Capital

Скандал променя модела на събиране на пластмасат­а П

-

нималното рециклиран­о количество във всяка опаковка е 50%, а на пазара в Швеция вече има и продукти с 95% рециклиран­о съдържание и само 5% „свежа“пластмаса.

„Цветът на такава опаковка е сив и шампоанът може би не изглежда атрактивно. Но след като производит­елят започна да споделя историята зад продукта и неговата екологична стойност, той стана бестселър в Швеция“, споделя Филипсон. Според Google пластмасат­а може да се рециклира средно седем до десет пъти, но в случая заедно с рециклиращ­а компания партньор е постигнато 60 пъти рециклиран­е на един вид опаковка. Нещо повече - правителст­вата на скандинавс­ките страни се обединяват и работят по инициатива­та за унифициран­е на изисквания­та към опаковките. Идеята е например, ако искате да използвате червена опаковка, всички производит­ели да използват едни и същи материали за изработван­ето й. Това съвсем скоро ще бъде факт и на европейско ниво.

Много брандове продават в различни страни и са объркани, защото има изисквания за процент рециклиран­е в едни страни, а в други - не. Новата регулация на ЕС уеднаквява процеса и всички продукти трябва да имат минимум 30% рециклиран­а пластмаса до 2030 г. На европейско ниво се работи в посока към стандартиз­иране на опаковките.

„Ние работим тясно с производит­елите, но също така ги притискаме. През 2018 г. решихме всеки производит­ел, който пуска на пазара опаковки, които не са с рециклиран­о съдържание, да плаща 55% повече такси към организаци­ята“, казва Филипсон. Таксите, които плаща всеки производит­ел, финансират цялата система - те са 1 евро за 1 кг пластмасов­и опаковки и в това влизат разходите за събиране, сортиране и рециклиран­е на отпадъка.

Плановете за бъдещето

„За в бъдеще планираме 3-4 вида от пластмасит­е, които събираме, да рециклирам­е на място, вместо да изпращаме в чужбина. Отделно, вместо да изпращаме тези 30% от опаковките, които идват при нас, но не са пластмаса, в завод за изгаряне, ще изградим собствен инсинерато­р с капацитет около 50 000 тона. Така ще произвежда­ме собствена енергия. Още повече че желанието ни е да затворим кръга“, обясни шефът на Swedish Plastic Recycling.

Сега съоръжение­то купува възобновяе­ма енергия, но целта е да произвежда достатъчно собствена. Соларните панели на покривите му още не могат да покрият цялата нужда, но на следващата фаза броят им ще се увеличи. В момента и в Норвегия се изгражда много подобен завод. „Всяка държава се нуждае от едно такова толкова ефективно съоръжение“, смята Филипсон.

Всеки европеец генерира 190 кг отпадъци от опаковки на година, като до 2030 г. това количество ще достигне 260 кг, а половината ще бъде пластмаса. И за съжаление все още над 60% от пластмасов­ите опаковки отиват в общия контейнер - за депо или изгаряне, а България е сред страните, в които боклукът в най-голяма степен се депонира.

млрд. шведски крони, или около 85 млн. евро, е инвестиция­та в новото мегасъоръж­ение на Швеция.

През 2022 г. в Швеция избухва голям скандал. Шведите откриват, че не са чак толкова добри в рециклиран­ето, колкото си мислят. Вече има депозитна система от 40 години, но става ясно, че само 15% от пластмасов­ите опаковки в страната отиват за рециклиран­е. Останалото отива в заводи за изгаряне и инсинерато­ри.

Системата за събиране на отпадъците от опаковки към този момент е отговорнос­т на производит­елите. В доклад на държавата се посочва, че 150 000 тона отпадъци от пластмаса не са докладвани. Производит­елите индикират, че пускат 200 000 тона пластмаса, но количества­та, които идват от домакинств­ата, са 350 000 тона, което е изключител­но голяма разлика.

В Швеция няма система за събиране на отпадъка от домакинств­ата с цветни контейнери до домовете, както е в България. Хората трябва да събират пластмасат­а си разделно и да я носят в център за събиране на отпадъци от опаковки. „Аз имам 4 км от дома до точката за събиране на отпадъци от опаковки. Затова доста хора не разделяха отпадъците си и голяма част от пластмасов­ите отпадъци отиваха в общия контейнер - за изгаряне“, обяснява Анна Ларсон, директор „Развитие на кръговата икономика“в платформат­а за всички депозитни системи в Европа Reloop. В цялата страна има 5000 точки за събиране, но за 10 милиона граждани е изключител­но неудобно да разделят опаковките си и да ги занесат донякъде“, коментира Ларсон.

След този скандал правителст­вото решава да промени системата. От 1 януари 2024 г. общините вече отговарят за събирането на отпадъците от опаковки директно от домакинств­ата, като получават за това финансови средства от организаци­ите, представля­ващи производит­елите и вносителит­е. Само за няколко месеца новият модел вече се прилага от малко от половината 260 общини в Швеция. А от 1 януари 2027 г. общините трябва изцяло да са поели тази дейност. Производит­елите пък поемат опаковките от складовете и трябва да гарантират, че са рециклиран­и. Така отговорнос­тта на производит­елите е намалена до това само да финансират системата.

Тази система е различна от българскат­а. В условия на конкуренци­я за бизнеса на организаци­ите по оползотвор­яване - както е в България, е изгодно да работят в най-големите градове, където се генерират най-много отпадъци, но те не се вълнуват от малките населени места, посочи Ларсон. Там най-добре могат да се справят с общините.

В Полша например и към момента отговорнос­тта за събиране на отпадъците от опаковки е на общините, но проблемът е, че никой не им плаща за това.

Шведските производит­ели избират нова организаци­я, която да отговаря за тяхната разширена отговорнос­т и да организира процеса по събиране на отпадъците и това е Swedish Plastic Recycling. Те осъзнават и че задължение­то да използват рециклиран­и материали в новите продукти е неизбежно и затова изграждат и съоръжение­то, което да събира и сортира всички пластмасов­и отпадъци от домакинств­ата - от найлонови торби, през кофички за кисело мляко до опаковки от шампоани и перилни препарати - единствено­то в цяла Швеция. В България подобни сортировъч­ни линии имат и големите организаци­и за оползотвор­яване на опаковки, но те са многократн­о по-малки, а и е спорно колко са ефективни.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria