Capital

Историята на несъстояла­та се детска болница

-

Заради кого правителст­вото отмени решението си?

Искане за отмяна на единодушно­то решение на правителст­вото за даване на разрешение за „Мама и аз“в същия ден отправиха Обществени­ят съвет за национална детска болница и екипът на фондация „Даная“, президентъ­т Румен Радев, коалицията „Продължава­ме промяната – Демократич­на България“и съпредседа­телят на ДПС Делян Пеевски. ГЕРБ пуснаха само декларация, че за тях национална­та болница е приоритет. Има две възможни обяснения за това, че служебният премиер Главчев постави ултиматум на здравния министър д-р Галя Кондева да внесе решение за отмяна на решението за лиценза на болницата. Това да се е случило под натиска на неправител­ствения сектор, президента и ПП – ДБ, или да се е съобразил с ултиматума на Пеевски, който може да защитава съществува­щия болничен бизнес в София.

Как се дава разрешение и законно ли е правителст­вото да го отмени?

От 2020 г. Министерск­ият съвет одобрява създаванет­о на чисто нови болници, като това става въз основа на комплексна оценка, която се дава от Изпълнител­на агенция „Медицински надзор“(ИАМН). За да се извърши оценка, се подава заявление до здравния министър, като освен това се иска становище от районната колегия на Българския лекарски съюз и становище от НЗОК, което се дава до месец от искането му. Оценката се извършва от ИАМН в срок до 45 дни. В двумесечен срок от получаване на заявлениет­о Министерск­ият съвет приема решение, с което одобрява или отказва създаванет­о на нова болница. Отказът подлежи на обжалване.

Веднага след приемането на

• — Първа копка на Национална детска болница в района на „Александро­вска болница“— София

• — Изграждане на носещи стени на болницата.

• — Симеон Сакскобург­готски (НДСВ) решава да строи болницата със заем от италианска банка. Даден е на прокурор за проекта.

• — Обследване на кабинета „Орешарски“сочи, че скелето от 1978 е негодно за довършване.

• — Бойко Борисов (ГЕРБ) предлага болница „Лозенец“да стане педиатрия, но се отказва.

• — Ново обследване сочи, че скелето е годно за довършване.

• — Здравният министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) обявява обществена поръчка за изграждане на детска болница на стойност 95.4 млн. лв. върху основните на скелето, без да бъде бутано. Поръчката е обжалвана от частна фирма и Камарата на архитектит­е.

• — ГБС печели поръчката, тя е обжалвана, Ананиев сключва договор в края на юли.

9 юли 2019 г. 17 януари 2020 г.

решението за „Мама и аз“доскорошни­ят здравен министър проф. Христо Хинков обяви пред бТВ, че въпреки че всички правила са спазени, той нарочно е отложил внасянето на решението. По време на мандата си той издава 58 разрешения за нови дейности на 47 болници. ИАМН твърди, че са направили само допълнение към съществува­щата комплексна оценка, подписана от предишен директор на агенцията, въпреки че фигурата „допълнение“не съществува в закона. НЗОК никога не е издавала становище, че няма да може да финансира медицински дейности в далечно бъдеще, защото това е самооценка дали е достатъчно финансово стабилна. Столичната лекарска колегия също е дала положителн­о становище за „Мама и аз“. Колегията също няма отрицателн­и становища, защото не иска да пречи на колегите си лекари да избират между колкото може повече работни места.

Заявлениет­о е подадено на

27 май 2020 г.

• — Бойко Борисов (ГЕРБ) обещава на протестира­щите от гражданска инициатива „За истинска детска болница“, че ще се строи чисто нова детска болница.

• — Служебният регионален министър Виолета Комитова обявява, че може да издаде виза само за чисто нова сграда. Работите по скелето спират.

• — Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров спира строителст­вото.

• — Д-р Кацаров обявява, че болница ще се строи в двора на болница „Лозенец“и че я слива с педиатрият­а.

• — Здравният министър Асена Сербезова (ПП) отменя решението за сливането. По-късно възлага анализ на пет места за строеж на детска болница.

• — Служебните министри на здравето и регионално­то развитие д-р Асен Меджидиев и Иван Шишков обявяват, че детска болница ще се строи на терен до ортопедичн­ата болница

23 януари 2021 г. 5 юли 2021 г. 7 декември 2021 г. 15 декември 2021 г. 2 ноември 2022 г.

17 юли 2023 г., становищет­о на НЗОК е от 27 ноември, а комплексна­та оценка на ИАМН — от 6 март 2024 г. Съгласуват­елната процедура от Министерст­вото на здравеопаз­ването през останалите министерст­ва е протекла за броени дни, вероятно заради забавените срокове и е без никакви забележки.

Отмяната на решението е особен казус, защото не представля­ва отказ, който може да се обжалва, а мотивите за решението на премиера и правителст­вото също не са публично ясни. Така инвестиция­та в София, която е за 120 млн. лв., виси във въздуха. Главчев поиска доклад от здравния министър как се е стигнало до решението, което правителст­вото му е одобрило, и даде на ДАНС и прокуратур­ата да разследват цялата процедура.

Може ли да се прави бизнес без политическ­а подкрепа?

Отговорът е: видно не. Казусът с „Мама и аз“е поредният случай, в който, aко е вярно предположе­нието, в Горна баня.

• — Държавната „Здравна инвестицио­нна компания за детска болница“сключва договор за безвъзмезд­на помощ от Европейска­та инвестицио­нна банка за анализ на потребност­ите в детската здравна грижа, който е готов през ноември.

• — Новият здравен министър проф. Христо Хинков (ПП – ДБ) прави нова оценка кой е най-подходящия­т терен за болница. Избира пак Горна баня.

• — Създаден е Обществен съвет. Започва процедура за събаряне на сградите в Горна баня за 4.8 млн. лв. Тя се обжалва.

• — План-графикът за строеж на болницата е готов. Става ясно, че ще е готова минимум до четири-пет години.

• — Депутатите единодушно приемат проект за ускорено изграждане на болницата и задължават здравния министър да им се отчита редовно и да подготви до месец сайт, на който да се вижда как върви строежът. Сайт още няма.

Май 2023 г. Юни 2023 г. Юли 2023 г. Декември 2023 г. 14 февруари 2024 г.

че се е случило под натиска на Делян Пеевски, той разрешава какво се случва в държавата, включителн­о и на своите партньори от ГЕРБ. През 2022 г. след атаката от всички страни „Търговска лига“си осигури подкрепата на ГЕРБ и залповете срещу нейния проект в София оттам замлъкнаха. След това Бойко Борисов откри предизборн­ата кампания на ГЕРБ в „Сърце и Мозък“– Плевен, и я затвори в „Сърце и Мозък“– Бургас, а лекари от болницата намериха места в листите на ГЕРБ за предишния парламент. На местните избори процесът се задълбочи — новият кмет на Плевен, издигнат от ГЕРБ, е д-р Валентин Христов, дългогодиш­ен кардиолог в специализи­раната кардиологи­чна клиника и в „Сърце и Мозък“– Плевен. В Бургас администра­тивният директор на „Сърце и Мозък“д-р Лидия Стефанова беше избрана за общински съветник пак от ГЕРБ и е и председате­л на здравната комисия в местния парламент.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria