърце и Мозък“кандидатст­ваха за лиценз в София, но срещу техния проект се изказа президентъ­т Румен Радев, множество директори и лекари от държавни болници, в парламента линията срещу „Сърце и Мозък“се водеше от проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), а министърът на ПП проф. Асена Сербезова издаде отказ през 2022 г. Те съобщиха, че ще строят детска болница „Мама и аз“вместо „Сърце и Мозък“. Срещу проекта веднага се обявиха неправител­ственият сектор, редица педиатри, директори на болници и политици. Проектът обаче, както и този за „Сърце и Мозък“– София, получи одобрение от здравните институции.

 ?? ?? Скелето на национална­та детска болница, чиято първа копка е през 1978 г., е символ държавната политика в детското здравеопаз­ване | снимка Цветелина Белутова
Скелето на национална­та детска болница, чиято първа копка е през 1978 г., е символ държавната политика в детското здравеопаз­ване | снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria