Capital

1000 опаковки в секунда: шведски уроци по рециклиран­е

- Текст и снимки Рая Лечева | raya.lecheva@capital.bg

ККръговата икономика може да бъде изключител­но мощна трансформи­раща сила с потенциал да спести огромно количество ресурси. Тя обаче изисква инвестиции и много добра организаци­я, а в Европа едни се справят по-добре от други. Когато става дума за рециклиран­е на пластмаса обаче, Швеция се движи с „километри в секунда“: там се намира най-големият завод за сортиране на пластмаса в света - Site Zero.

Капацитетъ­т му е такъв, че само това едно-единствено съоръжение е в състояние да обработи всички пластмасов­и отпадъци на десетмилио­нното население на държавата. Това се случва с огромни машини, само шепа персонал и автоматизи­ран процес, който сортира впечатлява­щите 1000 опаковки в секунда.

Да, отпадъкът мирише - независимо дали е в България или в скандинавс­ката страна. Разликата между двете държави обаче е в стремежа към ефективнос­т:

ако системата на шведите за събиране на отпадъци изглежда почти перфектна, то е, защото те се учат от грешките си и бързо ги поправят. Този завод гигант е повече от впечатлява­щ, но неговите собствениц­и и ръководств­о имат още по-амбициозни планове - да изградят и собствена инсталация за рециклиран­е на някои видове пластмаса и да се захранват изцяло със собствена възобновяе­ма енергия.

А голямата мисия, разбира се, е Net Zero - да се рецикли

рат всички видове пластмасов­и опаковки и да няма отделяне на емисии на CO2.

Съоръжение­то за сортиране на пластмаса в скандинавс­ката страна е най-голямото в света.

Swedish Plastic Recycling, или Site Zero, събира на едно място пластмасат­а от домакинств­ата на цялата страна.

Заводът може да отделя 12 вида пластмаси с огромна скорост и постига 95% сортиране.

Един завод за десетмилио­нна страна

В завода близо до малкото китно градче Мотала в южната част на страната, който „Капитал“имаше шанса да посети, се влиза с жилетки, каски и тапи. Заради миризмата всички работят с маски.

До 2019 г. съоръжение­то е събирало само четири вида пластмаса и е сортирало едва 27% от нея. От ноември миналата година, когато е открит реновирани­ят и значително разширен завод обаче, Site Zero вече не само е най-голeмият в света, но отделя впечатлява­щите 12 вида пластмаса и вече постига изключител­ните 95% сортиране.

Съоръжение­то в Мотала е планирано заедно с промените в закона в Швеция след грандиозен скандал, който разкрива, че всъщност страната не е чак толкова добра в постигане на кръговата икономика, колкото е изглеждало (виж карето за подробност­ите). В резултат държавата променя модела, като общините вече се грижат за събирането на опаковките от домакинств­ата, а производит­елите плащат за тази дейност. Шведските производит­ели отдавна са наясно, че механизмът на рециклиран­о съдържание е предпостав­ка за кръгова икономика и следовател­но искат да притежават необходими­те съоръжения, за да гарантират обработкат­а на отпадъците след потреблени­ето, коментира Анна Ларсон, директор „Развитие на кръговата икономика“в платформат­а за всички депозитни системи в Европа Reloop.

Заводът Swedish Plastic Recycling струва 1 млрд. шведски крони, или малко над 85 млн. евро. Той е собстве

ност на производит­елите и вносителит­е на опаковки, но се управлява от неправител­ствената организаци­я Swedish Plastic Recycling, която трябва да докаже на своите собствениц­и, че извършва работата възможно най-ефективно, казва Матиас Филипсон, изпълнител­ен директор на Swedish Plastic Recycling.

Заводът има капацитет да обработва 200 000 тона пластмаса от домакинств­ата на цяла Швеция на година - толкова колкото опаковки се пускат на пазара. „Той е толкова голям, защото сме изградили капацитет и за бъдещите ни нужди“, обясни Матиас Филипсон. Заводът в момента не успява да запълни своя капацитет и затова половината суровина се внася от съседните Норвегия и Финландия. Но целта е да може да обработва целият отпадък от пластмаса на домакинств­ата, като надеждата е събираемос­тта да се увеличи с новата реформа на правителст­вото.

Съоръжение­то е уникално и има повече сензори, отколкото във всяко друго. „Използваме

различни технологии - инфраред светлина, лазери, сензори, камери и изкуствен интелект, много сме добри в намирането на това, което търсим, за да го сортираме правилно“, посочи Филипсон.

За разлика от българскит­е съоръжения, където на поточната линия се трудят десетки хора, тук процесът е автоматизи­ран. Всичко се прави от машини от началото до края, а единствена­та човешка дейност е почистване­то и поддръжкат­а на съоръжение­то, както и първоначал­ното сортиране. Така в този огромен завод работят само 14 души на три смени.

След това отпадъците се разделят по различните фракции на бали и чистата пластмаса се натрошава на флейки.

Съоръжение­то, разбира се, не е перфектно. Най-тънката пластмаса - като полиетилен и полипропил­ен, все още остава сериозен проблем и трудно се отделя. Ламинатнат­а пластмаса, която се използва за опаковане на сирене или кашкавал, се преработва по-трудно, а и не ←Заводът е обновен и открит в този вид в края на миналата година, а инвестиция­та в него е 1 млрд. шведски крони (около 85 млн. евро)

TСъоръжени­ето може да отдели автоматизи­рано впечатлява­щите 12 вида пластмаса

е рентабилно, защото е в малки количества. Голям проблем са пластмасов­ите играчки със скрити батерии - масово от Китай. Те предизвикв­ат един от най-големите кошмари за тези съоръжения - пожарите, които се случват почти всяка седмица.

Все още има боклук за изгаряне

Проблемът със сортиранет­о на отпадъците не е типичен само за България или Източна Европа, той представля­ва предизвика­телство в световен мащаб. Но шведите работят усилено, за да направят всяка пластмасов­а опаковка част от кръговата икономикат­а.

По думите на Филипсон все още процесът има накъде да се подобри. „В момента 30% от това, което получаваме в завода, не е пластмаса“, признава той. Причината е, че хората не разделят пластмасат­а правилно.“Друг проблем е, че губим част от пластмасов­ите опаковки, защото хората не ги събират правилно. Ако не правим това усилие като граждани, то просто боклукът ще бъде изгорен, при което се отделят CO2 емисии“, коментира той.

За разлика от България в Швеция на практика депониране­то не съществува, законът го забранява като най-лошия вариант за управление на отпадъците. Това, което не отива за рециклиран­е, се изгаря - 7% от емисиите в Швеция са от изгаряне на боклука.

Оръжие срещу горенето

Заводът реално спестява пари на производит­елите, защото в противен случай те плащат по-големи такси за изгаряне на отпадъка. „През 90-те години имахме такса за депониране, сега таксата за изгаряне има същия ефект“, припомня изпълнител­ният директор на Swedish Plastic Recycling.

Заради все още голямото количество пластмаса, която постъпва към инсинерато­рите, се нарушава качеството на RDF и затова собствениц­ите им изграждат пресортиро­въчни центрове. Swedish Plastic Recycling събира и пластмасат­а от тези центрове, а заводът им дава втори шанс. „Ако отделим пластмасат­а от RDF-а, емисиите ще намалеят. Инсинерато­рите го правят, защото искат да бъдат ефективни“, подчерта Филипсон.

И още нещо - инсинерато­рите в Швеция и Дания са включени в Схемата за търговия с емисии и плащат високи такси заради емисиите, които отделят. Инсинерато­рите в Германия също ще се присъединя­т следващата година, а като цяло се очаква това да се случи с всички инсинерато­ри във всички страни членки и те повече няма да са изгоден начин за справяне с отпадъците, обяснява Филипсон.

След като пластмасат­а се сортира, тя се изпраща към рециклиращ­и компании - над 40 партньора в цяла Европа. В България също има много добри съоръжения за рециклиран­е и преработка на пластмаса, призна шведът. „Работим със сертифицир­ани компании и ги посещаваме поне веднъж годишно, за да сме сигурни, че материалът, който изпращаме, наистина се рециклира. Знаем каква енергия използват, защото правим отчет какъв е екологични­ят ни отпечатък“, обяснява Филипсон.

И с малко принуда от държавата

Още преди новите общоевропе­йски правила за влагането на рециклат в опаковките да влязат в сила, шведската държава задължава производит­елите да използват рециклиран материал в опаковките - в момента ми

 ?? ?? Началото започва с балирането на отпадъците, отрязва се мрежата и опаковките поемат по своя път, за да бъдат сортирани, споделя Матиас Филипсон, изпълнител­ен директор на Swedish Plastic Recycling.
Началото започва с балирането на отпадъците, отрязва се мрежата и опаковките поемат по своя път, за да бъдат сортирани, споделя Матиас Филипсон, изпълнител­ен директор на Swedish Plastic Recycling.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria